‘Girl’ wint ook de Queer Palm in Cannes : ‘Pure cinema met een magnifieke vertolking er bovenop’

Naast de prijs voor beste vertolking voor Victor Polster, gisteren in Cannes, kreeg ‘Girl’ van Lukas Dhont ook de Queer Palm, een prijs waarvoor 17 films uit alle competities en nevencompetities in aanmerking kwamen.  Sinds 2010 bekroont de Queer Palm films die thema’s als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. ‘Girl’ was geselecteerd voor de competitie ‘Un certain regard’.  Enkele jaren geleden won ook nog ‘Carol’ van Todd Haynes diezelfde prijs. De Franse producente Sylvie Pialat zat de jury van de negende editie voor. “Girl’ heeft de jury helemaal ingepakt,” , zei Franck Finance-Madureira, de recensent die de prijs in het leven riep. “De film betekent ook de geboorte van een groot regisseur. Hij gaat op zo’n bijzondere wijze om met zijn onderwerp dat iedereen er zich mee kan idenficeren.”

Het juryrapport luidde als volgt: “We hebben ervoor gekozen om een film te belonen die pure cinema biedt, met een magnifieke vertolking er bovenop. Een film over een specifiek onderwerp, dat de dingen in vraag stelt en met een personage dat zich eveneens harde vragen stelt bij zijn identiteit. Het is een grootse prestatie om elk van ons aan te spreken met het grootste mysterie in het universum: wie zijn we en wie willen we zijn? Een fantastische filmmaker is geboren. De jury kent de Queer Palm in unanimiteit toe aan ‘Girl’ van Lukas Dhont.”

Naast producente Sylvie Pialat, maakten ook deze mensen nog deel uit van de jury: Pepe Ruiloba, programmator en coördinator van de Premio Maguey award (Guadalajara Film Festival – Mexico), actrice en producente Dounia Sichov, regisseur Morgan Simon, en filmjournalist Boyd van Hoeij (The Hollywood Reporter).

Zie ook : 

Victor Polster wint prijs beste vertolking van ‘Un certain regard’ in Cannes

‘Girl’ enthousiast ontvangen in Cannes

Bekijk ook

Ghent International Short Film Festival gaat van start!

Ghent International Short Film Festival opent dinsdag 21 maart zijn deuren. Het Ghent Short is …