Home / Nieuws / Festivals / Het Brussels International Film Festival maakt het programma bekend!

Het Brussels International Film Festival maakt het programma bekend!

Ter gelegenheid van het BRIFF duikt Brussel van 20 tot 29 juni in de wereld van de cinema . Het festival brengt een hommage aan talent van eigen bodem en ontvangt Emilie Dequenne en Bouli Lanners, twee onmisbare acteurs uit het Belgisch filmlandschap. Maar het BRIFF lig t ook in het hartje van Europa en dit wordt gevierd met een selectie van Europese films die nieuwe wegen bewandelen in de Directors’ Week competitie. Daarnaast verwelkomt het BRIFF Michel Hazanavicius, regisseur van de met vijf Oscars bekroonde film The Artist, als eregast tijdens de tweede editie. Tot slot overstijgt het BRIFF alle grenzen met zijn Internationale Competitie en verwelkomt het in zijn OFF-sectie één van de meest eigenzinnige filmmakers uit de Verenigde Staten, Abel Ferrara , voor een retrospectieve van zijn werk. Tien dagen lang brengt het BRIFF de unieke en bruisende dynamiek van Brussel en ver daarbuiten naar het grote scherm!

BRIFF met de  ‘BR’ van  ‘BRUSSEL’

Van Flagey tot de UGC De Brouckère, langs Bozar, Cinema Palace en Cinema Galeries, prominente Brusselse cinema’s werken mee om de stad te transformeren in een ware “Cinecittà” en geven de Brusselaars de kans om een aanbod van internationale films te ontdekken.

In de BRIFF Village op het De Brouckèreplein zijn er naast de films ook vijf Open Air-voorstellingen en verschillende concerten te ontdekken!

BRIFF met de ‘F’ van ‘FEEST’

Welkom in de village

Het BRIFF is een festival waar nieuwe films in een feestelijk kader ontdekt kunnen worden. De evenementen in de BRIFF Village geven de kans aan het publiek om na de films van een echte festivalsfeer te genieten.

Music & Live

Een ding is zeker, met het muziekprogramma in de BRIFF Village kan je van je cinemastoel rechtstreeks naar de dansvloer! Tijdens het festival kan je nagenieten van maar liefst twee concerten en een DJ-set. Luikse indie-band Fast-lane Candies voert je mee op hun elektronische cold wave en Waalse poprock-band Les Juliens vindt het oeuvre van Franse zanger Julien Clerc opnieuw uit. Aurélie Muller en Catherine De Biasio alias DJ-duo Blondy Brownie sluiten op 29 juni het festival af met een gratis dj-set in de BRIFF Village.

Fastlane Candies – 21.06 – 21u
Les Juliens – 25.06 – 20u30
Blondy Brownie – 29 .06 – 23u30

COMPETITIES

Nationale Competitie, Directors’ Week of Internationale Competitie? Om de reis rond de filmwereld zo actueel en representatief mogelijk te maken, organiseert het BRIFF drie verschillende competities.

INTERNATIONALE COMPETITIE

De Internationale Competitie van het BRIFF biedt een selectie van films die tot iedereen kunnen spreken, met thema’s die de kijker emotioneel raken en de wereld in vraag stellen. Een sectie die de diversiteit van cinema en van het publiek omarmt met een selectie van sterke en gevoelige films.De Internationale Competitie van de editie van 2019 bestaat uit fictie- en documentairefilms die familieverhalen in kaart brengen, politieke regimes verkennen, dromen van een pacifistische utopie, flirten met fantasie, zich begeven te midden van omvergeworpen tradities, Moedjahedien, voodoo en maffia. Films over ons heden en verleden uit China, Afghanistan, Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Palestina, Ierland, Brazilië en Macedonië, van de hand van veelbelovende en reeds gevestigde regisseurs, in een bijna perfecte genderbalans.

Films in internationale competitie

So Long, My Son, Wang Xiaoshuai – 2019 – China
Répertoire des villes disparues, Denis Côté – 2019 – Canada
Ray and Liz, Richard Billingham – 2018 – Verenigd Koninkrijk
Shooting the Mafia, Kim Longinotto – 2019 – Ierland
Parwareshgah, Shahrbanoo Sadat – 2019 – Denemarken, Duitsland, Frankrijk,Luxembourg, Afghanistan, Qatar
God exists her name is Petrunya, Teona Strugar Mitevska -2018 – Macedonië, België, Slovenië, Frankrijk, Kroatië
Deslembro, Flavia Castro – 2018 – Brazilië, Frankrijk, Qatar
Zombi Child, Bertrand Bonello – 2019 – France
It must be heaven, Elia Suleiman – 2019 – Frankrijk, Palestina

DIRECTORS’ WEEK

In de Europese hoofdstad kan het festival niet anders dan een ode brengen aan het diverse Europese talent. In samenwerking met het ARRF (Association des Réalisateurs & Réalisatrices francophones) zal deze competitie een selectie van oeuvres van ambitieuze, opkomende Europese cineasten samenbrengen onder de titel ‘Directors’ Week’.

Editie 2019
Ze zijn Duits, Frans, Nederlands, Litouws en Zweeds, én een evenwichtige selectie van vier mannen en vier vrouwen. De Directors’ Week toont hoofdzakelijk de eerste en tweede wapenfeiten van de regisseurs die werden ontdekt op Locarno, Toronto, Berlijn, Rotterdam en Cannes. Ze gaan over de liefde, geweld, seks, koelkasten, melancholie, kapitalisme, opgezette dieren, vergane onschuld, beangstigende kinderliedjes, vergeten dromen en heldere nachtmerries. Geselecteerd door de regisseurs van de ARRF, tarten de films de verwachtingen van genres en opinies terwijl ze zich elk op hun eigen manier een eigenzinnig wereldbeeld aanmeten. Een ontdekkingstocht langs de beste jonge auteurs-cinema.

Films in Directors’ Week competitie
Sophia Antipolis, Virgil Vernier – 2018 – Frankrijk
Light as Feathers, Rosanne Pel – 2018 – Nederland
Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things), Aiste Zegulyte 2018 – Litouwen
Aren’t You Happy?, Susanne Heinrich – 2019 – Duitsland
The Last to See Them Alive, Sara Summa – 2019 – Duitsland
All about Yves, Benoit Forgeard – 2019 – Frankrijk
Avant l’Aurore, Nathan Nicholovitch – 2018 – Frankrijk
Koko-Di Koko-Da, Johannes Nyholm – 2019 – Zwitserland, Denemarken

NATIONALE COMPETITIE

Een competitie voor langspelers «made in Belgium» waarin u de crème de la crème van de Belgische cinema in avant-première kunt ontdekken!

Films in Nationale Competitie
Century of smoke, Nicolas Graux – 2018 – België, Frankrijk
Good Favour, Rebecca Daly – 2018 – België, Ierland
Oleg, Juris Kursietis – 2019 – België, Letland, Frankrijk, Litouwen
Dirty God, Sacha Polak – 2018 – België, UK, Nederland, Ierland
Cavale, Virginie Gourmel – 2018 – België
Bastaard, Mathieu Mortelmans – 2018 – België

OPENING

It Must Be Heaven by Elia Suleiman
Frankrijk – 97’ – 2019
Es ontvlucht Palestina op zoek naar een nieuw thuisland, tot hij zich realiseert dat zijn land van herkomst hem altijd als een schaduw zal achtervolgen. De hoop op een nieuw leven neemt al snel de vorm aan van een absurde komedie. Van Parijs tot New York, overal waar hij komt moet hij denken aan zijn vaderland. Een humoristisch verhaal over identiteit, nationaliteit en verbondenheid, waarin Elia Suleiman zich een fundamentele vraag stelt: waar kunnen we ons ‘thuis’ voelen?
UGC DE BROUCKERE – 20/06, 20u (gevolgd door een receptie in het BRIFF Village)
Festival de Cannes 2019 – Officiële Competitie – Mention van Jury en Prix Fipresci

 

EREGAST

Franse sterregisseur Michel Hazanavicius van de met prijzen overladen zwart-wit film The Artist (2011) en de cultfilm OSS 117 (2005), is de eregast van deze tweede editie van het BRIFF. De ideale gelegenheid om zijn werk te (her)ontdekken en in gesprek te gaan met de regisseur. In 2020 komt zijn nieuwste film Le prince oublié in de zalen met Bérénice Bejo, Omar Sy en Belgisch talent François Damiens.
retrospectieve OSS 117 Rio ne répond plus – 2009 – France
Le Redoutable – 2017 – France
The Artist – 2011 – France
La Classe Américaine : Le Grand Détournement – 1993 – France

OFF PROGRAMMA

ABEL FERRARA
Wat als de camera een natuurlijk verlengstuk van je hand was? Abel Ferrara kreeg film met de paplepel ingegeven en trok tijdens zijn tienerjaren al met een Super 8 door de straten van New York. Hij was pas 25 toen hij zijn eerste speelfilm maakte, het controversiële Nine Lives of a Wet Pussy. Toen al omringde hij zich met een groep mensen die hem al die tijd trouw zouden blijven, onder anderen componist Joe Delia en scenarist Nicholas St. John. Abel en de Big Apple, het is ook een liefdesverhaal dat de cineast deelt met publiek en critici, van The Driller Killer over The Funeral, China Girl, The King of New York en The Addiction (in 1995 genomineerd voor de Gouden Beer in Berlijn) tot R Xmas. Dankzij het BRIFF kan je in Brussel kennismaken met deze New Yorkse enfant terrible.

King of New-York – 1989 – VS, Italië
Pasolini – 2014 – Frankrijk, België, Italië
Tommaso – 2019 – Italië, VS, Engeland
Bad Lieutenant – 1992 – VS
The Funeral – 1996 – VS
The Projectionist – 2019 – VS, Griekenland

EMILIE DEQUENNE
HAPPY BIRTHDAY EMILIE!
Dankzij haar tante, die de advertentie in een krant had gezien, ging Emilie Dequenne naar de casting van Rosetta. Bijna net zo vastberaden als het hoofdpersoon, wist ze op haar 17de de hoofdrol in de eerste langspeelfilm van de gebroeders Dardenne te bemachtigen. Haar succesverhaal moest dan nog beginnen: in 1999 wint ze de Prix d’interprétation féminine op het filmfestival van Cannes. Twintig jaar later hebben we de eer om Dequenne te ontvangen en vieren we samen met Fabrizio Rongione en de gebroeders Dardenne haar doorbraak én de Palme d’Or voor Rosetta.

Rosetta, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne – 1999 – België
A perdre la raison, Joachim Lafosse – 2012 – België, Luxembourg, Frankrijk, Zwitserland
Pas son genre, Lucas Belvaux – 2014 – België, Frankrijk

GREEN PLANET – CARTE BLANCHE VOOR BOULI LANNERS
No future? Is de punkslogan dan weer van toepassing als het erop aankomt de ‘green planet’ te beschrijven? Bouli Lanners wil het niet geloven, maar trekt wel aan de alarmbel. Als antwoord op de klimaatverandering en het nucleaire gevaar komt de Luikse acteur-regisseur met een carte blanche voor de dag: zes films om ons dringend in actie te laten komen. Animatie, fictie, documentaire en korte film: alle genres zijn relevant voor het redden van de natuur.

The Road, John Hillcoat – 2009 – VS
Fukushima, le couvercle du soleil, Futoshi Sato – 2018 – Japan
Un héritage empoisonné, Isabelle Masson – 2018 – België, Frankrijk
There’s No Tomorrow, Dermot O’ Connor – 2012 – Ierland
Ilha das Flores, Jorge Furtado – 1989 – Brazilië
Kona fer i strió (Woman at War), Benedikt Erlingsson – 2018 – Ijsland, Frankrijk, Oekraïne

VIRGIL VERNIER
Met veertien films op zijn palmares, waarvan zes langspeelfilms, is Virgil Vernier vandaag een van de meest fascinerende Franse regisseurs. Hij waagt zich zowel aan fictiefilms als documentaires en tracht telkens op een unieke manier de hedendaagse wereld en de hypermoderniteit te doorgronden. Virgil Vernier komt persoonlijk zijn laatste film Sofia Antipolis (in competitie in de Directors’ Week) voorstellen en gaat eveneens in gesprek over zijn vorige films.

Mercuriales – 2014 – Frankrijk
Andorre – 2013 – Frankrijk

SPACE
Mannen op de maan. ‘Mannen’, dat was in de eerste plaats Neil Armstrong, de Amerikaanse piloot die acht lange jaren werd voorbereid op zijn duizelingwekkende reis naar het onbekende. Om de vijftigste verjaardag te vieren van die eerste kleine stap voor de mensheid vertoont het BRIFF een reeks grote films: met First Man, Gravity, Wall-E, Planète interdite, Galaxy Quest en Apollo 13 beleef je telkens een apart ruimte-epos. Trek je ruimtepak aan voor een intergalactische zintuiglijke ervaring!

Wall-E, Andrew Stanton, 2008 – VS
Gravity, Alfonso Cuaron , 2013 – VS, UK
Galaxy Quest, Dean Parisot, 1999 – VS
Apollo 13, Ron Howard, 1995 – VS
Planète Interdite, Fred M. Wilcox, 1956 – VS
First Man, Damien Chazelle, 2018 – USA, Japan

PANORAMA BELGE
In deze selectie van nationale films kunnen publiek en internationale professionals de beste Belgische films van het afgelopen jaar ontdekken.

Girl, Lukas Dhont – 2018 – België
Seule à mon mariage, Marta Bergman – 2018 – België, Roemenië, Frankrijk
Nos Batailles, Guillaume Senez – 2018 – België, Frankrijk
Continuer, Joachim Lafosse – 2018 – België, Frankrijk
Visions, Pauline Bombaert – 2018 – België, Burkina Faso
Mon Ket, François Damiens – 2018 – België
Pour vivre heureux, Salima Glamine, Dimitri Linder – 2018 – België, Luxembourg
Un Ange, Koen Mortier – 2018 – België, Nederland, Senegal
Escapada, Sarah Hirtt – 2018 – België, Spanje, Luxembourg

OPEN AIR
BREATHE @ BRIFF
Een fris luchtje scheppen? Op het terras van de BRIFF Village kan je geniet van een aantal openluchtvoorstellingen: een dag zonder einde met Bill Murray, een kosmisch uitstapje met George Clooney of een reis rond de wereld met Mike ‘Wayne’ Myers!

La Classe Américaine : Le Grand Détournement, Michel Hazanavicius – 1993 – Frankrijk (23.06 – 22u – Village BRIFF)
Gravity, Alfonso Cuarón – 2013 – VS, UK (24.06 – 22u – Village BRIFF)
Wayne’s World, Penelope Spheeris – 1992 – VS (26.06 – 22u – Village BRIFF)
La Chèvre, Francis Veber – 1981 – Frankrijk, Mexico (27.06 – 22u – Village BRIFF)
Groundhog Day, Harold Ramis – 1993 – VS (28.06 – 22u – Village BRIFF)

ARE YOU SERIES?
Voor het BRIFF bedacht het team van Are You Series? – dat in BOZAR al zes jaar lang de fans van tv-series in vervoering brengt – een speciaal programma. Bingewatchers kunnen nu al exclusief kennismaken met de pareltjes die in het najaar over de tongen zullen gaan …

Vernon Subutex, Cathy Verney – 2019
Big Little Lies (Seizoen 2), Andrea Arnold – 2019

SCREEN THE BEAT
Wek film tot leven op het ritme en de klank van muziek! Screen the Beat! stelt een programma voor in het teken van de muziekdocumentaire, vol ontmoetingen met personen die het ritme veranderden en daarmee hun publiek wereldwijd in vervoering brachten. Reis vanuit de donkere filmzaal mee naar de meest schitterende momenten in de muziekgeschiedenis. Sluit je ogen en laat je leiden door de noten …

MATANGI / MAYA / M.I.A, Steve Loveridge , 2018 – UK, VS, Sri Lanka
Copenhagen Dreams, Max Kestner, 2009 – Denemarken
My friend Fela, Joel Zito Araújo , 2019 – Brazilïe
Haut les filles!, François Armanet, 2019 – Frankrijk

LA FLOR
Met een monumentale lengte van 886 minuten – inclusief pauzes – is het Argentijnse La Flor het grootste en meest succesvolle filmproject dat de afgelopen jaren uit Argentinië is voortgekomen. Geselecteerd op belangrijke festivals zoals Locarno, Toronto en Rotterdam, ontdekt u nu in Bozar deze onvergetelijke cinema-ervaring met verhalen over spionage, bands die opsplitsen en een stevige portie Argentijnse natuur.

VIRTUAL REALITY
Van 26 juni tot 29 juni in UGC De Brouckère en in Cinema Palace vindt het vierde Experience Festival plaats, het enige festival in Brussel en België dat zich volledig toespitst op virtual reality. Dankzij een reality headset kunnen bezoekers een uur lang van een unieke festivalervaring genieten. De eerste dag van het festival is er een conferentie in Cinema Palace waarbij een panel van professionelen binnen de VR sector de toekomst en mogelijkheden van deze technologie bespreken zoals de productie en verspreiding.

Shennong, Mi Li et Wang Zheng
Atomic trees, Adam Loften en Emmanuel Vaughan-Lee
Conscious Existence, Marc Zimmermann
Notre Dame
I saw the futur, François Vautier

BRIFF VOOR IEDEREEN

YOUTH & FAMILY
Tijdens het festival nodigen we jongeren van 8 tot 22 jaar uit kennis te maken met cinema in al haar facetten. Aan de hand van een specifiek programma van films en workshops kunnen jongeren hun creatieve geest de vrije loop laten, experimenteren met audiovisuele taal, leren samenwerken en kritisch nadenken over film en het gebruik van media.

FILMVERTONINGEN
Het festival biedt een gevarieerd aanbod van speciale vertoningen voor een breed publiek, gericht op families, groepen of scholen.

Schoolvertoningen
Het BRIFF organiseert filmvoorstellingen voor scholen, aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. Jongeren tussen 8 en 18 jaar krijgen de kans om met hun klas in de filmwereld te duiken en via cinema een unieke kijk op maatschappelijke the-ma’s te ontdekken. Aan het einde van de vertoningen volgt een bespreking om een discussie rond de filmtechnieken en vooral de thema’s die in de films aan bod kwamen op te starten.

Wall-E, Andrew Stanton – 2008 – Verenigde Staten
Ma Vie de Courgette, Claude Barras – 2016 – Zwitserland
Binti, Frederike Migom – 2019 – België
Woman at War, Benedikt Erlingsson – 2018 – IJsland
Girl, Lukas Dhont – 2018 – België

Familiefilms
Het festival is toegankelijk voor de allerkleinsten en hun ouders dankzij een speciaal voor hen samengesteld familieprogramma.

Wall-E, Andrew Stanton – 2008 – Verenigde Staten
Ma Vie de Courgette, Claude Barras – 2016 – Zwitserland
Binti, Frederike Migom – 2019 – België

WORKSHOPS BEELDEDUCATIE

Filmworkshop
Tijdens deze workshop verspreid over twee dagen steken jongeren zelf een kort-film in elkaar, met als inspiratie een film uit het programma van het festival. Van het bedenken van een scenario, het hanteren van een camera en micro tot het zelf regisseren en acteren, ontdekken ze cinema van A tot Z!

Directors’ Week Jury
Vijf Europese jongeren tussen 19 en 22 jaar maken deel uit van de European Youth Jury op het BRIFF en reiken samen de European Youth Jury Award uit tijdens de slotceremonie op 29 juni voor hun favoriete film in de ‘Director’s Week’ competitie.

Dit jaar verwelkomen we Antonis Tsistrakis uit Griekenland, Evelien Van Houdt uit België, Indre Vebraite uit Litouwen, Lucie Lanseman uit Frankrijk en Simon Ramshaw uit het Verenigd Koninkrijk voor een onvergetelijke ervaring in het hartje van Europa!

HET BRIFF VAN DE PROFESSIONELEN

Co-production forum
Het Brussels Co-Production Forum heeft als doel om samenwerkingen tussen Belgische en Europese producers te bevorderen, maar ook om een jonge generatie producers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun eerste projecten.

In deze vierde editie wordt het Co-Production Forum georganiseerd in twee secties:

– Een sectie voor beginnende producers: met als doel een nieuwe generatie Belgische en buitenlandse producers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun project aan de hand van one-to-one meetings en workshops. Acht projecten uit Finland, Tunesië, Oostenrijk, Georgië, Frankrijk en België werden geselecteerd in deze sectie.
– Een sectie gap financing: met een focus op buitenlandse producers op zoek naar een bijkomende Belgische financiering voor een feature film project. Tien projecten uit Roemenië, Letland, Uruguay, Spanje, IJsland, Bulgarije, Albanië en Frankrijk werden geselecteerd in deze sectie.

Industry Day
In samenwerking met screen.brussels, Amplo en Mediarte, organiseert het Brussels International Film Festival Industry Day: een programma van ontmoetingen en debatten met het oog op het creëren van een doeltreffend en doelgericht netwerk tussen Belgische professionals

Op de agenda:
– Een informatiesessie over het aanbod van professionele opleidingen in de audio-visuele sector.
– Een jobbeurs om de aanwerving van talent door bedrijven in de audiovisuele sec-tor te vergemakkelijken.
– Een debat over de arbeidsomstandigheden in audiovisuele producties in België.

MASTERCLASSES & ONTMOETINGEN

In het kader van de tweede editie van het Brussels International Film Festival, worden tal van ontmoetingen en masterclasses georganiseerd, zowel voor het grote publiek als voor professionals uit de filmwereld.

MICHEL HAZANAVICIUS 21.06 – UGC De Brouckère – 20u (film OSS117 wordt gevolgd door de ontmoeting met de regisseur) – Toegankelijk voor het publiek

BOULI LANNERS 22.06 – Galeries – 15u30 (films worden gevolgd door de ontmoeting met de regisseur in aanwezigheid van Bouli Lanners en Francis Leboutte, ingenieur en voorzitter van de vzw Fin du nucléaire) – Toegankelijk voor het publiek

ABEL FERRARA 23.06 – Galeries – 19u (17u : film The Funeral gevolgd door de ontmoeting) – Toegankelijk voor het publiek

EMILIE DEQUENNE 24.06 – Palace – 20u (presentatie van de film Rosetta in aanwezigheid van Emilie Dequenne, gebroeders Dardenne en Fabrizio Rongione) – Toegankelijk voor het publiek

BERTRAND BONELLO 25.06 – Galeries – 19u- Toegankelijk voor het publiek

DAVID OELHOFFEN 26.06 – Galeries – 14u – Enkel toegankelijk voor professionelen

PRACTISCHE INFO

Data
Van 20 t.e.m. 29 juni 2019

Locaties
UGC De Brouckère – De Brouckèreplein 38 – 1000 Brussel – www.ugc.be
Palace – Anspachlaan 85 – 1000 Brussel – www.cinema-palace.be
Galeries- Koninginnegalerij 26 – 1000 Brussel – www.galeries.be
Bozar – Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel – www.bozar.be
Flagey – Heilig Kruisplein – 1050 Brussel- www.flagey.be
Village BRIFF – De Brouckèreplein – 1000 Brussel

Tarieven
BRIFF Festivalpas : 30€ (> 15/06 : 40€)
Tickets per stuk te koop in de partnercinema’s of online via de website van de partnercinema: 8,75€
Ticket opening : 10€ in voorverkoop/ 12€ ter plaatse
Ticket closing : 10€ in voorverkoop / 12€ ter plaatse

Tickets & Informatie
www.briff.be
info@briff.be
+32 2 248 08 72

 

 

Bekijk ook

Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens in VRT-reeks!

Gisteren lekte het nieuws uit dat Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens zullen samenspelen in Lockdown, een …