(foto JP Malherbe/N.L.P.)

‘Girl’, zoals te hopen en te voorzien was, Belgische inzending voor de Oscars

BRUSSEL, 24 augustus 2018. ‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, doet in februari 2019 een gooi naar de Oscar® voor Beste Niet-Engelstalige Film. De Belgische jury verkoos ‘Girl’ zopas als officiële Belgische inzending voor de Academy Awards®. Sinds de wereldpremière in Cannes en verzamelde ‘Girl’ selecties voor belangrijke festivals als Toronto, San Sebastián en Karlovy Vary. Daarnaast is de film genomineerd voor de LUX Filmprijs en staat hij op de shortlist voor de European Film Awards. Op 9 oktober opent ‘Girl ‘het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober loopt de film bij ons in de zalen.

‘Girl’ van Lukas Dhont is de Belgische inzending voor de Oscars.  Zoals te hopen en te voorzien was.  Maar een eenvoudige nominatie was het niet. Want eigenlijk bestaat er al jarenlang een stilzwijgend akkoord tussen beide gemeenschappen dat er om beurt een Vlaamse en een Franstalige productie wordt ingestuurd.

Maar nu is het  het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars®, na ‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam in 2017 en ‘D’Ardennen’ van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren ‘De helaasheid der dingen’ (2009) en ‘Ben X’ (2007). Naast ‘Rundskop’ in 2011 sleepten ook de Vlaamse producties ‘The Broken Circle Breakdown’ (2013), ‘Iedereen beroemd!’ (2000) en ‘Daens’(1992) een Oscarnominatie in de wacht.

‘Le fidèle’ was dan wel Franstalig gesproken, het was een film van een Vlaamse regisseur en een Vlaams productiehuis. En ‘Girl’ kon dan wel heel goeie papieren voorleggen, aan Franstalige kant was er ook het ijzersterke ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw dat vorig jaar onderscheiden werd met de publieksprijs en het ‘Europa Cinemas Label’ op het Festival van Berlijn en de grote winnaar was van de Magritte”s.

Maar ondanks die indrukwekkende geloofsbrieven van ‘Insyriated’ heeft het bevoegde comité na enig overleg gekozen voor ‘Girl’.  Een heel goeie keuze, lijkt ons. We durven zelfs te stellen dat nog nooit een Vlaamse film zoveel kans had om een Oscar binnen te halen. En ‘Girl’ is echt wel een Belgische film.  Vlaams en Frans gesproken en de twee hoofdrolspelers, Victor Polster en Arieh Worthalter, zijn Franstalig.

“Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te morgen vertegenwoordigen met Girl is een ongelofelijke eer. Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart”, laat regisseur Lukas Dhont in een eerste reactie weten.

‘Girl’ ging in mei in wereldpremière in het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes en groeide uit tot een van de meest besproken films op het festival. Bij de première kregen cast en crew een minutenlang applaus en een staande ovatie, de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om de regie van Lukas Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Toonaangevende bladen als Le Figaro, Le Monde, Variety en The Hollywood Reporter prezen de film en zijn hoofdrolspeler de hemel in. Uiteindelijk werd de film in Cannes bekroond met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en ten slotte ook de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Sindsdien is Lukas Dhonts speelfilmdebuut geselecteerd voor de festivals van Karlovy Vary, Palić, Odessa, San Sebastián en Toronto. In Palić won de film de Prijs voor Beste Film, de Gouden Toren, en in Odessa mocht Victor Polster net als in Cannes de Prijs voor Beste Acteerprestatie in ontvangst nemen. Daarnaast is Girl bij de tien genomineerden voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement en staat hij op de shortlist voor de European Film Awards.


De jury voor de Belgische Oscarinzending bestond dit jaar uit Hilde De Laere (producente, FBO), André Joassin (programmator Cinematek), Isabelle Molhant (CEO Casa Kafka), Jan Temmerman (filmjournalist) en Maud Van de Velde (managing director, 20th Century Fox). De jury werd voorgezeten door Dan Cukier (voorzitter Universciné). De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar®. De officiële nominaties voor de 91ste Academy Awards® worden bekendgemaakt op 22 januari 2019. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre® in Hollywood.

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

Op 9 oktober zal Girl het Film Fest Gent officieel openen, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische zalen uitbrengt. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland, terwijl Diaphana Distribution hem op 10 oktober in Frankrijk uitbrengt. De in Duitsland gevestigde sales agent The Match Factory vertegenwoordigt de film internationaal.

Girl kwam tot stand met de steun van het VAF.

 

Zie ook:

‘Girl’ nu ook naar Toronto

‘Girl’ op shortlist European Film Awards

‘Girl’ naar San Sebastian

Bekijk hier de trailer van ‘Girl’

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

Victor Polster wint nu ook in Odessa

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

Lukas Dhont en Victor Polster met de Camera d’Or-trofee en met de juryvoorzitter van de Camera d’Or, de Zwitserse Ursula Meier. (foto JP Malherbe/N.L.P.)

Bekijk ook

Op naar de Oscars met Eden Dambrine!

Eden Dambrine, slechts 16 jaar oud en nu al talk of the town! Het jonge talent …