IKL : Frederike Migom over ‘Si-G’

Frederike Migom is een zoeker en een doener.  Iemand die niet stilzit, maar blijft gaan. In tal van landen gestudeerd, actrice geweest en ook aan kindercasting gedaan, is ze zich de laatste jaren alsmaar meer gaan toeleggen op de job van regisseur. En je ziet haar ook groeien in die rol. Ze zit volop in de voorbereiding van een langspeelfilm (‘Binti’) maar ook het documentaire werk boeit haar geweldig. En dat komt goed uit, want sinds dit jaar is er weer een sectie docu op het Kortfilmfestival van Leuven. En Frederike is daar uiteraard aanwezig.

1)    Waarom heb je deze kortfilm gemaakt?  Wat wilde je vertellen?

Ik wilde Si-G haar verhaal vertellen.


2)    Wat is de synopsis/pitch van je film?

Cansu is 13 en rapper. Haar rapnaam is Si-G. Ze droomt van roem maar heeft nooit geloofd dat ze met rappen iets zou kunnen bereiken. Ze zit in het bijzonder onderwijs en deelt een klein appartement met haar vader en zus in Molenbeek, Brussel. Wanneer de Brusselse rapper Omar-G besluit met haar een nummer te maken, komt haar droom onverwacht dichterbij.

3)  Waarom moeten mensen je film zien?
Omdat de film gaat over een prachtige jonge meid die moed en inspiratie geeft!

4)   De documentaire flirt de laatste jaren alsmaar vaker met de fictie.  De realiteit laat zich ook nooit vangen.  Maar de ene documentairemaker grijpt al sterker in in de realiteit dan de andere. Hoe ben jij tewerk gegaan?
Ik ben hier niet al te bewust mee bezig geweest tijdens het draaiproces en zoveel mogelijk gefocused op het vertellen van het verhaal.Voor mij is de film helemaal reliteit, zelfs al zijn er soms fictieve elementen.

5) Lieten de betrokkenen zich makkelijk filmen?
Ja op zich wel. Soms moest ik Cansu overtuigen van het feit dat we voor docu niet alleen maar de leuke dingen kunnen filmen, wat zij aanvankelijk dacht dat we zouden doen, en dat was niet altijd gemakkelijk. Maar we hebben uiteindelijk samen besloten om samen een film te maken over haar, en zo is het echt een mooie samenwerking geworden. De film is haar film.

6)    Hoe ben je erin geslaagd jouw film te financieren? 
Ik ben ontzettend dankbaar dat het VAF deze film heeft ondersteund. Daarmee was het ook mogelijk de eerste of één van de eerste keren dat dit gedaan werd voor ‘jeugd’documentaire. Hopelijk was dit het begin van meer.
Ook in Brussel hebben we wat lokale hulp gekregen.

7)    Wat betekent voor jou de selectie voor het IKL en is er eerder een film van jou voor het festival geselecteerd
Dit is mijn 3e film op het IKL, dus het is een beetje als thuiskomen. IKL is altijd fijn, en blijft een belangrijke opstap voor jonge Vlaamse filmmakers.

8) Wat is voor jou het droomparcours voor je film?  Waar wil je hem nog vertoond zien?
We hebben al een heel mooie response gehad op deze film. Hij is verkocht aan de Nederlandse televisie en in première gegaan op Cinekid in Amsterdam.Ik hoop met ‘Si-G’ nog te kunnen reizen, en dat de film zoveel mogelijk jonge en oudere mensen kan beroeren nationaal en internationaal.Maar ook in Brussel en Vlaanderen hopen we ermee naar scholen te gaan, enz.

9) Is er een site of een facebookpagina gewijd aan je film en/of je werk?

https://www.facebook.com/SiGOmarGWATWILJEDAN/
www.2ndtotheright.com/Si-g

Zie ook : 

Check Also

Vlaamse documentaires bekroond op CPH:DOX!

Tijdens de prijsuitreiking van het internationale documentaire-festival CPH:DOX zijn twee Vlaamse films gelauwerd. ‘Grand Me’ …