‘Girl’ en ‘Another Day of Life’ naar San Sebastián

BRUSSEL/SAN SEBASTIAN, 10 augustus 2018. Lukas Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’ is uitgenodigd op het Spaanse San Sebastián Film Festival (21-29 september). Dat werd zonet bekendgemaakt door de organisatie. ‘Girl’ zal vertoond worden in de Perlak-sectie voor recente films met internationale allure die nog niet in Spanje zijn uitgebracht. ‘Girl’ maakt in San Sebastián ook kans op de publieksprijs, waarvoor het de strijd aangaat met grote kleppers als ‘Three Faces’ van Jafar Panahi en en ‘Cold War’ van Paweł Pawlikowski. ‘Another Day of Life’, een film die grotendeels in Vlaanderen gemaakt is door de mensen van Walking the Dog, en eveneens in Cannes in première ging, staat ook op het programma in San Sebastián.


‘Girl’ was een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in mei in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Sindsdien is Lukas Dhonts speelfilmdebuut geselecteerd voor de festivals van Karlovy Vary, Palić en Odessa. In Palić won de film de Prijs voor Beste Film, de Gouden Toren, en in Odessa won Victor Polster net als in Cannes de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Daarnaast is ‘Girl’ bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement.

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie en Alain Dessauvage verzorgde de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).
Op 9 oktober zal ‘Girl’ het Film Fest Gent officieel openen, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische zalen uitbrengt. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland, terwijl Diaphana Distribution hem op 10 oktober in Frankrijk uitbrengt. De in Duitsland gevestigde sales agent The Match Factory vertegenwoordigt de film internationaal.

Naast ‘Girl’ zal ook ‘Another Day of Life’ te zien zijn in de Perlak-sectie van San Sebastián. De hybride documentaire van Raúl de la Fuente en Damian Nenow, een Pools-Spaans-Belgische coproductie, ging net als ‘Girl’ in wereldpremière in Cannes. Met een mix van animatie, live action en archiefbeelden vertelt deze film het aangrijpende verhaal van een reis die de Poolse sterreporter Ryszard Kapuściński in 1975 maakte naar het door een burgeroorlog verscheurde Angola. ‘Another Day of Life’ is een coproductie van het Poolse Platige Films, het Spaanse Kanaki Films en het Vlaamse Walking The Dog, samen met het Duitse Wüste Film, het Hongaarse Puppetworks en het Duitse Animationsfabrik.

‘Girl’ en ‘Another Day of Life’ kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders ook in ‘Another Day of Life’.

Zie ook:

Eric Goossens over ‘Another Day of Life’

Trailer ‘Another Day of Life’

Coproductie ‘Another Day of Life’ ook naar Cannes

En ook dit: 

Bekijk hier de trailer van ‘Girl’

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

Bekijk ook

Drie Vlaamse series naar Canneseries!

Het internationale seriesfestival Canneseries heeft zonet het programma bekendgemaakt voor zijn zesde editie (14-19 april). Drie Vlaamse …