IKL : Anthony Nti over ‘Boi’

Wat een parcours is deze jongeman aan het afleggen! Met zijn eerdere kortfilm ‘Kwaku’ zat hij eerder dit jaar nog op het festival van Venetië, zonder dat hij daar enige ruchtbaarheid aan gaf, en met ‘Boi’ won hij op het recentste Film Fest in Gent zowat alles wat er te wonnen viel. Zowel de publieksprijs als de juryprijs sleepte hij daar in de wacht. En bij de prijsuitreiking pakte hij de zaal in met zijn ontwapenende charme, zijn humor en zijn enthousiasme. Het jaar kan dus al niet meer stuk voor Anthony Nti. Ziehier de antwoorden die hij ons toestuurde op onze vragenlijst.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Vanaf het begin wou ik een relatie vastleggen tussen twee broers. Dit was mijn uitgangspunt. Zelf heb ik een zus en ik weet hoe krachtig mijn liefde voor haar kan zijn. Ik zou echt alles voor haar doen. Het is een universeel gevoel, zelfs als je het transponeert naar een andere cultuur. Daarom heb ik ook ervoor gekozen om het verhaal te vertellen van twee Bulgaarse jongens.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Mijn film gaat over Luka en Boiko, twee broers die aan de kost komen door metaal te stelen met hun oom. Zodoende verzuimen ze hun schoolplicht. Wanneer Boiko, tijdens een van hun roofpogingen, zijn klasgenote tegenkomt, komt Luka te weten dat hij toch graag op schoolkamp zou willen gaan. Dit veroorzaakt een scheur in hun relatie.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Met mijn partner in crime, Chingiz Karibekov, ben ik beginnen kijken in Dampoort, een buurt in Gent. Via vzw Jong zijn we de vaste plekken te weten gekomen waar Bulgaarse jongeren rondhangen. Vervolgens zijn we in contact gekomen met een paar jongens, met wie we voetbal zijn beginnen spelen. De twee jongens die in de film spelen, waren de meest enthousiaste van ze allemaal. Ze waren geknipt voor hun respectievelijke rollen, dat hadden we meteen door. De daaropvolgende weken gingen we meer en meer met hun rondhangen. Gaandeweg vertelden we hen ook het verhaal. Met hen hebben we in banken het scenario overlopen, in zwembaden, overal waar we, bij gebrek aan een repetitieruimte, in relatieve stilte konden werken. Dat was ook meteen een goede eerste ervaring voor de jongens; zo leerden ze hoe ze een scene moesten spelen in aanwezigheid van vreemden.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

De film had geen groot budget. ‘Boi’ is mijn bachelorfilm voor het RITCS en werd op technisch vlak door de school voorzien, de rest uit eigen zak.

5) Waar hebt u gedraaid?

Aangezien de jongens in de film zelf uit Gent komen, besloot ik om ook dichtbij hun buurt te filmen. Zo wisten we zeker dat ze op het einde van dag terug thuis konden geraken. Het grootste deel is dan ook in Dampoort gefilmd, aan de haven. Al geloof ik niet dat je meteen zou kunnen zeggen dat het in Gent gefilmd is, tenzij je misschien bij een ‘sleutelscene’ de graffiti op een muur herkent. Dat was ook de bedoeling, ik wou dat de kijkers het gevoel zouden hebben dat het overal zou kunnen plaatsvinden. Vooral de emotionele reis van de personages was voor mij belangrijk.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Het is heel nice, vooral voor de jongens die in de film hebben gespeeld. Het is heel andere wereld die voor hen opengaat. Ik ben blij om aan de wieg te staan van dit ontluikend talent, en ook heel dankbaar.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee, dit is de eerste keer.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

‘Boi’ is een film met een universeel karakter, dat was mijn streven. Ook al lijkt de wereld van de hoofdpersonages ver van uw bed, zal je ontdekken hoeveel je met die jongens gemeen hebt. Dit alleen al is genoeg voor mij. Om een wereld te leren kennen die helemaal nieuw is, wat ook voor mij trouwens het geval was.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

De film legt nu al in grote mate een droomparcours af voor mij. Ik hoop de film op nog meer filmfestivals te vertonen, overal ter wereld.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Absoluut. Elke film is een voorbereiding op je volgend project. Nog één kortfilm te gaan en ik ben klaar voor een langspeelfilm.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

Ik ben actief op verschillende de social media, Facebook, Instagram & snapchat, maar heb geen website wel een vimeo maar daar staat niet veel op.

Instagram: @anthonynti

Snapchat: anthonynti

Facebook: Anthony Nti

 

Zie ook :

Anthony Nti over ‘Kwaku’

publieksprijs op Film Fest Gent

juryprijs Film Fest Gent

 

 

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …