IKL – Daniel Granados over ‘Ybril’

‘Yibril’ biedt een frisse kijk op het belangrijke en immer aanwezige probleem van de immigratie, zo lezen we op de facebookpagina van de film. Als mensen om mensen geven, dan maakt kleur of taal geen onderscheid.  Er zijn tal van manieren om dit alombekende thema aan te snijden, en Daniel Granados vertelde ons met plezier hoe hij het heeft aangepakt.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?
Het immigratievraagstuk is een universeel thema van alle tijden, door de geschiedenis heen. Daarom vind ik het belangrijk om de mensen eraan te herinneren dat dit soort verhalen universeel zijn. Ze kunnen zich veel dichterbij ons afspelen dan dat we geloven of willen geloven.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?
Gabriel, een Spaanse straatartiest in Brussel, beantwoordt een rinkelende telefoon, die hij gevonden heeft in een vuilbak. Aan de andere kant van de lijn bevindt zich Hala, een Syrische vluchtelinge. Ze wordt vastgehouden door smokkelaars. Ze smeekt om hulp.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?
De volledige crew van ‘Yibril’ is samengesteld door studenten uit het derde jaar van het Ritcs. Allemaal mensen met passie voor film en die dit project tot een hoger niveau hebben gebracht. Silvian Hettich (DOP) en Urszula Mieszkielo (Montage) hebben dit werk ingediend als hun afstudeerproject. De cast, Gabriel Mill en Ikram Aoulad heb ik leren kennen via een van mijn vorige kortfilms. Terwijl ik het script schreef, had ik hen al in gedachte voor de rollen en gelukkig hebben beiden enthousiast ja gezegd.

Daniel Granados (foto Filip Van Roe)

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)
Een groot deel van het project is gefinancierd door het Ritcs (belichting, geluid, logistiek, locatie e.d.). Het budget voor de overige middelen was een private investering. Daarnaast hebben we op sponsoring kunnen rekenen van Vantage Film. Zij verzorgden het unieke camerapakket dat we nodig hadden voor het realiseren van de stijl van de film.

5) Waar hebt u gedraaid?
Alles is gedraaid in de Marollen, Brussel.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Voor mij is de selectie van ‘Yibril’ in zo’n belangrijk filmfestival als IKL een eer. Ik voel me bevoorrecht dat mijn bachelor film geselecteerd is voor dit festival. Dus ik kan niet gelukkiger zijn, hoewel een prijs mee naar huis nemen zou echt een kers op de taart zijn.
Plus het is een geweldige kans om een groot publiek te laten zien en horen wat ik te vertellen heb, via mijn kortfilm. Want dat is uiteindelijk wat filmmakers willen, dat onze verhalen door velen gehoord worden.

 

 

 

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee, het is de eerste keer dat ik me ingeschreven heb voor IKL.

8 ) Waarom moeten mensen uw film zien?

‘Yibril’ is een verhaal dat, jammer genoeg, duizenden mensen nu beleven. Het is een verhaal dat vertelt moet worden. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen weten dat dit veel dichterbij gebeurt dan het lijkt, het kan zelfs aan het gebeuren zijn in uw eigen straat. We mogen onze ogen niet sluiten. Bovendien, via de personages wil ik het publiek vertellen dat het niet uit maakt van waar je komt, we hebben allemaal iets gemeen dat ons verbindt, zelfs in moeilijke situaties.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?
Mijn droomparcours voor ‘Yibril’ is dat het nog op vele festivals gepresenteerd zal worden zodat het verhaal in het hart van vele mensen terecht kan komen. ‘Yibril’ is naar nog andere belangrijke festivals verstuurd en nu is het afwachten op de, hopelijk, volgende selecties.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?
Persoonlijk vind ik het realiseren van kortfilms een voorbereiding op langspeelfilms. Bij elke kortfilm die ik al gemaakt heb, heb ik iets geleerd en vind ik persoonlijk dat ik geëvolueerd ben en beetje bij beetje kom ik dichterbij de grote stap, mijn eerste langspeelfilm. En hopelijk zet die de poort open naar gevulde cinemazalen voor vele jaren.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

www.elthoras.com/yibril

https://www.facebook.com/Yibrilthefilm/

https://www.instagram.com/josdanid/

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …