Home / Nieuws / Varia / Gust Van den Berghe over de winnaars van FF Gent en zijn jurylidmaatschap

Gust Van den Berghe over de winnaars van FF Gent en zijn jurylidmaatschap

De 44ste editie van het Film Fest Gent zit erop en is gewonnen door ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa.  De prijs voor de beste filmmuziek ging naar Dan Romer voor ‘A Ciambra’.  Een van de juryleden, naast Aurelio Grimaldi, Eytan Fox, Juliane Lorenz, Arnaud Valois en Greta Scacchi, was Gust Van den Berghe, de Belgische regisseur van ‘Waar de sterre bleef stille staan’, ‘Blue Bird’ en ‘Lucifer’.  Enkele uren voor de prijzen werden uitgereikt, kregen wij hem te pakken voor een gesprek en verklapte hij ons, onder strikt embargo, wie de winnaars waren.  En hij lichtte de keuze toe.  Maar eerst laten we hem aan het woord over de competitie in Gent en hoe hij dat jurylidmaatschap ervaren had.  Binnenkort laten we Gust ook nog aan het woord over zijn eigen filmplannen. 

‘Zagros’ is de eerste langspeler op het conto van Sahim Omar Kalifa nadat hij internationaal naam maakte met de korte films ‘Land of the Heroes’, ‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’. In ‘Zagros’ vertelt hij het verhaal van een jonge Koerdische herder die moet kiezen tussen de eer van zijn familie en de liefde voor zijn vrouw die beschuldigd wordt van overspel.

In haar eindverslag looft de jury ‘Zagros’ voor de sterke acteerprestaties en het integere, aangrijpende verhaal van een man die gevangen zit tussen twee culturen, twee werelden, die hem dwingen tot tragische keuzes. “De regisseur slaagde erin om op een natuurlijke manier een waarheidsgetrouw verhaal te brengen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat”, aldus de jury.

‘A Ciambra’ van de Italiaans-Amerikaanse cineast Jonas Carpignano won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek. De muziekscore van de film, een eigenzinnige schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië, werd gecreëerd door Dan Romer. De Amerikaanse componist werd in 2013 tijdens de World Soundtrack Awards nog gelauwerd als Discovery of the Year voor ‘Beasts of the Southern Wild’. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van €10.000 ook een mediacampagne t.w.v. €12.000, waarvan €5.000 in De Morgen, verbonden.

Bekijk ook

Red Light geselecteerd voor Canneseries!

Red Light is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het internationale televisiefestival Cannesseries.  De regie van Red …