‘Girl’ op shortlist voor de European Film Awards, net als ‘Cobain’

BERLIJN/BRUSSEL, 21 augustus 2018. Lukas Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’ staat op de shortlist voor de European Film Awards. De European Film Academy maakte zonet een selectie van 49 speelfilms bekend die kans maken op een nominatie. Naast ‘Girl’ is ook de Vlaamse coproductie ‘Cobain’ van Nanouk Leopold bij de kanshebbers. De genomineerden in alle categorieën worden op zondag 4 november bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 15 december in Sevilla.

‘Girl’ was een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en tot slot ook de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Sindsdien is Lukas Dhont met zijn speelfilmdebuut geselecteerd voor de festivals van Karlovy Vary, Palić, Odessa en San Sebastián. In Palić won hij de Prijs voor Beste Film, de Gouden Toren, en in Odessa mocht Victor Polster net als in Cannes de Prijs voor Beste Acteerprestatie in ontvangst nemen. Daarnaast is Girl bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement.

Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

Naast ‘Girl’ maakt ook de Vlaams-Nederlands-Duitse coproductie ‘Cobain’ kans op een nominatie voor de European Film Awards. ‘Cobain’ is de zesde speelfilm van de Nederlandse filmmaakster Nanouk Leopold. De Vlaamse coproducent is A Private View en twee van de hoofdrollen worden vertolkt door mensen van bij ons: Wim Opbrouck en Naomi Velissariou.

Naomi Velissariou samen met de jonge Bas Keizer in ‘Cobain’.

Ook bij ‘Cobain’ stond Frank van den Eeden achter de camera.  ‘Cobain’ kwam eerder dit jaar al bij ons uit, maar wordt opnieuw vertoond op het Filmfestival van Oostende.

Frank van den Eeden stond zowel bij ‘Girl’ als bij ‘Cobain’ achter de camera. En ook bij ‘Home’ van Fien Troch zorgde hij voor de beelden. Toen hij enkele jaren geleden de cultuurprijs won, zei minister Sven Gatz nog: ‘Het oog van van den Eeden tilt een film op’. (foto KVdm – Cinevox)

De komende weken zullen de meer dan 3000 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur en Actrice en Beste Scenario. Een jury zal daarnaast beslissen over de andere categorieën, waaronder die van Beste Cinematografie, Beste Montage, enz. De officiële nominaties worden op zondag 4 november bekendgemaakt. De prijsuitreiking van de 31ste editie van de European Film Awards vindt plaats op zaterdag 15 december in het Spaanse Sevilla.

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen in Europa. Vorig jaar waren de speelfilms ‘King of the Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens en ‘Vincent’ van Christophe Van Rompaey bij de genomineerden in de categorie Comedy. ‘Home’ van Fien Troch was genomineerd in de categorie European University Film Award.

‘Girl’ en ‘Cobain’ kwamen tot stand met de steun van het VAF.

 

Zie ook:

‘Cobain’ is Vlaamser dan hij Nederlands is

Wim Opbrouck over ‘Cobain’

Uitkijken naar ‘Cobain’

En ook dit:

‘Girl’ naar San Sebastian

Bekijk hier de trailer van ‘Girl’

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

 

Bekijk ook

Op naar de Oscars met Eden Dambrine!

Eden Dambrine, slechts 16 jaar oud en nu al talk of the town! Het jonge talent …