Hans Everaert tweede keer op rij gewonnen in Cannes!

Afgelopen woensdag was het eindelijk zover: de première van De Acht Bergen op het filmfestival van Cannes. De film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch maakte dit jaar kans op de Gouden Palm, en daarmee ook producent Hans Everaert.

De Acht Bergen werd – ondanks zenuwen bij van Groeningen en Vandermeersch – warm onthaald door publiek en pers. De film kon namelijk rekenen op heel wat mooie recensies. Een mooie verdienste ook van Hans Everaert, die al voor het tweede jaar op rij in Cannes stond met één van zijn producties.

Vorig jaar mocht Everaert namelijk al trots de Franse badstad betreden. Toen was het door hem geproduceerde La Civil van Teodora Ana Mihai geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Door de opvallende invalshoek van de film belandde die in de categorie Un Certain Regard. Uiteindelijk won La Civil de zogenaamde Audacity Price, een beloning voor cinema die gedurfde onderwerpen brengt op een moedige manier.

Everaert begon zijn carrière in de filmwereld als zakelijk leider van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), waar hij in 2013 afzwaaide om zich te richten op een taak als algemeen manager bij productiehuis Menuet. Dat werd opgericht door Dirk Impens en zorgde voor onder meer de productie van The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen) en Girl (Lukas Dhont), dat in 2018 de Caméra d’Or won in Cannes. Dhonts tweede langspeler Close ging donderdag 26 mei in première op het festival en maakte net als De Acht Bergen deel uit van de Officiële Competitie.

In 2017 richtte Everaert zijn eigen productiebedrijf op: Menuetto. Dat stond in voor de productie van La Civil en De Acht Bergen. Momenteel produceert Menuetto ook WIL, de tweede langspeelfilm van Tim Mielants waarvoor de opnames volop aan de gang zijn. Na zijn debuut De Patrick verfilmt Mielants met WIL de roman van schrijver Jeroen Olyslaegers. De release van de film is gepland voor 2023.

28 mei kwamen we te weten De Acht Bergen geen Gouden Palm kreeg, maar wél de Juryprijs ontving.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …