Film Fest Gent on Tour met ‘Django’

Onder meer omdat sommige films het verdienen om er even uitgelicht te worden, voor ze zomaar in de zaal gedropt worden, zijn er filmfestivals. Maar een festival kan natuurlijk geen jaar lang duren, anders zou het geen festival zijn. Anderzijds is een beperkte ploeg van filmkenners sowieso het hele jaar actief bezig met het opsporen van films die in aanmerking komen voor de festivalselectie.  En daarom wil de ploeg van het Film Fest Gent de kans niet laten schieten om de pareltjes die zich aanbieden buiten het festivalseizoen ook de nodige aandacht te geven. Vandaar dat programmadirecteur Patrick Duynslaegher en zijn ploeg vanaf vandaag uitpakken met ‘Film Fest Gent on Tour’, een project zoals de titel van de affiche al laat vermoeden, waarmee ze films met een meerwaarde in verschillende zalen in Vlaanderen gaan voorstellen.  De eerste titel op de lijst is ‘Django’, een Franse film met heel wat Belgische inbreng.

 

Film Fest Gent besteedt al vele jaren speciale aandacht aan muziek in film, en als een film dan gaat over legendarisch jazzgitarist Django Reinhardt, dan laat het zich raden dat in Gent de interesse gewerkt is.  ‘Django’ mocht twee maanden geleden nog de Berlinale openen. Het is het regiedebuut van Etienne Comar, een man die eerder de scenario’s schreef van ‘Des Hommes et des Dieux’, ‘La Rançon de la Gloire’  en ‘Mon Roi’.

De legendarische gitarist Django Reinhardt (1910-1953) is Belg van geboorte, maar is groot geworden in Frankrijk. Hij speelde met titanen als Stéphane Grappelli, Duke Ellington en Louis Armstrong. Nog decennia na zijn dood bleef hij met zijn heel eigen geïmproviseerde stijl nieuwe generaties jazzmuzikanten beïnvloeden. En in Woody Allens ‘Sweet and Lowdown’ (1999) stond Django model voor de fictieve Amerikaanse guitarist Emmet Ray (Sean Penn). Over zijn leven is weinig bekend, en dus is er nogal wat gefictionaliseerd.

De Franse acteur Reda Kateb die we kennen van ‘Un Prophète’ van Jacques Audiard en van twee Belgische films, ‘Le monde nous appartient’ van Stephan Streker en ‘Les Chevaliers Blancs’ van Joachim Lafosse, zet een heel overtuigende Django Reinhardt neer, terwijl onze landgenote Cécile de France dan weer gestalte geeft aan het compleet verzonnen personage van Louise de Klerck. Dat blijkt een oude vriendin te zijn die weer opduikt in het leven van Django en die tegelijk zijn minnares en beschermengel is.

Het verhaal : 1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten….

De camera werd trouwens ook gehanteerd door een Belg. Zij het dat Christophe Beaucarne intussen wellicht meer Fransman is dan Belg. Hij heeft tal van grote Franse titels gefilmd, maar verzorgde ook het beeld van ‘Mr. Nobody’ en ‘Le tout nouveau testament’, films van Jaco Van Dormael.

‘Django’ is op 18 april te zien tijdens Film Fest Gent On Tour in Studio Skoop (Gent), CC Lokeren, Cinema Lumière (Brugge), Cinema Cartoons (Antwerpen), The Roxy Theatre (Koersel), Studio Geel en CC Strombeek. Tickets zijn verkrijgbaar bij de deelnemende locaties.

Maar als je er liever wat glamour bij hebt, dan beter wachten tot 2 mei. Want dan komen alle betrokkenen naar Flagey in Brussel, waar de film ook muzikaal wordt omlijst door het Rosenberg Trio.

‘Django’ krijgt vanaf 10 mei een bioscooprelease in diverse Belgische zalen.

 

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …