Home / Nieuws / Festivals / Film Fest Gent eert Poolse componist Krzysztof Penderecki met Lifetime Achievement Award tijdens 19e World Soundtrack Awards

Film Fest Gent eert Poolse componist Krzysztof Penderecki met Lifetime Achievement Award tijdens 19e World Soundtrack Awards

Krzysztof Penderecki

Op 18 oktober vinden de jaarlijkse World Soundtrack Awards plaats. Dit jaar is Krzysztof Penderecki ook van de partij. Bekend van zijn originele en aparte muziekstukken, kan hij wel eens de indrukwekkendste componist van de 21ste eeuw worden genoemd. In de loop van zijn carrière werkte Penderecki samen met wereldberoemde regisseurs, zoals Stanley Kubrick, Martin Scorsese en David Lynch.  

Al meer dan een halve eeuw pakt Penderecki uit met zijn composities. Doorheen zijn carrière is zijn sound sterk geëvolueerd, maar één ding is niet veranderd: Penderecki creëert unieke composities die zo weinig mogelijk gebaseerd zijn op bestaande werken, ondanks een lange lijst klassiekers die hij tot zijn inspiratiebronnen rekent: Beethoven en Bach, maar ook minder bekende namen. Zo herken je in Pendereckis werk hommages aan 16e eeuwse composities, maar ook aan Poolse folknummers. Een handelsmerk van Penderecki is polyfonie. Pendereckis oeuvre wordt soms als moeilijk aanzien, maar toch is hij erin geslaagd om al meer dan 60 jaar een groot internationaal publiek te boeien.

Dirk Brossé, componist en dirigent van Brussels Philharmonic, verwoordt het zo: “Penderecki is één van de meest markante componisten uit de recente muziekgeschiedenis. Zijn muziek heeft die geschiedenis een andere richting gegeven. Ik heb het genoegen gehad hem persoonlijk te mogen leren kennen. Een warm, openminded en integer man wiens muziek steeds een onuitwisbare indruk nalaat.”

Krzysztof Penderecki wordt vaak beschouwd als zowel een postromantische als een avant-gardecomponist. Zijn stukken uit de jaren ’50 en ’60 sluiten eerder aan bij de avant-gardestroming. Zijn bombastische en overweldigende composities zoals Polymorphia voor Stanley Kubricks ‘The Shining’ contrasteren duidelijk met Pendereckis latere composities in de postromantische stijl. De meerstemmigheid van Pendereckis composities zorgt ervoor dat de werken perfect aan het horrorgenre kunnen worden gekoppeld. Polyfonische chaos en een intense strijkersklank bij scènes met bloedzuigers en klopgeesten doet de spanning alleen maar stijgen bij de kijker.

Film Fest Gent plaatst Pendereckis impressionante carrière in de kijker tijdens het World Soundtrack Awards Gala. Penderecki ontvangt de ‘World Soundtrack Lifetime Achievement Award’ en Pendercki en gasten zullen kunnen genieten van een live-uitvoering van een selectie van Pendereckis composities.
Brussels Philharmonic, gedirigeerd door Dirk Brossé, voeren naast stukken van Krzysztof Penderecki ook werken van Marco Beltrami, Tamar-kali & Frédéric Devreese op. Scènes uit de films waarvoor de scores gecomponeerd werden, zullen op groot scherm worden geprojecteerd.

Robert Piaskowski, Artistiek Directeur van het Krakow Film Music Festival: “Ik ben ontzettend blij dat de jury van de imposante World Soundtracks Academy besloten heeft om de beste Poolse componist, de vader van de Poolse muzikale avant-garde, te nomineren. Voor vele muzikanten, maar ook voor vele regisseurs is hij een groot voorbeeld en een dynamische, unieke componist. In Polen zijn hij en zijn vrouw Elzbieta belangrijke voortrekkers van de Poolse cultuur en de Europese humanistische waarden. Twee jaar eerder dirigeerde Dirk Brossé het Polish Radio National Orchestra op het Film Music Festival in Krakow. Daar werden de bekendste en belangrijkste stukken van Penderecki opgevoerd. Dirk Brossé en Penderecki zijn ook bevriend. Dit bewijst dat culturele festivals niet alleen mensen samenbrengen maar ook de muziek- en filmcultuur dichter naar elkaar toebrengen. De mooie samenwerking tussen Gent en Krakow – twee steden die de creativiteit van componisten en cinematografie in de kijker zetten – is ook een vrucht van die vriendschap.”

19e World Soundtrack Awards Gala –
Krzysztof Penderecki, Marco Beltrami, Tamar-kali & Frédéric Devreese

Brussels Philharmonic gedirigeerd door Dirk Brossé
18 oktober 2019 – Capitole Gent

Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …