‘Girl’ genomineerd voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement

‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement, een jaarlijkse onderscheiding voor de bekendmaking en verdere verspreiding van Europese films binnen de Europese Unie. De jury prees ‘Girl’ om de “originele, tedere en unieke verkenning van gender door de ogen van de vijftienjarige Lara”.

Girl, Lukas Dhont (2018)

‘Girl’ ging in mei in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie van het Festival van Cannes en was een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen filmfestival. De cast en crew kregen bij de première een minutenlang applaus en een staande ovatie, de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om de regie van Lukas Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Toonaangevende bladen als Le Figaro, Le Monde, Variety en The Hollywood Reporter prezen de regisseur en de hoofdrolspeler de hemel in. Uiteindelijk mocht ‘Girl’ met vier prijzen naar huis, waaronder de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster en de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut.

Nu is ‘Girl’ dus ook bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement. De officiële selectie van de LUX Filmprijs werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie tijdens het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië. Een panel van Europese filmprofessionals zal uit de 10 genomineerden drie speelfilms kiezen, die worden bekendgemaakt tijdens de Giornate degli Autori in Rome aan het eind van de maand juli. De drie speelfilms worden in elke van de 24 officiële talen van de EU ondertiteld en vertoond in alle 28 lidstaten. De winnaar van de LUX Filmprijs wordt bekendgemaakt tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg op 14 november.

‘Girl’ is al de zevende Belgische film die de Officiële Selectie haalt sinds de LUX Filmprijs in 2007 in het leven geroepen werd. Vorig jaar was ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth bij de genomineerden. ‘Le silence de Lorna’ van de gebroeders Dardenne won de prijs in 2008, en in 2013 was ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen de grote prijzenpakker: de film werd toen bekroond met de LUX Filmprijs en de Publieksprijs.

Dit zijn de tien Europese  films die in aanmerking komen voor de LUX Filmprijs

  • Border/Gräns: director Ali Abbassi (Sweden, Denmark)
  • Donbass: director Sergei Loznitsa (Germany, France, Ukraine, Netherlands, Romania)
  • Girl: director Lukas Dhont (Belgium, Netherlands)
  • Happy as Lazzaro/Lazzaro felice: director Alice Rohrwacher (Italy, Switzerland, France, Germany)
  • Mug/Twarz: director Małgorzata Szumovska (Poland)
  • Styx: director Wolfgang Fischer (Germany, Austria)
  • The Other Side of Everything/Druga strana svega: director Mila Turajlić (Serbia, France, Qatar)
  • The Silence of Others/El silencio de los otros: director Almudena Carracedo and Robet Bahar (Spain, USA)
  • U_July 22/Utøya 22.juli: director Erik Pope (Norway)
  • Woman at War/Kona fer í stríđ: director Benedikt Erlingsson (Iceland, France, Ukraine)

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het CCA) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds). De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt ‘Girl’ internationaal.

Op 9 oktober mag ‘Girl’ het Film Fest Gent openen, waarna Lumière de film op 17 oktober in de Belgische bioscopen brengt. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution zal de film uitbrengen in Frankrijk.

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds.

Zie ook : 

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

Bekijk ook

Op naar de Oscars met Eden Dambrine!

Eden Dambrine, slechts 16 jaar oud en nu al talk of the town! Het jonge talent …