Home / Nieuws / Het feest des acteurs!

Het feest des acteurs!

Op 4 oktober 2019 vindt de tweede editie van Het Feest des Acteurs plaats in La Tricoterie in Brussel. Dit evenement wordt georganiseerd door Acteur.be, het eerst tweetalige sociale netwerk voor professionals uit de podium- en audiovisuele kunsten. 
Het Feest des Acteurs verenigde vorig jaar meer dan 500 mensen, en is het uitgelezen moment voor iedereen uit de Belgische cultuursector om Acteur.be te leren kennen, nieuwe contacten te leggen, projecten te bespreken en zichzelf in de kijker te zetten. Dit jaar begint het feest met een reeks rondetafelgesprekken en infosessies. Een niet te missen dag voor creatievelingen van beide kanten van de taalgrens.

In december lanceert Acteur.be nog Cosmos-Kosmos, een gratis online projectplatform voor culturele projecten, tevens uniek in België.

Stay tuned!

Acteur.be, opgericht in 2018 en uniek in België, vindt zijn oorsprong in de Franstalige zustersite Comedien.be die sinds 2002 artiesten in de podiumkunsten en audiovisuele sector ondersteunt. 
De organisatie heeft als doel werkgelegenheidskansen voor artiesten te faciliteren, hun autonomie te vergroten en hun professionele netwerk uit te breiden. De VZW wordt in zijn missie ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en COCOF.

Acteur.be en Comedien.be zijn samen een grote databank van tweetalige openbare artiestenprofielen met dagelijkse publicaties van casting calls en vacatures. Het platform organiseert daarboven een jaarlijks bijscholingsprogramma voor artiesten.

… de droom van een jong ondernemerskoppel

In 2002 richtte het jonge koppel Xavier Campion & Joëlle Yana, net afgestudeerd aan een acteer- en communicatie-opleiding, Comedien.be op. Zij zagen in het internet een antwoord op het gebrek aan uitwisseling in de culturele sector.

“Aanvankelijk werd Comedien.be opgericht uit een verlangen om informatie te democratiseren en voor iedereen toegankelijk te maken, zodat artiesten alle kansen krijgen en connecties zich steeds verder kunnen ontwikkelen. Internet was hiervoor de ideale tool.”
 Xavier Campion,​ oprichter.

Meer dan vijftien jaar later heeft het koppel zich gespecialiseerd in associatieve webcreatie en lanceerden tevens La Tricoterie – Linkfabriek, een creatieve en duurzame evenementenlocatie in Brussel.

Een netwerk van artiesten en partners

Vandaag verenigen Acteur.be en Comedien.be bijna duizend leden over heel België. De websites worden tot 1300 maal per dag bezocht, en sinds de lancering van Acteur.be in januari 2018 werden er meer dan 900 vacatures op het platform gepubliceerd.

“Acteur.be en Comedien.be zijn meer dan een online platform. Onze wens is om uitwisseling en connecties mogelijk te maken over de taalgrenzen heen en artiesten een maximum aan tools aan te reiken om hun zichtbaarheid te verhogen en zich voor te bereiden op toekomstige tewerkstellingen. We werken daarvoor samen met ons partnernetwerk van meer dan 30 organisaties, zowel ondersteunende organisaties en fondsen (Kunstenpunt, mediarte), belangenbehartigers (De Acteursgilde), casting bureaus (zowel Frans- als Nederlandstalig), gespecialiseerde pers (Kortfilm.be) en hogere artistieke opleidingen (RITCS School of Arts, KASK Drama).”  Magali Coremans​, coördinator

Comedien.be / Acteur.be is daarmee het eerste tweetalige platform voor de cultuursector dat publiek toegankelijk is en een netwerk van artiesten, productiestructuren, werkgevers, casting bureaus, opleidingen en ondersteunende organisaties verenigt.

© Sarah Bastin

Het Feest des Acteurs, een feest om mekaar te ontmoeten

Acteur.be en Comedien.be organiseren jaarlijks ​Het Feest des Acteurs.​ Dit feest is het uitgelezen moment voor alle professionals uit de artistieke sector over heel België om mekaar te ontmoeten, projecten te bespreken en zichzelf in de kijker te zetten.

Op het programma

Mits inschrijving: 
16-19u: Rondetafelgesprekken & infosessies
Vrij toegankelijk:
 19u: Networking-apéro 
21u: Balkan Concert
 22u30: DJ Blondy Brownie
Gratis professionele workshops & rondetafelgesprekken

Het Feest des Acteurs is vrij toegankelijk voor iedereen, gratis voor leden en vindt plaats in toplocatie La Tricoterie in Brussel, op minder dan 10 minuten wandelen van het Zuidstation.

Nieuw dit jaar zijn de gratis professionele ontmoetings- en uitwisselingsmomenten die plaatsvinden vanaf 16u: infosessies over het kunstenaarsstatuut, Tax Shelter en de nieuwe vennootschapswet zijn gratis toegankelijk voor iedereen mits inschrijving. Daarnaast worden rondetafelgesprekken georganiseerd rond financiering en distributie van projecten, zowel Nederlands- als Franstalig. Deze rondetafelgesprekken zijn een informeel uitwisselingsmoment tussen een panel van experten en jonge makers met een project in ontwikkeling. We sluiten de avond af met een networking-apéro en een groot feest!

Wens je meer info of je inschrijven? Dat kan hier.

NIEUW: 
Acteur.be lanceert Cosmos-Kosmos !

In december 2019 zal Acteur.be ​Cosmos-Kosmos​ lanceren, een ​nieuw projectplatform dat artiesten de mogelijkheid geeft om hun creatieve projecten online zichtbaarheid te geven en ondersteuning te zoeken via ​een gratis crowdfundingpagina​ om deze te realiseren.
“Met Cosmos-Kosmos creëren we een etalage voor artistieke projecten, de mogelijkheid om van bij het prille begin van het creatieproces in contact te komen met een publiek en ondersteund te worden in de verdere ontwikkeling van hun artistieke praktijk.”
 Xavier Campion,​ oprichter van Acteur.be

Deze uitbreiding van Acteur.be zal artiesten stimuleren die nog geen eigen netwerk of subsidie circuits hebben geïntegreerd in hun traject, of die extra hulp zoeken om projecten te ontwikkelen op innovatieve en alternatieve wijze. Het platform is toegankelijk voor alle artistieke disciplines en cross-over projecten.

Bekijk ook

Dienende rollen door Ruth Becquart!

Deze week gingen de opnames van de nieuwe film van Peter Monsaert van start, Ruth …