Home / Nieuws / Festivals / Gebroeders Dardenne krijgen prestigieuze prijs!

Gebroeders Dardenne krijgen prestigieuze prijs!

Jean-Pierre en Luc Dardenne zullen als eerste Belgische filmmakers de Prix Lumière ontvangen op het festival in Lyon.

Ze zijn de eerste Belgen die deze onderscheiding ontvangen en treden hiermee in de voetsporen van Francis Ford Coppola, Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gérard Depardieu, Milos Forman en Clint Eastwood.

Met hun onvergelijkbare en herkenbare stijl, hebben de broers indruk gemaakt op de hedendaagse cinema. De oorsprong van hun werk ligt in de documentaire, en dat maakt hun films zo menselijk en waarachtig.

Ze werden in hun carrière al gevierd met verschillende prijzen, waaronder twee Palmes d’Or op het filmfestival van Cannes, maar het is nu hoog tijd om hun hele oeuvre te vieren.

“We zijn zeer vereerd om de Prix Lumière te ontvangen”, aldus Jean-Pierre en Luc Dardenne. “De prijs connecteert ons met het oorspronkelijke filmbroederschap van de gebroeders Lumière, die voor het eerst lichamen en gezichten filmden. Meer dan een eeuw later filmen wij afstammelingen van degenen die gefilmd zijn door hen. We proberen ze elke keer te filmen alsof het de eerste keer is. Lang leve de cinema! Lang leve het leven!”

De twaalfde editie van het Festival Lumière vindt plaats van 10 tot en met 18 oktober 2020.

 

 

 

Bekijk ook

Film Fest Gent was een rollercoaster!

Van 13 t.e.m. 24 oktober ging Film Fest Gent door, een editie die nog meer …