Home / Nieuws / In de zalen / ‘Girl’ genomineerd voor Golden Globes

‘Girl’ genomineerd voor Golden Globes

Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Golden Globes, de Amerikaanse film- en televisieprijzen uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association. Dat werd zonet bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Hollywood. 

De zegetocht gaat verder: ‘Girl’ is genomineerd voor de Golden Globe Award for Best Foreign Language Film. “Ik ben de Hollywood Foreign Press Association bijzonder dankbaar”, laat regisseur Lukas Dhont weten in een eerste reactie. “Het is een grote eer om in het gezelschap te mogen zijn van zo’n fantastische filmmakers. ‘Girl’ ligt me enorm nauw aan het hart. Het is een film ontstaan uit een vriendschap die erg belangrijk is voor mij. Iedereen die mij geholpen heeft “Girl’ tot leven te brengen wil ik vastpakken en in hun oor fluisteren: Golden. Globe. Nominatie.”

De winnaars worden op 6 januari bekendgemaakt, maar intussen kunnen Dhont en co wel nog uitgebreid teren op de reeks successen die de film eerder al oogstte. Zo was ‘Girl’een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Sindsdien volgden tientallen selecties voor grote internationale festivals, zoals Karlovy Vary, Toronto, San Sebastián en Zürich, en een twintigtal filmprijzen waaronder de Sutherland Award op het BFI London Film Festival en de Golden Eye Award op het Zürich Film Festival. Victor Polster werd sinds Cannes al een handvol keer bekroond voor zijn acteerprestatie, o.a. vorige week nog op het Stockholm International Film Festival. ‘Girl’ werd ook drie keer genomineerd voor de European Film Awards: Beste Film, Beste Acteerprestatie (voor hoofdrolspeler Victor Polster), en Beste Europese Speelfilmdebuut (European Discovery Award). Op 15 december weten we of de film de nominaties ook kan verzilveren. Last but not least is ‘Girl’ de officiële Belgische inzending voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. In januari weten we of de film ook daar bij de genomineerden is.

Bij ons mocht Girl in oktober het Film Fest Gent openen, waarna de film op 17 oktober door Lumière in de zalen werd gebracht. In Frankrijk, waar Diaphana Distribution de film sinds 10 oktober verdeelt, brak Girl alle records voor een Vlaamse productie.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …