Flo Van Deuren en Kato De Boeck over Lockdown!

© Thomas Nolf

Vanaf 18 januari kan je kijken naar Lockdown. Flo Van Deuren en Kato De Boeck namen de regie op zich van één van de twaalf kortfilms.

K: Het is een beetje moeilijk om te zeggen waar onze film Echo over gaat, omdat hij maar 10 minuten duurt en de helft van het verhaal dan al gespoild is. In het kort gaat hij over twee geliefden die elkaar niet meer vinden omdat ze plots ieder in een andere leefwereld zijn komen te zitten: de ene in de gevangenis en de andere op vrije voeten.

F: Een soort ‘out of touch’, zowel letterlijk als figuurlijk. Een koppel dat probeert te kalibreren, terug op elkaar af te stellen, ondanks het glas van de bezoekersruimte tussen hen in. Echo is een intieme film geworden over de communicatie tussen twee mensen die elkaar graag zien.

© Thomas Nolf – Maaike Neuville

K: Deze mensen werden vertolkt door Maaike Neuville en Circé Lethem. Zij hebben onze personages en hun (mis)communicatie heel mooi vertolkt en waren bovendien erg fijn om mee te werken.

Jullie werkten al wat langer samen aan een reeks maar hier voor het eerst op de set, hoe verliep de communicatie tussen deze twee vrouwen?

F: De crew dacht dat we meer zouden kibbelen, maar dat viel heel goed mee. Zo gaat het altijd bij ons: als de ene wat begint te flippen, neemt de andere de kalmerende rol op en omgekeerd. We flippen nooit met twee tegelijkertijd.

K: We hebben tijdens de eerste lockdown honderd dagen bij elkaar gezeten en dat is ook best goed gegaan, ondanks dat Flo niet de simpelste is! (gelach)

F: Merci man.

K: Er zijn regisseurs die voor het schrijven van hun Lockdown aflevering met een scenarist hebben gewerkt, maar wij wilden dat zelf proberen. Door het feit dat we al een paar maanden aan het schrijven waren aan onze eigen reeks, zaten we alvast op dezelfde golflengte. Ook op set heb ik hard gevoeld dat we niet veel woorden nodig hadden om te zeggen wat we goed vonden of anders wilden. Tijdens het draaien hielden we elkaars hand vast en hadden we afgesproken: “Als je iets ziet dat je ontroert, knijp je”…

F: …en we knepen vaak op dezelfde moment.

K: Over onze kortfilms wordt er ook vaak gezegd: “Die zitten thematisch wat in dezelfde lijn”. Dat is ook zo, maar hoe wij hen benaderd hebben, is elk op onze eigen manier. Bij Echo vind ik dat het scenario heel hard Flo én Kato is, dat je ons er allebei in voelt.

© Thomas Nolf – Esmoreit Lutters & Circé Lethem

F: Ook dankzij de DOP liep het extra vlot, we kennen Esmoreit Lutters van in de regie-opleiding en hij is echt een kado om mee samen te werken.

K: Er was gewoon een superleuke dynamiek onder ons drie en ik denk dat de crew en cast dat ook gevoeld hebben. Enfin, dat hoop ik.

Hoe ging het op de set met het Covid-19 Protocol?

F: Iedereen volgde het strikt op, qua mondmaskers en ontsmetting. De lunch was heel ongezellig, iedereen zat ver uit elkaar in de loods van de studio.

K: We hebben in de VRT gedraaid en daar waren ze sowieso streng. We hebben geregisseerd met een mondmasker, wat soms wel lastig was. Het is een redelijk intieme film en als je dan op een rustige manier iets wil communiceren, dan moet je toch luider praten.

Zijn jullie in het echte leven ook een duo?

(uitbundig gelach)

F: Een koppel bedoel je? Het scheelt niet veel. We vinden het leuk dat daar mysterie rond is.

K: Op set waren er sommigen die het durfden te vragen en anderen die simpelweg zeiden: “Je ziet dat jullie elkaar graag zien”.

Dan zal ik het mysterie hoog houden.

K: Wij collaboreren onder de naam Floko Films. Het plan is dat we alles wat we doen, of het nu samen of apart is, onder die naam uitbrengen, als een soort stempel. In de toekomst zouden we ook zelf meer willen produceren. We zijn nu aan het schrijven aan onze debuutreeks ROOMIES en die gaan we ook met twee regisseren. In de lente van 2020 hebben we het scenarioatelier van het VAF doorlopen en ondertussen zijn we volop bezig met het casten van onze hoofrollen, dus onze focus ligt nu even helemaal daarop.

F: ROOMIES wordt een reeks over twee lesbische huisgenoten die samen uitzoeken hoe volwassen worden in godsnaam werkt.

© Thomas Nolf -Kato De Boeck

Afgelopen jaar zijn er enkele initiatieven ontstaan rond vrouwen in de filmsector, zijn jullie daarbij betrokken?

K: Niet rechtstreeks, maar initiatieven zoals Wanda en Represent volgen we wel op de voet. De dialogen die zij openen rond vrouwen in de filmsector, maar ook rond inclusiviteit en intersectionaliteit, zijn broodnodig.

F: Een gevoel dat ik soms heb wanneer het over vrouwelijke regisseurs en vrouwelijke filmsets gaat, is dat we niet zo zouden moeten vechten om te “mogen meespelen” met het spel dat reeds gespeeld wordt. We willen ons eigen spel spelen.

K: Andere narratieven moeten even belangrijk worden en alle scenario’s mogen er zijn. We hoeven niet te kopiëren, de sector moet gewoon ruimte maken om zo veel mogelijk stemmen te laten horen.

F: Bij de Lockdown reeks waren er mensen die reageerden: “Oh tof, jullie mogen meedoen met de grote jongens”. En dat is ook zo, maar het toffe is dat we ons niet hebben moeten comfirmeren naar de grote jongens. Dat we echt ons eigen ding hebben kunnen doen.

Maarten Moerkerke vertelde ook dat jullie ook evenveel betaald worden als bijvoorbeeld Roskam of Jan Eelen.

F: Ja, daar gingen we van uit. Het werd transparant gecommuniceerd en dat zou normaal moeten zijn. Toch?

© Thomas Nolf – Flo Van Deuren

Hebben jullie ooit iets ervaren in het tegendeel?

K: Zolang zijn we nog niet bezig.

F: Iets wat de schrijvers van Het Grensoverschrijdend Collectief (Amina Hatim, Una Kreso en Nele Vandael) een tijdje terug in een artikel zeiden, vond ik wel sprekend: “Als wij een afspraak hebben, dan worden we nog altijd door de receptioniste aangekondingd als: “Er staan hier drie meisjes voor u.”

Una, Nele en Amina vroegen zich in dat artikel af: “Wanneer gaan wij vrouwen worden?” Een bedenking die Kato en ik ook al hebben gemaakt. Het gaat niet om dat woord, maar om wat erachter zit.

Lockdown is vanaf 18 januari te zien om 21u25 op één en Vrt Nu.

Check Also

“Probleemtiener” van de film ‘Skunk’ vraagt om aandacht voor jeugdhulp!

Productiehuis CZAR en het creatief bureau mortierbrigade lanceren een campagne om aandacht te vragen voor …