Home / Nieuws / Festivals / Het ‘Girl’-sprookje loopt ten einde

Het ‘Girl’-sprookje loopt ten einde

Afgelopen nacht werden de Golden Globes uitgereikt in Los Angeles, met het Belgische ‘Girl’ als kanshebber in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige Film’. De concurrentie was helaas te sterk, want de debuutfilm van Lukas Dhont moest de duimen leggen voor ‘Roma’ van Alfonso Cuarón. 

Naast Lukas Dhont waren er nog twee andere Belgische regisseurs wiens project een nominatie in de wacht sleepte op de Golden Globes, maar ook zij gingen met lege handen naar huis. De serie ‘The Alienist’ van Jakob Verbruggen had een nominatie voor beste tv-serie én beste acteur in een tv-serie op zak, maar kon geen van beide verzilveren. In plaats daarvan werd het laatste seizoen van ‘The Americans’ tot beste reeks bekroond. Felix Van Groeningen werd zelf niet genomineerd voor ‘Beautiful Boy’, maar kon wel nog hopen op de award voor beste bijrol voor zijn steracteur Thimothée Chalamet. Die ging jammer genoeg naar Mahershala Ali, voor diens rol in ‘Green Book’ (ook al tot beste komedie verkozen).

Betwistbare winnaars

De winnaars van de Golden Globes werden gekozen door de 88 leden van de Hollywood Foreign Press Association. De laatste jaren kwam er echter geregeld kritiek op de expertise van deze jury, die zeker niet het prestige geniet van de Oscar Academy. Of deze resultaten gelden als graadmeter voor de Oscars is dan ook twijfelachtig. Zo werd ‘Bohemian Rhapsody’ (een biopic over de rockband Queen) verkozen tot beste film, terwijl de film net het onderwerp was van heel wat kritiek vanwege recensenten en filmcritici.

Of de controverse rond ‘Girl’ de film bij de kans op een Golden Globe parten speelde, is – net zoals bij de Oscars – koffiedik kijken. Wel gaf producent Dirk Impens in De Morgen aan dat “zij die de controverse aanwakkerden, gewonnen hebben”, verwijzend naar de vele artikels van de transgendergemeenschap en de negatieve review in onder andere The Los Angeles Times. “We zijn nu op een punt gekomen dat je die film, in de VS althans, niet meer neutraal kunt bekijken. Je bent voor of tegen ‘Girl’.”

producer Dirk Impens (foto KVdm – Cinevox)

Release ‘Girl’ uitgesteld

Netflix stelde de release van ‘Girl’ op het streamingplatform ook enkele maanden uit: normaal zou de film 18 januari al op de Amerikaanse Netflix uitkomen, intussen voorspelt een uitgesponnen artikel in The New York Times dat er eerder op de lente wordt gemikt. Naar alle waarschijnlijkheid wil Netflix wachten totdat de opschudding grotendeels is overgewaaid. Eerder toonde Netflix zich al gevoelig aan de commentaar, toen de gigant overwoog om een korte naaktscène uit de film te knippen. Ook het feit dat ‘Girl’ nu niet meer in de running is voor de Oscars (uitreiking op 25 februari), maakt de release minder dringend.

Hoewel het Amerikaanse award season voor Dhont en Polster nu dus ongeveer afgelopen is, kunnen we toch eindigen met een positieve noot. Niet alleen heeft het avontuur ervoor gezorgd dat Lukas Dhont in alle opzichten zijn naam heeft gemaakt in Hollywood, ook kan hij nu in alle rust aan een nieuw project werken. Met misschien dan wél die Oscarnominatie, wie weet.

Lees ook:

Geen ‘Girl’ op de Oscar-shortlist

Lukas Dhont verhinderde de censuur op ‘Girl’

Het gaat goed met de oscarcampagne voor ‘Girl’

‘Girl’ wordt gecensureerd in aanloop van de Oscars

Lukas Dhont over ‘Girl’

Victor Polster en de andere acteurs over ‘Girl’

Achter de schermen van Flanders Image

Maar liefst drie nominaties voor ‘Girl’ op de European Film Awards

Lukas Dhont en Dirk Impens maken zich op voor de Oscars

Bekijk ook

Box Office Prijs voor F.C.De Kampioenen 4: Viva Boma!

F.C. De Kampioenen: Viva Boma!, geregisseerd door Jan Verheyen, wint de Box Office Award in …