Frankrijk wil ‘Black’ ook zien na de sterke start in België

Brussel / Parijs, 18 november 2015. ‘Black’, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft tijdens zijn eerste week bijna 54.000 bezoekers naar de Belgische bioscopen gelokt. Daarnaast heeft het in Parijs gevestigde Paname Distribution de rechten voor Frankrijk verworven. Verwacht wordt dat het moderne Romeo & Julia-verhaal medio maart in de Franse bioscopen uitkomt.

‘Black’ telde de voorbije week exact 53.829 bezoekers. Daarmee haalde hij het voorbije weekend zelfs een plaatsje in de top-drie van best scorende films in België.

Ondertussen heeft Paname Distribution de bioscooprechten van ‘Black’ voor Frankrijk verworven. Dat maakte Pamela Leu van het Brusselse verkoopkantoor Be for Films vandaag bekend. Eerder deze maand werd El Arbi en Fallahs’ film aan buitenlandse kopers getoond op de American Film Market (AFM) in Santa Monica (Los Angeles, 4-11 november). Frankrijk is traditioneel een belangrijke markt.

 

“Het is een film die overloopt van de energie, afkomstig van zeer talentvolle regisseurs, met opmerkelijke acteurs”, zegt Laurence Gachet, directrice de distribution bij Paname. “Op het vlak van distributie wordt dit een uitdaging omdat er recent een aantal films zijn geweest met gelijkaardige of vergelijkbare thema’s. ‘Black’ verdient het echter om ten volle verdedigd te worden. Er wacht ons een interessante opdracht.”.

Andere films die ook bij Paname voor Frankrijk zitten, zijn bijvoorbeeld de voor Venetië geselecteerde documentaire ‘Human’ van Yann Arthus-Bertrand, ‘Elle’ van Paul Verhoeven, ‘Knock Knock’ van Eli Roth, ‘Self Made’ van Shira Geffen, ‘Salaud on t’aime’ van Claude Lelouch of ‘L’ombre des Femmes’ van Philippe Garrel.

“Van het begin van ons project hoopten we op een release in Frankrijk.”, zeggen beide regisseurs. “We zijn enorm beïnvloed en geinspireerd geweest door de Franse cinema, door films zoals ‘La Haine’ van Mathieu Kassovitz of ‘Un Prophète’ van Jacques Audiard. Het is voor ons een zoveelste droom die uitkomt!”.

‘Black’ is het verhaal van de 15-jarige Mavela. Wanneer zij halsoverkop verliefd wordt op Marwan, een jongen van een rivaliserende Brusselse stadsbende, worden beiden brutaal gedwongen te kiezen tussen loyaliteit en liefde. De hoofdcast bestaat uit jong talent zoals Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi.

De film ging in september in wereldpremière op het Toronto International Film Festival waar hij de Discovery Award won. Op het FilmFest Gent gingen El Arbi en Fallah aan de haal met de Publieksprijs. Ondertussen zet de tour via internationale festivals zoals in het Estse Tallinn en het Spaanse Gijón zich verder.

Het scenario van ‘Black’ werd geschreven door Nele Meirhaeghe, El Arbi & Fallah en Hans Herbots, gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke. Robrecht Heyvaert signeerde voor de fotografie, terwijl Hannes De Maeyer voor de originele muziekscore zorgde en Joeri Verspecht voor de sound design. Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke produceerden de film voor Caviar (‘Terug naar Morgen’, ‘Paradise Trips’). Het productiebedrijf laat weten “de verkoop van ‘Black’ aan Frankrijk uiteraard goed nieuws te vinden, om zo het Franse publiek de kans te geven zich te laten meeslepen door deze moderne Romeo & Julia”.

Bij ons loopt Black sinds 11 november in de zalen. KFD is de distributeur voor België. Een Franse release wordt medio maart 2016 verwacht.
Black is een co-productie met a team productions en Climax Films en kon rekenen op steun van o.a. het VAF/Filmfonds en Screen Flanders.

 

Zie ook : 

interview Martha Canga Antonio

interview Adil en Bilall

trailer ‘Black’

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …