‘Girl’ van Lukas Dhont opent het Film Fest Gent

Film Fest Gent zal op dinsdag 9 oktober de 45e editie van het festival openen met het Belgisch langspeeldebuut en prijzenbeest ‘Girl’ van Lukas Dhont, in aanwezigheid van de volledige cast en crew. Dat maakte de 26-jarige Gentse regisseur vanavond bekend bij ‘Van Gils en Gasten’ na zijn terugkeer van het filmfestival van Cannes. 

Het festival kijkt er naar uit om Lukas terug te verwelkomen met zijn eerste langspeelfilm. Dhont won in 2014 op Film Fest Gent de Beste Belgische Studentenkortfilm met zijn masterproef ‘L’Infini’. Met deze prijs bekroonde de jury de filmmaker om zijn scherpe keuzes, die blijk gaven van persoonlijkheid en een unieke visie. Hij zat in 2001 ook in de jongerenjury van de Explore Zone competitie en kreeg in 2012 een Special Mention voor zijn kortfilm ‘Corps Perdu’.

“Wat we nu meemaken met ‘Girl’, overtreft mijn stoutste dromen. Cannes mag dan wel het grootste festival zijn, maar Gent is het festival dat mij het meest aan het hart ligt. Mijn film hier in première laten gaan, is… fantastisch.” zegt regisseur Lukas Dhont over de selectie.

Artistiek directeur van het filmfestival Patrick Duynslaegher over de openingsfilm: “Lukas Dhont toont in een pracht van een speelfilmdebuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam. Hij doet dit met een ongelofelijke takt, tederheid en inlevingsvermogen. Dat het tegelijk gaat om de revelatie van een super getalenteerde regisseur en de ultieme speelfilm van afscheidnemend producent Dirk Impens maakt van ‘Girl’ een heel bijzondere openingsfilm.”

Victor Polster en Lukas Dhont in Cannes (foto Kris Dewitte)

5X Impens

“‘Girl’ en Gent is een perfecte pas de deux!” voegt de Gentse producent Dirk Impens er nog aan toe. Met ‘Girl’ (2018) is dit de vijfde film aan de hand van de producent die het Gentse festival opent na ‘Daens’ (1992) van Stijn Coninx, ‘Brylcream Boulevard’ (1995) van Robbe De Hert, ‘De Helaasheid der dingen’ (2009) en ‘The Broken Circle Breakdown’ (2012) van Felix Van Groeningen.

‘Girl’ is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara, een 15-jarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken is enorm veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter gemaakt doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in ‘Girl’, werd op het filmfestival van Cannes terecht bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Later mocht Lukas Dhont de Queer Palm en de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury in ontvangst nemen. Uiteindelijk kwam daar zaterdag ook nog de prestigieuze Caméra d’Or bij.

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films. ‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF. De film zal op 17 oktober 2018 in België worden verdeeld door Lumière.

 

Zie ook : 

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

Victor Polster beste acteur

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …