Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig. 

De opnames van de film zijn reeds voorbij, maar regisseurs Lino en Dimitris Kafidas heeft nog een beetje hulp nodig om de postproductie te voltooien (montage, kleuren, geluid mixen, partituur enz.). De film is gedraaid in Griekenland maar verschillende van de belangrijke medewerkers zijn Belgisch (de regisseur & co-producent, de Director of Photography, de camera assistent, de technicus van de special effects en één van de hoofdacteurs.

Hotel Centaur kreeg op het Kortfilmfestival van Leuven een beurs van 2000 € van Sabam for Culture. Een aantal professionele filmmakers en studenten kreeg daar de kans om hun kortfilm te pitchen voor een professionele jury.

Hotel Centaur

Wanneer een vreemd samengestelde groep samenkomt in een hotel in de Griekse bergen, wordt de absurditeit van het leven duidelijk.

Verhaal

De absolute absurditeit en zinloosheid van het leven worden verkend in dit donkere verhaal dat zich afspeelt in een Grieks berghotel, met een cast van onwaarschijnlijke personages. Centraal in zijn onderzoek naar het absurde staat een ontgoochelde hotelier wiens laatste zorg het beheer van zijn etablissement is. In plaats daarvan gaat hij met zijn gasten en personeel om alsof ze bestaan ​​als bewijs van zijn kwelling, waarbij hij elke dag een reeks excentrieke en zinloze acties herhaalt. Zijn personeel slikt zijn gedrag. Elke gast die bij Hotel Centaur aankomt, draagt ​​een bepaalde existentiële last. Van de suïcidale jongen die Kafka leest en zijn afgeleide ouders ziet dansen, tot de artiest die gekweld wordt door haar blanco canvas, tot de meest onverwachte gast van het verhaal, een Japanse man die de afgelopen tien jaar – op onverklaarbare wijze – een beleefde wekelijkse brief schrijft met de vraag naar de mythische centauren* van het gebied, en wil deze wezens te zien krijgen. Elk personage zoekt, elke zoektocht blijkt absurd te zijn, waarbij het verhaal culmineert in een brute tragedie die het gevolg is van een slechte grap, en de bevestiging dat het leven ons geen gemakkelijke antwoorden biedt. * Een Centaur is een wezen uit de Griekse mythologie met het bovenlichaam van een mens en het onderlichaam en de benen van een paard.


Verklaring van de regisseur:

Vanaf het moment dat we ons als mensen bewust worden van onszelf, zoeken we – in paniek of in vrede, of bewust of onbewust – geluk. Maar er is wel een vereiste om geluk te kunnen zoeken: het vereist eerst de ontdekking van de zin van het leven. Deze zware missie leidt er meestal toe dat we tegen veel muren botsen. Deze tegenstelling tussen de noodzaak om de zin van het leven te vinden en het onvermogen om dat te doen, terwijl het universum onverschillig blijft, is de kern van de menselijke tragedie. Met dit in gedachten kiezen sommige mensen ervoor om cynisch te leven. Anderen vechten tegen windmolens om geluk te vinden; sommigen worden heen en weer geleid, terwijl anderen de dood zelf als de zin van het leven beschouwen. Het menselijk drama is net zo betekenisvol voor het Universum als de mens zelf: ONBELANGRIJK!!

Binnen deze manier van denken vinden we de hoofdpersoon van het verhaal, een sui generis hotelier wiens manier om zin te geven aan het leven de afwezigheid van betekenis is. Hij legt zijn eigen regels op in zijn dagelijkse routine, keert rollen om en benadrukt de zinloosheid van het leven door de herhaling van zijn excentrieke gewoonten. Deze eeuwige routine wordt verstoord door het verschijnen van een gast. Een Japanse man die al 10 jaar wekelijks een brief naar het hotel stuurt. Elke week heeft deze brief precies dezelfde tekst: “Geachte heer, hoe gaat het met u en hoe is het weer? Hoe gaat het met de paarden? Doe de groeten aan alle leden. Hoogachtend, Mr. Taishi Kobayashi”. Niemand kent deze meneer, of waarom hij deze brieven schrijft. Zijn verschijning geeft ons de mogelijkheid om te zoeken naar antwoorden die zowel praktisch als existentieel zijn.

De vreemd samengestelde groep bestaat uit een 10-jarige suïcidale jongen en een schilder met een enorm artiestenblok. De andere personages van het verhaal zijn een barman, de receptioniste en de ouders van de jonge jongen. Oh, en een centaur die we nooit zien! (… ondanks het tegendeel van de Japanners). Het scenario van Hotel Centaur is gebaseerd op het idee van de verschillende manieren waarop mensen met een bepaalde situatie omgaan. Ook hoe hun begrip van de zin van het leven hun dagelijkse gedragspatronen beïnvloedt, en de extravagante handelingen die kunnen plaatsvinden. Er is een doordringende zwarte humor – bijna grenzend aan het absurde – die aanwezig is, gezien de complexe en zenuwslopende situaties die zich voordoen.

Draag hier bij om Hotel Centaur tot leven te brengen, er zijn ook enkele beloningen aan verbonden.

Bekijk ook

Bekijk La dernière tentation des Belges!

La dernière tentation des Belges van enfant terrible Jan Bucquoy is nu beschikbaar op myLum. …