Guy Lee Thys maakt nog eens een comeback

 

Guy Lee Thys nog eens een film gedraaid, het was een tijdje geleden.  ‘Mixed Kebab’ zal hij heten en zonder dat je er iets van afweet, kun je al voorspellen dat het een film zal zijn die stof zal doen opwaaien.

Thys is op zijn achtenvijftigste veel te oud om nog een enfant terrible genoemd te worden, maar rebels, tegendraads en eigenzinnig zal Guy Lee Thys tot zijn dood blijven.  Onkruid vergaat niet, zullen we maar zeggen, en in zijn geval is dat maar goed ook.  In Amerika zouden ze hem ongetwijfeld een ‘maverick’ noemen, iemand die zich door niemand de les laat spellen.

Je kunt moeilijk zeggen dat hij een oeuvre heeft bijeengefilmd, daarvoor zijn z’n films te onsamenhangend.  En eigenlijk draait hij ook vrij weinig.  Bovendien heeft hij veel van zijn scenario’s niet zelf geregisseerd. Zijn laatste scenario werd door de Britse producent John Daly verfilmd, terwijl hij ‘Suspect’ en ‘Kassablanka’ telkens met een co-regisseur draaide, Ivan Boeckmans.  Maar ‘Mixed Kebab’, de film die hij zelf aankondigt als ‘het vervolg op Kassablanka’ heeft hij alleen geregisseerd.  En opnieuw is de film gebaseerd op een eigen scenario.

Iedereen was het erover eens dat Thys talent had, toen hij in 1982 met ‘De Potloodmoorden’ uitpakte, een kleinschalige, maar efficiënte thriller, die hij zelf geschreven had en zonder subsidies had gedraaid.  Het zou zeven jaar duren eer hij opnieuw van zich zou laten spreken.  ‘Cruel Horizon’ was dan ook een bijzonder ambitieus project, dat helemaal in de Filippijnen werd gedraaid. Hij kende zoveel tegenslagen tijdens de opnamen, ging helemaal over zijn toeren en kon alleen maar toezien hoe veel van zijn acteurs en een deel van zijn crew zich tegen hem keerden.  De film werd afgekraakt en Guy Lee Thys bleef berooid achter.

Hij verdween naar Los Angeles, maar kwam daar niet echt aan de bak.  En dus zakte hij terug naar België af.  Hij liet voor het eerst weer van zich spreken met ‘Shades’, een autobiografisch scenario waarmee hij eens goed zijn gal kon spuwen.  Het werd verfilmd door Erik Van Looy met in de hoofdrol een Mickey Rourke die toen op zijn diepste dieptepunt zat.   Hij speelde een has been en dat was vermoedelijk hoe Guy Lee Thys zichzelf op dat moment zag.  Hij telde niet meer mee.  Maar net zoals Rourke zich herpakte, deed ook Thys dat.

Hij kwam terug met ‘Kassablanka’, een zeer gedurfd scenario dat nog het best kon omschreven worden als ‘Romeo & Julia in Borgerhout’.  Een verhaal dat zowel extreem-rechts als extreem-links aanpakte.  Zonder in clichés te vervallen trachtte Thys duidelijk te maken dat Islamieten en Vlamingen heel moeilijk konden samenleven.  Omdat hij het beu was om zich met acteurs bezig te houden, regisseerde hij de film samen met de jonge Ivan Boeckmans. Iedereen die ooit met Thys heeft gewerkt, heeft verhalen, en Boeckmans had die uiteraard ook.  Maar ze deden het opnieuw. En opnieuw sneed Thys een wel heel heikel thema aan.  Hij had het over vermeende incestslachtoffers, meisjes die hun omgeving aanklagen zonder gegronde redenen of bewijzen.  De wereld wou dat niet horen en de film, ‘Suspect’, flopte.   En ook zijn flirt met Hollywood werd niets.  John Daly mocht dan als producent ooit de carrière van Oliver Stone gelanceerd hebben, als regisseur bakte hij er niets van.  Misschien hadden ze Thys gewoon zelf zijn scenario van ‘The Box Collector’ moeten laten inblikken.  Het was Daly’s laatste wapenfeit.  Kort nadien overleed hij.

Thys zelf is nog lang niet uitverteld. Zich bewust van het feit dat ‘Kassablanka’ misschien wel het beste verhaal was dat hij ooit op papier zette, breide hij aan dit thema verder.  ‘Mixed Kebab’, de film die hij in eind vorig jaar en begin dit jaar in Turkije en Antwerpen draaide.  Opnieuw veel romantiek, vermengd met thema’s die anderen liever schuwen : de invloed van de Islam, racisme, opgedrongen huwelijksimmigratie en meer van dat moois.  De synopsis is veelbelovend. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, waar de Turkse Ibrahim (Cem Akkanat) verliefd wordt op de jonge, knappe Kevin (Simon Van Buyten), terwijl hij eigenlijk wordt verondersteld te trouwen met zijn schattige nichtje Elif (Gamze Tazim).  Zijn jonge broer Furkan (Lukas De Wolf) ontpopt zich intussen als een moslimfundamentalist.

De film zal voor minder dan de helft Vlaams gesproken zijn. Buiten Karlijn Sileghem (‘Katarakt’ en ‘Anneliezen’ ) zijn er weinig bekende namen in de cast te vinden.  Veel Turkse namen ook,  maar een deel van de cast komt ook uit Nederland, Frankrijk, Marokko en Albanië.   Wel een grote naam : Buscemi.  Hij zal de filmmuziek voor zijn rekening nemen.  ‘Mixed Kebab’ wordt in februari 2012 in de zalen verwacht.  Distributeur is KFD.

 

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …