Holgut wint Beste Belgische documentaire op DOCVILLE!

Zaterdag 19 juni werd de 17e editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met met de uitreiking van de DOCVILLE Awards en de Belgische première van A Glitch in the Matrix van Rodney Ascher.

Het bleef lang onzeker wanneer het festival zou kunnen doorgaan. DOCVILLE koos resoluut voor de échte cinema ervaring en stelde zijn startdatum dan ook keer op keer uit. Woensdag 9 juni was het eindelijk zover: de dag dat de bioscopen heropenenden ging DOCVILLE 2021 van start, een 100% fysieke editie en het allereerste filmfestival van het jaar.

Ondanks de beperkte zaalcapaciteit en andere geldende coronamaatregelen, de ronduit tropische temperaturen én het EK voetbal was DOCVILLE 2021 opnieuw een schot in de roos. De nood aan fysieke events bleek, zoals verwacht, heel groot en de trouwe DOCVILLE bezoekers zakten in grote getale af naar Leuven om er de vele premières, debatten, nagesprekken en events bij te wonen. Opvallende tendens is de flinke stijging van het aantal DOCVILLE festivalpashouders. Deze groep documentaire filmfans was in 2021 groter dan ooit.

Holgut van Liesbeth De Ceulaer ging naar huis met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire geschonken door Sabam for Culture. Dit is het derde jaar dat De Ceulaer deze prijs wint. In 2013 won ze met Behind the Redwood Curtain en vorig jaar samen met co-regisseurs Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere met Victoria. De juryleden waren unaniem het meest opgeslorpt door de toendra, de smeltende permafrost en de blootgekomen skeletten van het visueel en inhoudelijke gelaagde, tot de verbeelding sprekende Holgut. Liesbeth De Ceulaer creëerde volgens de jury een echte cinema-ervaring die niemand koud laat.

ESA NEW WORLDS FILM COMPETITION

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA daagde filmmakers uit tot het bedenken van een goed concept voor een korte film over de Europese ruimteverkenning. Uit de vele inzendingen werden 10 kandidaten geselecteerd die hun documentaire-idee mochten pitchen op DOCVILLE. Tijdens de prijsuitreiking werd bekend gemaakt dat Jennifer Rainsford met The Heart of an Astronaut (Zweden) en Mathijs Vleugels met Planet of Dreamers (België) de twee finalisten zijn binnen de categorie documentaire. Zij krijgen niet alleen toegang tot de expertise van ESA professionals, maar ook elk €5.000 ontwikkelingssteun.

Alle winnaars op een rijtje:

 • JURYPRIJS VOOR BESTE NATIONALE DOCUMENTAIRE
  HOLGUT VAN LIESBETH DE CEULAER

  €2000 geschonken door Sabam.
  Jury: Niels Ruëll, Anke Brouwers en Paul Pauwels
 • JURYPRIJS VOOR BESTE INTERNATIONALE DOCUMENTAIRE
  SOME KIND OF HEAVEN VAN LANCE OPPENHEIM

  Aankoopprijs door Canvas.
  Deze prijs is Academy Award Qualifying
  Eervolle vermelding voor Lourdes van Thierry Demaizièreen Alban Teurlai
  Jury: Janet van den Brand, Carl Rottiers en Erik Martens
 • WETEN EN GEWETEN JURYPRIJS
  PRESIDENT VAN CAMILLA NIELSSON
  €1500 geschonken door DOCVILLE.
  Eervolle vermelding voor Arica van Lars Edman en William Johansson
  Jury: Maarten Schmidt, Andrés Lubbert en Elien Spillebeen
 • ESA NEW WORLDS FILM COMPETITION
  THE HEART OF AN ASTRONAUT VAN JENNIFER RAINSFORD
  PLANET OF DREAMERS VAN MATHIJS VLEUGELS

  Steun van ESA professionals en elk €5.000 ontwikkelingssteun.

De winnaar van de DOCVILLE Publieksprijs is nog niet gekend. Er kan nog tot zaterdagnacht gestemd worden. De winnaar wordt zondag 20 juni bekend gemaakt.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …