Home / Nieuws / Festivals / IKL : Nelly Wittocx over ‘My First My Last’

IKL : Nelly Wittocx over ‘My First My Last’

Zonder pijn kan je niet zijn. Dat is iets wat je met de jaren en vaak met schade en schande moet ondervinden. Nelly Wittocx weet het intussen beter dan wie ook.  En wat ze ook weet is dat er uit die peilloze donkerte vaak iets moois kan groeien.  Haar film zou er misschien niet geweest zijn en zou zeker niet geweest zijn wat hij is, had ze eerst niet het leed moeten voelen dat haar achteraf creatief bleek te voeden.  Nu, een film rijker, kan ze erover praten. Of liever schrijven. Tijdens het beantwoorden van onze vraagjes. Al wie ooit tranen om de liefde heeft gelaten, zal dit graag lezen en haar wellicht meteen gaan aanschuiven om haar film te zien.

1)    Waarom heb je deze kortfilm gemaakt?  Wat wilde je vertellen?

Ik zat in mijn masterjaar en had eigenlijk al een ander scenario uitgewerkt en gestoryboard, maar zat in die periode met groot liefdesverdriet nadat mijn toenmalige vriend het land had verlaten. In één van mijn vele nachtelijke overthinking momenten had ik een kleine schets gemaakt over hoe ik me voelde en daar is dit verhaal uit voortgekomen. Het andere verhaal heb ik toen overboord gegooid, omdat ik hier veel meer nood aan had. Het is ergens wel therapeutisch geweest, denk ik.

2)    Wat is de synopsis/pitch van je film?

Girl meets boy. Girl and boy fall in love. Guy leaves girl. Girl’s heartbroken. Girl meets boy. Girl and boy fall in love. Etc.

3)  Waarom moeten mensen je film zien? 

Ik denk dat het voor velen wel een herkenbaar verhaal zal zijn. Misschien weten ze hier wat  troost uit te halen en kunnen we allemaal een beetje lachen om onze eigen miserie.

4)   Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat heb je vormelijk trachten te doen?

Ik wou vooral een zekere gevoeligheid overbrengen. Het tedere, breekbare van een relatie visueel tonen. Dit probeerde ik door met doorzichtige lagen en vrij sobere kleuren te werken.

Ook is elk deel van mijn film in-camera gefilmd. Alles wat je ziet is een uniek stuk en heb ik gemaakt, vastgehouden en gekoesterd (en soms gehaat, ja).  Het is een emotioneel zeer persoonlijk werk geworden.

5)    Hoe ben je erin geslaagd jouw film te financieren? (Je mag eventueel budget vermelden maar dat hoeft uiteraard niet)

Gelukkig was het meeste wat ik nodig had voor handen op het RITCS. Ook heb ik geluk gehad met Ben en Steven van Beast Animation, die me hebben geholpen met belichting, lenen van materiaal,…

6)    Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Heb je je film alleen gemaakt? Met een ploeg?

Het zijn zeer eenzame maanden in een zeer klein hok geweest.  

7) Als je met een stemmencast werkt… Hoe heb je gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

Veel wordt er niet gezegd in mijn film. De stemmen die ik gebruikt heb zijn mezelf, RITCS-collega student Niels en Jan Van Looveren. Deze laatste is er  toevallig bij gekomen. Ik woonde toen in een Camelot-pand en moest (zeer nabij de deadline van mijn film) plots verhuizen. Vreselijke stress was dat! Jan was toen bezig met zijn programma ‘Ja Jan’, waarbij hij op alles ja zou zeggen. Via via zijn wij toen bij elkaar gekomen en vroeg ik hem me te helpen verhuizen. De dag voor de verhuis bleek ik toch niet te moeten verhuizen (ik krijg weer stress als ik eraan terugdenk) en kon ik Jan niet meer helpen om me te helpen. Nu blijkt dus dat Jan ook stem-acteur is én een geluidsstudio heeft (dat wist ik niet) en ik had nog één extra “stem” nodig! Dat werd dat mijn nieuwe ‘Ja Jan’-vraag.

8)    Wat betekent voor jou de selectie voor het IKL en is er eerder een film van jou voor het festival geselecteerd?

Mijn film is enkele jaren opgeborgen geweest omdat de toenmalige muziek niet rechtenvrij was. Dat ik ze nu toch nog kan delen met iedereen doet me groot plezier. Dit is ook mijn eerste deelname voor het IKL!

9) Wat is voor jou het droomparcours voor je film?  Waar wil je hem nog vertoond zien?

Ik heb geen droomparcours voor mijn film. Ik wil hem gewoon met iedereen delen die hem zien wil.

10) Is er een site of een facebookpagina gewijd aan je film en/of je werk?

Neen.

Zie ook : 

Andere Vlaamse geselecteerden voor het IKL

Bekijk ook

‘Bastaard’ en ‘Niet schieten’ op het Filmfestival van Namen

Twee Vlaamse films die niet in Oostende op het programma stonden en evenmin in Gent …