Holibifilmfestival bijna van start!

Uit: L'homme Inconnu van Anthony Schatteman

Dinsdag 8 november gaat het Holibifilmfestival van start. Een feest in verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen met film, documentaire en theater rond het holebi- en transgenderthema.

Het 21e Holebifilmfestival loopt dit jaar van 8 t.e.m. 25 november en wordt in gang getrapt door Xavier Taveirne. Tijdens deze edities worden er 36 films, 2 documentaires en 12 kortfilms vertoond. Verder zijn er 3 evenementen en 1 podiumvoorstelling. Wij zetten graag voor jou de Belgische films op een rijtje.

  • Zo zijn er een aantal Belgische kortfilms te zien in het voorprogramma van internationale pareltjes zoals Moonage Daydream (“Bowie”):

GAyME van Rani Gijbels

Een klein meisje probeert haar eigen weg te zoeken terwijl ze te kampen heeft met een dominante moeder die alles voor haar beslist. Het conflict wordt weergegeven door een spel dat losjes gebaseerd is op ‘Levensweg’.

DEADNAME: Sid van Anthony Pieck

Sid verloor het contact met zijn vader vanwege een groot meningsverschil, dat nog eens vergroot wordt door de religieuze overtuigingen van de familie. Gelukkig kan hij altijd rekenen en terugvallen op zijn vrienden. Ze accepteren hem zoals hij is. Sid doet er alles aan om te bewijzen dat hij vertrouwen heeft in zijn keuze en zal voor niets of niemand terugdeinzen.

L’Homme Inconnu van Anthony Schatteman

De Vlaamse schrijver Louis (Geert van Rampelberg) besluit zich af te zonderen aan de mondaine Côte d’Azur, Hij hoopt dat deze plek hem inspiratie zal brengen.

 

  • Er staan ook een aantal fictiefilms op het programma:

Animals van Nabil Ben Yadir

De 35-jarige Brahim (Soufiane Chilah) woont het verjaardagsfeest van zijn moeder bij. Van deze gelegenheid wil hij gebruikmaken om uit de kast te komen. De spanningen binnen de familie alsmede de oude tradities maken het hem echter moeilijk om voor zijn seksuele voorkeur uit te komen. Teleurgesteld zwerft hij alleen rond door de straten waar vier mannen zijn pad kruisen.

Daughters of Darkness - Rotten Tomatoes

Daughters of Darkness van Harry Kümel

Een pasgehuwd koppel arriveert in Oostende om er hun wittebroodsweken door te brengen. Ze logeren in een extravagant, bijna verlaten kusthotel. Stefan is een rijke Engelsman, met verborgen cynische trekjes, terwijl Valerie een knappe Zweedse blondine is, van lagere afkomst. Stefan wil echter niet dat Valerie kennismaakt met zijn ouders en probeert alle soorten excuses uit te vinden om niet met haar naar Engeland te moeten vertrekken. Twee nieuwe gasten komen aan: een Hongaarse Gravin, Elisabeth Bathory vergezeld door een mysterieuze jonge vrouw. Ze blijken een lesbisch koppel te zijn.

Girl van Lukas Dhont

Deze confronterende en ontroerende film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara (Victor Polster) die het wil maken als ballerina. Daarvoor moet ze de strijd aangaan met een wereld vol vooroordelen, maar ook met haar eigen lichaam. Lara beleeft dagelijks de spagaat tussen haar mannelijke anatomie en haar vrouwelijke identiteit.

Filmposter van HAPPY TOGETHER (2008)

Happy Together van Geoffrey Enthoven.

Martin (Ben Van Ostade) en Eline (Bien De Moor), een welgesteld koppel met twee kinderen, staan op het punt een vakantiehuis te kopen in Toscane. Maar net nadat ze het contract hebben ondertekend, blijkt de filiaalhouder van Martins bank er met een deel van hun centen vandoor te zijn. Dit incident brengt echter een reeks tegenslagen op gang die het perfect gelukkig ogend gezin doen wankelen. Zijn ze het gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden? Of zijn ze het resultaat van de keer op keer verkeerde beslissingen van één man die kost wat kost zijn status wil behouden? In zijn pogingen zijn gezin en zichzelf te vrijwaren, raakt Martin langzaamaan meer en meer verstrikt in een net van leugens en bedrog. Een oplossing lijkt heel ver af.

1945. De Aziatische Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld.

Info, programmatie en tickets vind je hier.

 

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …