Filem’On is gestart!

Uit: Luce and the rock

Vandaag gaat Filem’on, het internationaal filmfestival voor jong publiek, officieel van start. De 2022-editie vindt plaats van 26 oktober tot 5 november. Onder het thema ‘Ontmaskerd’ worden de Brusselse cinemazalen ingepalmd door kinderen en jongeren van 2 tot 16 jaar!

Filem’On voorziet deze herfstvakantie een bruisend programma van films en filmactiviteiten voor jong en oud. Het thema van de 2022-editie is ‘Ontmaskerd’, een verwijzing naar spanning en detectives, maar ook naar ontdekkingen en onthullingen van de waarheid waarbij iedereen wordt aangemoedigd om zijn of haar ware ‘ik’ te tonen.

Onze tip: de Belgische film Yuku en de Bloem van de Himalaya (5+). Yuku is een jong muisje dat haar oma wil opvolgen als verhalenverteller. Hiervoor moet ze eerst op zoek naar de eeuwig lichtgevende bloem van de Himalaya. Een muzikaal verhaal dat alle generaties zal ontroeren.

Er zijn ook enkele jeugddocumentaires geselecteerd van de laatste lichting Ket & Doc’s, Voorbij de sterren van Sara van Oostrum en Aikiddo van Annabel Verbeke. Daarnaast zijn ook een heleboel kortfilms te zien, hier enkele Belgische animatiefilms uit de selectie:

Luce and the rock van Britt Raes

Op een dag verstoort een reusachtig Rotswezen het rustige leven in het dorp waar Luce woont samen met haar mama.. Luce is erg boos en besluit het rotswezen terug naar huis te brengen maar dan bloeit onverwachts een mooie vriendschap open…

De kers op de taart van Frits Standaert

Een verlegen, jonge prins zoekt troost in eten totdat hij op een dag last krijgt van hevige buikpijn. Een eigenaardige arts raadt hem aan om elke dag het water van een magische bron te drinken. Een humoristisch verhaal met interessante personages en sterke boodschap!

Daarnaast is er ook o.a. de Belgian Short Film Competition met:

  • Dream in color van Marijn Raeven
  • Channidae van Pauline Morel
  • When the swallows fly away van Pins Sébastien
  • With the wind van Kcidy
  • Seashore van Adèle Pion, Christophe Van Gasse, Clémance Moulard, Collie Sauvand, Émilie Muszczak, Logan Thomas, Marion Sellenet, Martine Janssens, Thibaut Coeckelberghs.
  • Oddland van An Vrombaut
  • So long, spring van Khaël Thouag
  • Nieuwkomers van Camille Ghekiere

Deze twee laatsten stonden eerder dit jaar al oog in oog op de Kortfilmcompetitie van Filmfestival Oostende, ook op BREEDBEELD Kortfilmfestival zullen So long, spring (Au revoir au printemps) en Nieuwkomers het tegen elkaar opnemen. Nieuwkomers won eerder al een VAF Wildcard op Kortfilmfestival Leuven, Au revoir au printemps kreeg er een eervolle vermelding. 

Ghekiere’s film was ook de winnaar van de Kortfilmcompetitie op FFO 2022. De jury, bestaande uit Frederike Migom (Binti), Lize Lefaible(Potemkino) en José Daniel Granados (Yibril) zei over Nieuwkomers van Camille Ghekiere het volgende:

“Deze korte film benadert zijn thema op een frisse en onbevangen manier. De maker toont de personages alsook hun afkomst in hun kracht, zonder slachtoffers van hen te maken, maar ook zonder hun obstakels te ontkennen of te minimaliseren. Wij vonden het charmant en warm om een documentaire over dit complexe onderwerp benaderd te zien met dans en muziek.”

Ghekiere zelf was zichtbaar verrast toen ze haar prijzenbeeldje in ontvangst mocht nemen. “Ik had het echt niet zien aankomen”, klonk het geëmotioneerd. “Nadat ik met mijn film een VAF Wildcard won, heeft Filmfestival Oostende me gecontacteerd met de vraag of ze mijn film in de Kortfilmcompetitie mochten vertonen. Ik had het gevoel dat mijn film een beetje een aanhangsel was bij de andere films die al in the running waren voor de prijs. Dus ik zat hier echt met nul hoop.”

Nieuwkomers is een documentaire die vier jongeren volgt op hun zoektocht naar integratie in België. “Sinds ik zelf op Erasmus ging in het zuiden van Spanje had ik het idee dat we veel kunnen leren van zuiderse landen wanneer het gaat over levenswijsheid en sociale cohesie”, vertelt Ghekiere. “Daar weten ze beter dan wij in België hoe je samenhorigheid creëert. Toen ik de jongeren uit de film ontmoette, was dat voor mij de perfecte spreekbuis om dat verhaal te vertellen.”

De jongeren uit de film waren zelf ook erg blij met de prijs. “Jullie hebben alleen de film gezien, maar achter de schermen hebben we nog veel meer plezier gehad”, vertelt Aya. Ook de toevoeging van dansscènes in de film kwamen vanuit de jongeren zelf. “We zijn heel blij voor Camille.”

Ook de concurrentie was enthousiast over de film. Khaël Thouag noemde Ghekieres werk een verdiende winnaar: “Nieuwkomers is een film die actueel is, nodig en mooi. De film heeft me echt geraakt en ik heb meegevoeld met de personages.” Benieuwd hoe Thouag het dit keer met So long, spring aflegt tegen Ghekiere.

Ghekiere ging naar huis met een geldprijs geschonken door Amplo, een post-productiepakket voor de afwerking van een volgende kortfilm geschonken door FLOW en een bon voor het huren van audiovisueel materiaal ter waarde van 12.000 euro geschonken door Camalot.  Ze speelt al met ideeën voor een nieuwe documentaire: “Ik sta nog in de vroegste fase, maar ik zou graag iets maken over flamenco in Spanje. Ook dat is een dansstijl waar heel veel zelfexpressie en levenswijsheid in ligt. Ik denk dat mijn films ook altijd daarover zullen gaan: culturele verschillen en warmte binnen een cultuur.”

Het volledige programma en tickets vind je terug op de website: www.filemon.be

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …