Home / Nieuws / Interviews / Het grote Trio-interview

Het grote Trio-interview

foto: Bart Baevegems

In 2016 toerden Ruth Beeckmans (‘Safety First, The Movie’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Loft’), Bruno Vanden Broecke (‘Loft’, ‘Safety First, The Movie’, ‘Anyway The Wind Blows’) en Matteo Simoni (‘Patser’, ‘Safety First, The Movie’, ‘Marina’) door Vlaanderen met de theatervoorstelling ‘Hechten’, geschreven door Stefaan van Brabandt. Ze stonden er maar liefst 60 keer mee op de planken. De titel van het stuk namen ze ter harte. Aan elkaar gehecht voelden ze zich naderhand geroepen om er een film van te maken. Ze herschreven de tekst, en met een mini-ploeg blikten ze de film op acht dagen in. Om de film te kunnen uitbrengen, moesten Bruno, Ruth en Matteo een productiehuis oprichten dat binnen dezelfde logica de naam Brutteo kreeg.

“Er gebeurt iets wanneer wij drie bij elkaar zijn. Iets dat alleen maar goesting naar meer genereert.”

De laatste jaren wordt bij theatervoorstellingen steeds vaker het medium film gebruikt. Er zijn voorbeelden – JR van FC Bergman of Kiss&Cry van Jaco Van Dormael – waarbij op scène live voor publiek een film wordt gemaakt. Met ‘Trio’ brengen de makers in zekere zin theater naar de bioscoopzalen, ze maakten een hybride-film, vrij uniek in zijn genre en absoluut de moeite waard om te zien.

‘Trio’ is een zoektocht van negentig minuten waarbij de camera, dat bodemloze oog, deze keer niet wordt gehanteerd om een waaier van shots, tegenshots, pano’s en closes te presenteren. Zo vloeiend mogelijk, in één adem en bewust stijlloos, wordt de temperatuur tussen drie mensen opgemeten. We volgens Wim (Vanden Broecke), een neurotische boekhouder en eenzaat, die worstelt met een depressie. Gert (Simoni), zijn halfbroer en tegenpool, die hem probeert op te beuren met een niet alledaags cadeau. Lise (Beeckmans), een grofgebekte escorte, die in Wim lang vervlogen gevoelens losmaakt. De depressie lijkt plotsklaps ver weg. Ze praten, lachen, dansen… maar ze zijn niet alleen. Ook de extraverte, maar doelloze Gert raakt betoverd door de eigenwijze Lise. De paringsdans begint. Een onwaarschijnlijk trio ontstaat. Voor het eerst heerst er rivaliteit tussen de broers. Een uur lang is Lise van hen. En daarna is alles anders.

Bekijk ook

Speeddate met… Glynn Speeckaert!

Naast een aantal regisseurs die de oversteek naar het Mekka van de filmindustrie waagden, zijn …