Home / Nieuws / Festivals / IFFR onthult Ammodo Tiger Short Competition 2020!

IFFR onthult Ammodo Tiger Short Competition 2020!

3 Logical Exits door Mahdi Fleifel

International Film Festival Rotterdam (IFFR) onthult de 21 korte films die zijn geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition: 15 (festival)wereldpremières, 5 internationale premières en een Europese première. De jury, bestaande uit Nathanja van Dijk, Safia Benhaim en Greg de Cuir Jr., kiest de winnaars van drie gelijkwaardige prijzen.

De selectie bevat zowel werk van nieuwkomers als werk van filmmakers die al een langere geschiedenis hebben met IFFR. Onder de bekenden van IFFR onder meer: 3 Logical Exits van Mahdi Fleifel, They Parlaient Idéale van Laure Prouvost, en Beer van Erik van Lieshout, ontsproten aan het moment dat hij de Heineken Prize for Art won.

Daarnaast presenteert Wong Ping zijn film Wong Ping’s Fables 2, het vervolg op zijn film die in 2019 de Ammodo Tiger Short Award won. Ben Rivers dingt mee met Look Then Below. De film Aggregate States of Matters van de Italiaanse kunstenaar Rosa Barba is ook geselecteerd; Barba is daarnaast onderdeel van het Frameworks-programma van IFFR.

Andere bekende namen in de hedendaagse kunst zijn Ismaïl Bahri met Apparition, Michael Portnoy met Progressive Touch en Thao Nguyen Phan met Becoming Alluvium.

De Franse filmmaker Isabel Pagliai maakt haar IFFR-debuut met de enige middellange film in competitie, het 47 minuten durende Tendre, en Ana Vaz is geselecteerd met Apiyemiyekî?. Melisa Liebenthal, wier lange film Las lindas de Bright Future Award won op IFFR 2016 en die in 2017 HBF-steun ontving, presenteert haar korte film Aquí y allá. De Chinese filmmaker Lei Lei zit in de selectie met A Bright Summer Diary. Zijn aanstaande lange film Ningdu werd in 2017 geselecteerd voor CineMart en ontving in datzelfde jaar HBF-steun.

De jury van de Ammodo Tiger Short Competition bestaat uit de recent aangestelde directeur van Kunsthal Rotterdam Nathanja van Dijk, de Franse filmmaker en voormalig Tiger Award for Short Films-winnaar Safia Benhaim (La fièvre, IFFR 2014), en de filmcurator en schrijver Greg de Cuir Jr. (geboren in Los Angeles., woonachtig in Belgrado).

De drie Ammodo Tiger Short Awards gaan gepaard met een geldprijs van €5.000 per award en worden op zondag 26 januari uitgereikt in WORM.

Meer korte films op IFFR

De Braziliaanse filmmaker Leonardo Mouramateus is ook geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition, met zijn korte film A chuva acalanta a dor. Tegelijkertijd vertoont IFFR 2020 een Short Profile gewijd aan Mouramateus in de Deep Focus-sectie. Hierin worden zijn recente en nieuwe korte films vertoond waarin hij vaak het leven in de grote steden van Brazilië portretteert. Op achtentwintigjarige leeftijd heeft de in Fortaleza geboren filmmaker een sterke persoonlijke stijl ontwikkeld, constant zoekend naar nieuwe vormen van narratieve cinema.

IFFR organiseert een tweede Short Profile rond het werk van de Angolese filmmaker en beeldend kunstenaar Kiluanji Kia Henda. Zijn korte films raken vaak aan de Angolese politiek en geschiedenis, maar bevatten tegelijkertijd bevreemdende magische elementen. In There Is No Light Inside the Mirror volgen we bijvoorbeeld een door de oorlog getraumatiseerde man die zijn schaduw wil ontvluchten, en in Havemos de voltar komt een historisch object tot leven en weigert langer een object in dienst van de geschiedenis te zijn.

Deep Focus Short presenteert ook twee Artist Talks: een van de Braziliaanse filmmaker Bárbara Wagner, wier film Swinguerra, gecoregisseerd met Benjamin de Burca, in Bright Future Short draait; en een van de Amerikaanse filmmaker Zachary Epcar, wiens film Billy ook in Bright Future Short te zien is.

IFFR presenteert een grote verscheidenheid aan korte films in alle hoeken van het programma. Bright Future Short bevat experimentele en kunstzinnige korte films terwijl Voices Short juist de plek is voor korte films met meer nadruk op het verhaal. Ook draaien er veel korte films binnen de Perspectives-sectie als onderdeel van verschillende themaprogramma’s. Korte films worden vertoond voorafgaand aan speelfilms, in verzamelprogramma’s en in de jaarlijkse Short Film Marathon in KINO.

Het gehele kortefilmprogramma wordt op dinsdag 10 december bekendgemaakt.

Alle films in de Ammodo Tiger Short Competition 2020:

3 Logical Exits, Mahdi Fleifel, 2020, Denemarken/Verenigd Koninkrijk/Libanon, wereldpremière
Aggregate States of Matters, Rosa Barba, 2019, Peru/Duitsland, wereldpremière (festival)
Apiyemiyekî?, Ana Vaz, 2020, Frankrijk/Nederland, wereldpremière
Apparition, Ismaïl Bahri, 2019, Frankrijk, wereldpremière (festival)
Aquí y allá, Melisa Liebenthal, 2020, Frankrijk/Argentinië, wereldpremière
Becoming Alluvium, Phan Thao Nguyen, 2019, Vietnam/Spanje, wereldpremière (festival)
Beer, Erik van Lieshout, 2019, Nederland, wereldpremière (festival)
A Bright Summer Diary, Lei Lei, 2020, Verenigde Staten, wereldpremière
A chuva acalanta a dor, Leonardo Mouramateus, 2020, Portugal/Brazilië, wereldpremière
Communicating Vessels, Maïder Fortuné/Annie MacDonell, 2020, Canada, wereldpremière
The Eyes of Summer, Rajee Samarasinghe, 2019, Sri Lanka/Verenigde Staten, internationale première
Look Then Below, Ben Rivers, 2019, Verenigd Koninkrijk, wereldpremière (festival)
The Lost Procession, Bani Abidi, 2019, Verenigde Arabische Emiraten/Duitsland/Pakistan, wereldpremière (festival)
The names have changed, including my own and truths have been altered, Onyeka Igwe, 2019, Verenigd Koninkrijk, internationale première
Progressive Touch, Michael Portnoy, 2019, Oostenrijk/Nederland/Verenigde Staten, internationale première
Sayōnara, William Andreas Wivel, 2019, Denemarken, internationale première
Sun Dog, Dorian Jespers, 2019, België, wereldpremière
Tendre, Isabel Pagliai, 2020, Frankrijk, wereldpremière
They Parlaient Idéale, Laure Prouvost, 2019, Frankrijk/België/Italië, wereldpremière (festival)
Tyrant Star, Diane Severin Nguyen, 2019, Vietnam, internationale première
Wong Ping’s Fables 2, Wong Ping, 2019, Hong Kong, Europese première

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 49ste editie vindt plaats van woensdag 22 januari tot zondag 2 februari 2020. Meer informatie via IFFR.com.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …