Home / Nieuws / Geen ‘Girl’ op de shortlist voor de Oscars

Geen ‘Girl’ op de shortlist voor de Oscars

De hoop was er, de kansen lagen er en de fans waren talrijk, maar toch staat ‘Girl’ niet op de shortlist van de Oscars, zo maakte de Academy of Motion Picture Arts gisteren bekend. Wel kunnen we onze vingers kruisen voor ‘May Day’ en ‘Icare’, twee Belgische kortfilms die nog kans maken in de categorie Beste Live Action Kortfilm.

 Lukas Dhont en de zijnen moesten onder andere de duimen leggen voor het Poolse ‘Cold War’ (groot prijsbeest op de European Film Awards), ‘Shoplifters’ van de Japanse Hirokazu Kore-eda (winnaar van de Gouden Palm) en het fel gelauwerde ‘Roma’ van Alfonso Cuarón (winnaar van de Gouden Leeuw). Ook ‘Burning’ van Lee Shang-Dong maakte al furore in Cannes en op enkele andere festivals. Verder kaapten Birds of Passage (Colombia), The Guilty (Denemarken), Never Look Away (Duitsland), Ayka (Kazachstan) en Capernaum (Libanon) een plaatsje weg op de nominatielijst.

Hoewel de concurrentie in de categorie niet-Engelstalige film dit jaar dus bijzonder sterk was, heet het toch een zekere verbazing dat ‘Girl’, met vijf prijzen op het festival van Cannes (waaronder de Camera d’Or) en een nominatie voor de Golden Globes, niet eens de shortlist haalde. Mogelijks speelt de commotie rond het hoofdpersonage daarin een rol. De laatste weken vloeide er heel wat inkt in de Amerikaanse media rond de representatie van het transgender meisje, in de film vertolkt door een cis-gender man. “Een gevaar voor de transgendergemeenschap” (The Hollywood reporter), “Gevaarlijk, traumatiserend en bekrompen” (OUT), “Het lichamelijke karakter doet de gevoelens van transgenders oneer aan” – de kritieken waren niet mals. 

Nora Monsecour, het transmeisje waar Dhont de inspiratie haalde, probeerde ‘Girl’ nog uit de brand te slepen in een eigen opiniestuk in The Hollywood Reporter: “Girl is geen horrorfilm. Girl draait om moed, dapperheid en medelijden. (…) Zeggen dat de ervaring van Lara niet waardig is, omdat ze vertolkt wordt door een cisgenderacteur, is hetzelfde als mij aanvallen”. Maar zelfs die krachtige uithaal mocht dus uiteindelijk niet baten. Al weten we uiteraard niet zeker of deze heisa de reden is dat ‘Girl’ niet Oscarwaardig bevonden werd – andere controverse kwam er bijvoorbeeld ook doordat Netflix aanvankelijk enkele naaktscènes wilde knippen.

Wel nog in de running

Voorlopig is het dus hopen op die andere Belg die nog in Hollywood ronddwaalt, namelijk Felix Van Groeningen met zijn ‘Beautiful Boy’. De kans dat hij als regisseur een Oscar binnenrijft is eerder klein, wel is hoofdrolspeler Timothée Chalamet volop in de running  voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol.

Tenslotte is er nog het kortfilmcircuit, een vaak vergeten categorie waar ons land nochtans erg goed scoorde, meldt Kortfilm.be. Zo kwam ‘May Day’, dat vorig jaar de Juryprijs tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven won, op de longlist van de Oscars terecht. Het Brusselse regisseursduo Olivier Magis en Fedrik De Beul ging in Leuven met de Publieksprijs naar huis, en hoofdrolspeler Thierry Hellin met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Ook ‘Icare’, geregisseerd door Nicolas Boucart,  belandde op de shortlist.  ‘Icare’ won dit jaar de Grand Prix op het Brussels Short Film Festival en kon zich daardoor rechtstreeks op de longlist van de Oscars plaatsen.

Beide films werden gekozen uit een lijst van 140 kortfilms. Of deze twee Belgische kortfilms uiteindelijk ook genomineerd worden, weten we op 22 januari.

Beeld uit Icare

Bekijk ook

Bruno Vanden Broecke over Melanie!

Melanie van Jacinta Agten, met Bruno Vanden Broecke, is nu gratis online te bekijken. De …