FFO throwback: Lifetime Achievement Award voor Arno!

Weinig Belgische artiesten kunnen zonder familienaam om te weten over wie het gaat. Een klepper als Arno is de uitzondering op die regel. Op Filmfestival Oostende kreeg hij daarom dit jaar een Lifetime Achievement Award. Rijen fans wachtten hem op aan Kinepolis Oostende, waar voor de zanger een erehaag werd gevormd.

Arno kennen we vooral van zijn liedjes. Nummers als O la la la c’est magnifique behoren nog steeds tot de beste Belgische muziek ooit gemaakt. Maar ook voor Filmfestival Oostende was de zanger een belangrijk figuur. In 2007 was hij Master van de allereerste editie van het festival en ook de eerste ster op de Walk of Fame aan de Zeedijk van Oostende draagt zijn naam.

Dit jaar mocht de Oostendenaar een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen op het festival, en dat in bijzijn van zijn fans. Achteraf werd de kortfilm La Vie de Roger, Chanteur de Charme (Lionel Goldstein) vertoond. Daarin vertolkt Arno de hoofdrol.

Arno & Jan Decleir in Camping Cosmos

In 1987 speelde Arno al in zijn eerste langspeler: Skin van regisseur Guido Henderickx. Nadien volgden rollen in onder meer Camping Cosmos (Jan Bucquoy), Komma (Martine Doyen), Le Goût des Myrtilles (Thomas De Thier) en Préjudice (Antoine Cuypers).

Ook als muzikant leverde Arno een bijdrage aan de Belgische filmwereld. Hij verzorgde nummers in de soundtrack van bijvoorbeeld Suite 16 (Dominique Deruddere), Ben X (Nic Balthazar) en animatiefilm Suske en Wiske: de Texas Rakkers (Wim Bien & Mark Mertens).

Recenter stond hij nog centraal in de documentairereeks Charlatan (2021). Die maakte bevriend regisseur Dominique Deruddere over het leven van de zanger. Arno krijgt al enkele jaren af te rekenen met pancreaskanker, maar dat verhinderde hem er niet van om afgelopen maanden nog een reeks concerten te geven, of om af te zakken naar Kinepolis Oostende voor het in ontvangst nemen van zijn prijs.

Bekijk hier ook onze reportage op de set van Charlatan.

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …