‘Girl’ van Lukas Dhont nu ook naar Toronto.

BRUSSEL/TORONTO, 21 augustus 2018. Girl is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF, 6-16 september). Dat werd zonet bekendgemaakt door de organisatie. Het speelfilmdebuut van Lukas Dhont wordt in Toronto vertoond in het Discovery-programma voor jong en opkomend internationaal filmtalent. Vorige week werd al aangekondigd dat ook de Vlaamse producties ‘Engel’ van Koen Mortier en ‘Ce magnifique gâteau !’ van Emma De Swaef en Marc James Roels in Toronto te zien zullen zijn. Daarnaast zijn ook de coproducties ‘Duelles’ van Olivier Masset-Depasse, ‘Retrospekt’ van Esther Rots, ‘Au temps où les Arabes dansaient’ van Jawad Rhalib en ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg uitgenodigd.


‘Girl’ was een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in mei in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Sindsdien is Lukas Dhonts speelfilmdebuut geselecteerd voor de festivals van Karlovy Vary, Palić, Odessa en San Sebastián. In Palić won de film de Prijs voor Beste Film, de Gouden Toren, en in Odessa won Victor Polster net als in Cannes de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Girl is ook bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement. En eerder vandaag werd bekend dat de film op de shortlist staat voor de European Film Awards.

‘Girl’ laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen. De film werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

Op 9 oktober zal ‘Girl’ het Film Fest Gent officieel openen, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische zalen uitbrengt. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution brengt hem op 10 oktober in Frankrijk uit. De in Duitsland gevestigde sales agent The Match Factory vertegenwoordigt de film internationaal.

Naast ‘Girl’ zijn ook de Vlaamse producties Engel van Koen Mortier (internationale première, Contemporary World Cinema) en ‘Ce magnifique gateau !’ van Emma De Swaef en Marc James Roels (Short Cuts) in Toronto te zien. Daarnaast worden ook de coproducties ‘Duelles’ van Olivier Masset-Depasse met Veerle Baetens in de hoofdrol (wereldpremière, Special Presentations), ‘Retrospekt’ van Esther Rots (wereldpremière, Contemporary World Cinema), ‘Au temps où les Arabes dansaient’ van Jawad Rhalib (TIFF Docs) en ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg (wereldpremière, Special Presentations) vertoond.

‘Girl’, ‘Engel’, ‘Ce magnifique gâteau !’, ‘Duelles’, ‘Retrospekt’ en ‘Au temps où les Arabes dansaient’ kwamen tot stand met de steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders in ‘Engel’ en ‘Kursk’.

Zie ook:

‘Girl’ op shortlist European Film Awards

‘Girl’ naar San Sebastian

Bekijk hier de trailer van ‘Girl’

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

 

Bekijk ook

Drie Vlaamse series naar Canneseries!

Het internationale seriesfestival Canneseries heeft zonet het programma bekendgemaakt voor zijn zesde editie (14-19 april). Drie Vlaamse …