‘Girl’ bekroond als Beste Film in Palić

BRUSSEL/PALIC, 20 juli 2018. ‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, heeft vanavond de Gouden Toren gewonnen op het Europees Filmfestival in het Servische Palić. Dat is de prijs voor de Beste Film. De uitreiking gebeurde tijdens de slotavond van het festival. De jonge Vlaamse regisseur treedt hiermee in de voetsporen van Ken Loach, Theo Angelopoulos en Krzysztof Zanussi die eerder al een Gouden Toren in ontvangst mochten nemen.


‘Girl’ ging in mei in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie van het Festival van Cannes en was een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen filmfestival. De première kreeg minutenlang applaus en een staande ovatie, de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om de regie van Lukas Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Uiteindelijk mocht ‘Girl’ met vier prijzen naar huis, waaronder de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster, de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut,

Sindsdien is de film aan een internationaal parcours bezig, met selecties voor festivals als Karlovy Vary en Odessa en een nominatie voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement.

Op 9 oktober opent ‘Girl’ het Film Fest Gent, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische bioscopen brengt.

Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt ‘Girl’ internationaal. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution zal de film uitbrengen in Frankrijk.

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF.

Zie ook :

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

Bekijk ook

Op naar de Oscars met Eden Dambrine!

Eden Dambrine, slechts 16 jaar oud en nu al talk of the town! Het jonge talent …