Goden van Molenbeek

Vanaf woensdag 20 maart is de documentaire ‘Goden van Molenbeek’ in de bioscoop te zien. Deze gemeente kennen we ondertussen allemaal. Ze staat te boek als de symboolgemeente van de diversiteit maar ook als een broeihaard van terrorisme. Wat Brussel uiteindelijk de bijnaam ‘hellhole’ opleverde. De Finse regisseuse Reetta Huhtanen woonde en werkte er aan haar documentaire toen de aanslagen in Brussel plaatsvonden, maar gebruikte deze tragische gebeurtenissen hoogstens als achtergrond.

Molenbeek is een jihadistische hoofdstad voor sommigen, maar ook de geboorteplaats van Amine en Aatos, twee zesjarige jongens. Daar luisteren ze naar de spinnen, ontdekken zwarte gaten en discussiëren over wie het vliegend tapijt mag besturen dat hen naar het land van hun voorouders zal brengen. Amines familie komt uit Marokko en zijn god is Allah. Aatos is net als zijn Fins-Spaanse familie atheïstisch. De jongens ontdekken een verschil in hun opvoeding: voor de ene is Jezus de zoon van God is, voor de andere gewoon een profeet. Ze luisteren naar elkaar zonder oordeel. Dan verstoren de terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld. Gewapende soldaten patrouilleren door de straten, kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis en zelfs in de verhaaltjes voor het slapengaan vallen er slachtoffers. De twee jongens zoeken naar de betekenis van dit alles. Ze fantaseren dat ze de laatste overlevenden zijn, de sterksten van allemaal.
‘Goden van Molenbeek’ is een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal een film over wat ons bindt.

Reetta Huhtanen
© Goteborg Filmfestival

Reetta Huhtanen (1981) studeerde documentaire aan de ELO Film School in Helsinki. Naast haar filmstudies behaalde ze ook een diploma Sociologie en Filosofie. Als documentairemaakster weet ze als geen ander met een speelse blik te kijken naar recente fenomenen of gebeurtenissen en deze op een bijzondere manier weer te geven in haar documentaires.

Haar korte documentairefilm ‘Coffee Break’ werd internationaal warm onthaald op tal van filmfestivals. In 2015 werd haar documentaire ‘Economic Forecasters’ geselecteerd voor het Visions de Réel filmfestival en het prestigieuze Palm Springs Festival.

‘Goden van Molenbeek’ is een Fins/Duits/Belgische co-productie. Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch zijn de Belgische co-producenten met Clin d’Oeil Films. Zij spitsen zich toe op creatieve documentaires en auteursfilms met een duidelijke voorliefde voor geëngageerde cinema van vernieuwende talenten.

Philippe Ravoet (‘Niet Schieten’, ‘De Premier’, ‘Vechtmeisje’) monteerde de TV-cutdown en Senjan Jansen (‘Coureur’, ‘Engel’, ‘Unspoken’, ‘Dagen Zonder Lief’) was verantwoordelijk voor het sounddesign. Binnenkort komt er een versie speciaal voor kinderen onder de naam ‘Aatos en de wereld’.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …