Gemmel & Tim in première op Filmfestival Oostende!

In januari vindt op het Filmfestival Oostende de Belgische première plaats van Gemmel & Tim.

Gemmel & Tim is de derde langspeeldocumentaire van de 35-jarige Peltenaar Michiel Thomas (Game Face, That’s Wild). De docu won eerder vier festivalsprijzen en is geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs International Film Festival 2022. De film wordt goed onthaald door publiek, festivaljury’s en vakpers. “Must-see” publiceert IndieWire, terwijl Documentary.org de film als “deeply personal” omschrijft. Awardsdaily.com looft de film zelfs als “one of the best documentaries of the year.”

Gemmel & Tim (91 min.) vertelt het verhaal van Gemmel Moore en Tim Dean, twee homoseksuele zwarte mannen, die beiden stierven aan een verdachte crystal meth overdosis in het beruchte West Hollywood appartement van Ed Buck, een blanke invloedrijke democratische donor, zakenman en activist. De controversiële overlijdens veroorzaakten schokgolven in de holebigemeenschap van Los Angeles. Deze intieme misdaaddocumentaire toont de parallelle levensloop van de twee overleden mannen, door de ogen van vrienden die hun verlies proberen te verwerken en hopen anderen te beschermen tegen een vergelijkbaar tragisch lot.

Michiel Thomas regisseerde, produceerde en filmde Gemmel & Tim vanuit zijn thuisbasis in Los Angeles. “Via gemeenschappelijke basketbalvrienden van Tim Dean met wie ik samenspeel, kreeg ik toegang tot deze leefwereld en won ik hun vertrouwen om dit aangrijpende verhaal op een integere manier in beeld te brengen,” vertelt Michiel. “Ik hoop dat deze film een hulp kan betekenen voor wie worstelt met verslaving en gelijkaardige situaties van machtsmisbruik kan helpen voorkomen.”

Antwerpenaar Remy Ndow (29) verzorgde de animatie in Gemmel & Tim. “Macht staat centraal en dat visualiseren we met kleur en de afwezigheid van kleur. Ook door personages te vergroten en te verkleinen,” legt Remy uit. “De beeldtaal is als een bewegend schilderij, waar we van gedetailleerde scènes van overvloed naar scènes gaan waar het lijkt alsof de inkt op is.” De film werd gemonteerd door de New Yorkse monteuze Niq Lewis (In Our Mothers’ Garden, Netflix) en gecoproduceerd door de Amerikaanse acteur Michael Franklin (Truth Be Told, Apple+).

Gemmel & Tim is een Amerikaans verhaal, maar thema’s als verslaving, veiligheid en welzijn zijn ook in België relevant en actueel.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, en Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen en -organisaties, erkennen dat chemsex (het combineren van seks met drugs) ook bij ons een toenemend fenomeen is. “De deskundigheid omtrent chemsex in de hulpverlening is sterk gegroeid, dankzij gezamenlijke initiatieven van Sensoa,” licht Mark Sergeant van Sensoa toe. “Zo kunnen mannen die problemen ervaren met chemsex of die zich zorgen maken voor hun drugsgebruik terecht bij ChemMEN (van Free Clinic). Boysproject (CAW Antwerpen) is een sociale organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers.”

Via het internationale filmfestivalcircuit oogt Gemmel & Tim een distributiedeal in de nabije toekomst. De Amerikaanse distributeur Passion River Films zal in de loop van 2022 de film alvast aanbieden aan een uitgebreid scholennetwerk in de VS voor educatieve doeleinden.

Bestel hier je tickets voor de vertoningen van 24 en 29 januari op Filmfestival Oostende.

Bekijk ook

Opnames gestart voor Noise!

De opnames van Netflix’ nieuwe psychologische thriller Noise zijn gestart. De Belgisch-Nederlandse film is geschreven door …