Harry Kümel ontvangt de Joseph Plateau-carrièreprijs!

© Johannes De Bruycker

Filmmaker Harry Kümel heeft op woensdag 20 oktober in Gent de Joseph Plateau Honorary Award 2021 ontvangen.

©Johannes De Bruycker

Harry Kümel mocht de award in ontvangst nemen vóór het optreden van Condor Gruppe, dat een nieuwe live score speelde bij Kümels cultklassieker Daughters of Darkness. Met deze oeuvreprijs lauwert Film Fest Gent zijn indrukwekkende bijdrage aan de zevende kunst.

“Als stylist is Harry Kümel moeilijk te overtreffen. Hij is meesterlijk in het aftasten en perfect weergeven van de grenzen tussen schijn en werkelijkheid”, zegt programmadirecteur Wim De Witte.

Afhankelijk van wie aan het woord is, wordt Harry Kümel omschreven als een provocateur of als een levende legende, en alles ertussenin. Maar wat als een paal boven water staat, is dat hij vooral een visionaire filmmaker is die nooit genoegen heeft genomen met de grenzen die de Vlaamse film werden opgelegd. Hij zette genrefilm uit België internationaal op de kaart, en leverde zo een niet te onderschatten bijdrage aan de Belgische filmgeschiedenis. Zijn durf, zowel thematisch als stilistisch, effende de weg voor vele Vlaamse regisseurs die vandaag aan het werk zijn, en wordt nog steeds herontdekt door nieuwe aspirant-filmmakers.

Tijdens FFG Talkies met Patrick Duynslaegher (c) Arthur Dockx

Harry Kümel debuteerde in 1968 met Monsieur Hawarden, waarin een Oostenrijkse vrouw op de vlucht in België belandt en zich de identiteit van Monsieur Hawarden aanmeet, naar de roman van Filip De Pillecyn. Vervolgens maakte Kümel de erotische vampierenfilm Daughters of Darkness met de Franse filmster Delphine Seyrig als de Hongaarse gravin Elisabeth Bathory. De film werd een wereldwijde culthit. Ook de gerestaureerde versie die vorig jaar in verschillende cinema’s in België en Frankrijk werd uitgebracht, lokte – zelfs vijftig jaar na de oorspronkelijke release – opnieuw veel volk.

In 1971 strikte Kümel niemand minder dan Orson Welles voor zijn verfilming van Malpertuis, het horrorverhaal van de Belgische schrijver Jean Ray. Met z’n weelderig decor werd het ambitieuze Malpertuis in 1972 geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes, naast onder meer Images van Robert Altman en Solaris van Andrej Tarkovski.

Zijn tv-serie De komst van Joachim Stiller, een tijdscapsule van Antwerpen in de jaren ‘70 en gebaseerd op de magisch-realistische roman van de Antwerpse auteur Hubert Lampo, bekrachtigde zijn succes, dit keer op het kleine scherm. Zijn meest recente film, Eline Vere, verscheen in 1991, zo’n 100 jaar na de publicatie van de roman door Louis Couperus. Al sinds het begin van zijn carrière als regisseur is Harry Kümel een geliefde en veelgevraagde filmdocent.

De jaarlijkse Joseph Plateau Honorary Awards bekronen gasten voor hun bijzondere bijdrage aan de kunst van het filmmaken. De award zelf is een replica van professor Joseph Plateau’s Phenakistiscoop, een toestel waarmee hij een serie van opeenvolgende tekeningen “in beweging” kon brengen.

Bekijk ook

Wine Dierickx over Kom hier dat ik u kus!

Kom hier dat ik u kus is nu eindelijk te zien in de zalen, met Wine …