Home / Nieuws / Over de taalgrens / In Frankrijk kruipen ze voor Bouli Lanners

In Frankrijk kruipen ze voor Bouli Lanners

Het is voor een Vlaming niet simpel om op de hoogte te blijven van al het moois dat onze landgenoten van over de taalgrens presteren. Niet alleen krijgen we hier veel te weinig de Belgische films te zien die Frans gesproken zijn, ook van de Franse films waarin Belgisch talent te zien is, blijven we hier pijnlijk verstoken. Vandaar dat we ons weer over de taalgrens zullen moeten wagen, willen we ‘Chien’ niet missen, een film van Samuel Benchetrit waarin Vincent Macaigne de titelrol speelt, namelijk die van een hond, terwijl we onze geweldige landgenoot Bouli Lanners in de rol van hondentemmer ofte dresseur speelt. 

‘Chien’ vertelt het verhaal van Jacques Blanchot, een man die alles verliest: zijn vrouw, zijn werk en het dak boven zijn hoofd.  Beetje per beetje wordt hij een vreemde in de wereld die hem omringt.  Tot de baas van een dierenwinkel hem opvangt.  Jacques Blanchot wordt gespeeld door Vincent Macaigne. Hij had al geen zonnige kijk op het leven, maar wanneer zijn vrouw hem verlaat met de melding dat ze allergisch is aan zijn aanwezigheid, zakt de moed hem helemaal in de schoenen. Maar het kan nog erger.  Even denkt hij dat de baas van de dierenwinkel die door Bouli Lanners wordt gespeeld, hem erbovenop zal helpen, maar het tegendeel is waar. De man wil Blanchot wel in dienst nemen als assistent, maar dan wel op voorwaarde dat hij een hond speelt. En zo leidt Jacques al vlug een hondenleven.

‘Chien’ is een bewerking van een gelijknamige roman. Bouli Lanners krijgt onder meer de steun van Vanessa Paradis om Vincent Macaigne te vernederen. Met resultaat.  Want de film ontving in de herfst nog de Bayard d’Or voor beste film op het Festival International du Film Francophone de Namur. Bouli Lanners zien we trouwens binnenkort ook in ‘Troisièmes noces’ van David Lambert, de bewerking van ‘Het derde huwelijk’ van Tom Lanoye. Lanners is zelf een hondenliefhebber.  In zijn eigen film ‘Les premiers, les derniers’ was hij te zien met zijn eigen hond aan zijn zijde.

Bekijk ook

Het 34ste Festival van Namen licht een tipje van de sluier over het programma op!

De 34ste editie van het Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen – FIFF …