Home / Nieuws / In de zalen / Het gaat goed met de Vlaamse film

Het gaat goed met de Vlaamse film

Afgelopen jaar werd er even aan de alarmklokken geluid: het aantal bioscoopbezoeken voor Vlaamse producties was gezakt naar 1,7 miljoen, een daling van 11% tegenover 2016. Dat tij lijkt inmiddels ruimschoots gekeerd: alleen al in de herfstvakantie bezochten 325 000 bezoekers Vlaamse films.

De herfstvakantie is nog niet eens definitief voorbij, maar voor de Vlaamse filmsector is hij nu al geslaagd. Met het plotse winterweer waren de bioscopen drukbezocht, en maar liefst één derde van de bezoekers koos daarbij voor een Vlaamse productie. Dat is vooral de verdienste van ‘Niet Schieten’ (Stijn Coninx), ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ (weeral Stijn Coninx) en ‘Girl’ (het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont). Alle drie prijkten ze in de top vijf van meest bezochte films.

Opvallend is ook de verscheidend tussen de drie publiekstrekkers. Van een meer commerciële film als ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ kon verwacht worden dat gezinnen er rond deze periode massaal zouden heentrekken, maar voor ‘Girl’ was dat veel minder evident. Hoewel de film internationaal de ene na de andere prijs won, bleef het afwachten of de film het arthousepubliek zou overstijgen. “Een jaar geleden hoopte Lukas nog op 20 000 bezoekers”, liet Christian De Schutter (Flanders Image) vallen, terwijl de teller nu al op 200 000 Belgische bezoekers staat. In Frankrijk liggen de bezoekersaantallen inmiddels zelfs nog een pak hoger.

Ook ‘Niet Schieten’ lokte volgens cijfers van het VAF een zeer brede publieksgroep. Al na minder dan twee weken in de zalen mocht de film 100 000 bezoekers optekenen. “Het verheugt me dat het bioscooppubliek massaal kiest voor onze films,” concludeert Erwin Provoost, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). “Een voor een zetten de drie films sterke scores neer. Veel heeft te maken met het gevarieerde aanbod, waardoor onderlinge concurrentie hier zo goed als onbestaande is. Integendeel, de films lijken elkaar qua bioscoopprestatie eerder te versterken.”

Het succes van deze najaarsreleases volgt op de bezoekresultaten die Vlaamse films als Patser en FC De Kampioenen 3: Forever eerder dit jaar optekenden, dus de kans is groot dat het totaalaantal bezoekers voor 2018 ruim boven de 1,7 miljoen van 2017 zal uitschieten. Het jaar is ook nog niet voorbij: 12 december komt ook De Collega’s 2.0, alweer een veelbelovende kanshebber op mooie cijfers.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …