Jan Bijvoet op de Oscars! Maar geen Belgische Oscarnominaties dit jaar!

Het zou een dubbeltje op zijn kant worden. In verschillende prognoses stond ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael nog bij de top 5.  Ook in het toonaangevende filmvakblad Variety.  Maar het is op niets uitgedraaid.  Wel genomineerd in die categorie is ‘El Abrazo de la Serpiente’, de Colombiaanse film waarin Jan Bijvoet één van de hoofdrollen vertolkt.  Wij hadden in Cannes al een interview met Jan over die film.

KLIK HIER OM HET GESPREK TE BEKIJKEN

Ook Sahim Omar Kalifa pakte verrassend naast de prijzen. Net als voor ‘Baghdad Messi’ stond hij ook nu weer op de shortlist met ‘Bad Hunter’.  Maar de keuzeheren kenden geen genade.  Duimen dus allemaal voor Jan Bijvoet straks, die ook wel een beetje de Belgische kleuren verdedigt. Alleen al voor zijn vertolking verdient de film een prijs.  Al valt er wellicht weinig te beginnen tegen topfavoriet ‘Son of Saul’ in de categorie ‘Beste buitenlandse film’.

 

Bijvoet, bij ons gekend voor zijn rollen in onder meer ‘D’Ardennen’, ‘Cordon’ en ‘The Broken Circle Breakdown’, neemt in het op waargebeurde feiten gebaseerde ‘El abrazo de la serpiente’ een van de hoofdrollen voor zijn rekening als Theodor Koch-Grünberg. De Duitse wetenschapper verrichtte begin de 20e eeuw baanbrekend veldwerk in het Amazonewoud waar hij o.a. op zoek ging naar geneeskrachtige planten.

‘El abrazo de la serpiente’ is gebaseerd op de dagboeken van Koch-Grünberg en werd eerder al bekroond in o.a. Cannes, Palm Springs, San Sebastian, The Hamptons, München en Odessa.

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …