FFO Throwback: Belofte van het Jaar!

Belofte van het Jaar 2022, zo mag Ruben De Gheselle zich voortaan noemen. Op de afgelopen editie van Filmfestival Oostende kreeg de 30-jarige componist namelijk de Ensor met die titel uitgereikt. Het is een toevoeging aan een reeks prestigieuze prijzen die hij de laatste jaren al wist te verzamelen.

© Nick Decombel Fotografie

Op 6 maart mocht de jonge filmcomponist Ruben De Gheselle op FFO zijn prijs in ontvangst nemen. De Ensor voor Belofte van het Jaar 2022 werd uitgereikt door Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle, die ook deelnam aan het Debat van De Ensors dat voor de uitreiking plaatsvond.

“De Belofte van het Jaar wordt gekozen door de raad van bestuur van De Ensors, waarin alle audiovisuele beroepsorganisaties vertegenwoordigd zijn”, zegt Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch. “Deze Ensor is bestemd voor een beloftevol talent uit alle geledingen van het vak dat de raad van bestuur aan de buitenwereld wil signaleren. Een professional die bij het brede publiek nog niet doorgebroken is, maar zich het afgelopen jaar manifesteerde als ‘one to watch’. Het bestuur kijkt actief naar diversiteit in alle betekenissen van het woord.”

De Gheselle – bekend om zijn intieme, hypnotiserende en soms duistere scores – is actief op verschillende internationale producties, waaronder enkele recente titels zoals de voor Cannes genomineerde en Costa Ricaanse inzending voor de Academy Awards – Clara Sola (2021).

Ruben werkte ook mee aan verschillende internationaal geprezen kortfilms, waaronder De Passant (2020) en Beast! (2016) van regisseur Pieter Coudyzer. In 2020 verzorgde hij ook de muziek voor een aflevering uit Lockdown, een VRT-reeks bestaande uit kortfilms die zich afspelen in de bezoekersruimte van een gevangenis. Meer info over De Gheselles werk vind je hier.

Toen hij in 2014 afstudeerde van KASK Conservatorium mocht hij ook meteen de Emile Mathieu-prijs in ontvangst nemen. Verder werd hij reeds gelauwerd in Annecy in 2016 voor Beast!. In 2017 werd hij geselecteerd als Berlinale Talent en in 2019 werd zijn compositie Wildlands gelabeld als de ‘Keuze van Klara’. Vervolgens ontving hij tijdens de voorbije editie van Film Fest Gent de “Georges Delerue Prijs voor Beste Score” voor zijn muzikale bijdrage aan de film Clara Sola van Nathalie Álvarez Mesén. Nu komt bij dat indrukwekkend palmares dus nog een Ensor.

Original Soundtrack artwork: Niklas Asker

Op vrijdag 4 maart lanceerde filmmuzieklabel MovieScore Media het soundtrackalbum van het internationaal bejubelde Clara Sola. Daarover zei de componist zelf het volgende:

“De muziek geschreven voor Clara Sola is sterk verbonden met de Costa Ricaanse natuur, die alomtegenwoordig is in de poëtische film van Nathalie (Álvarez Mesén). We werkten rond verschillende basiselementen zoals vuur, water en aarde, destilleerden hun kenmerken en vertaalden dit naar verschillende muzikale texturen. Dit maakt de muziek tegelijk chaotisch en charmant, het trekt aan en duwt weg. Voor de orkestopnames werden soms wel vijf ensembles op elkaar gestapeld, waardoor een zeer dens maar subtiel klanktapijt ontstond. We werkten hiervoor samen met solisten Jolien Deley en Tille Van Gastel, het strijkkwartet Ma’at en het Budapest Art Orchestra.”

Vanaf 25 mei zal Clara Sola ook te zien zijn in de Belgische zalen. Bekijk  hier ook het panelgesprek met Ruben De Gheselle en regisseur Nathalie Álvarez Mesén op Film Fest Gent.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …