IKL – Pim Algoed over ‘Hampi’

De schrijver en regisseur van ‘How to Enrich Yourself by Driving Women into Emotional and Financial Bankruptcy’ won in 2009 al de Humo Award voor beste kortfilm op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. De film van Algoed, over een installateur van verwarmingen die een goudmijn ontdekte in het opknappen van klusjes voor alleenstaande vrouwen, was grappig en origineel van toon en toen al wist hij acteurs te strikken als Ben Segers, Adriaan Van den Hoof en Sien Eggers. Het was een tijdje stil rond Algoed, maar hij is terug met een heel ambitieuze kortfilm waarvoor hij speciaal naar Indië trok en weer een indrukwekkende cast te pakken kreeg met Jan Bijvoet, Arno Moens, Peter Van den Begin, Gunther Lesage, Max Pairon en Sarah Vandeurzen.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Ik denk dat als ik iets maak, dat uit een soort kinderlijk enthousiasme is. Zoals een tiener die z’n eigen rockbandje wil vormen nadat hij voor het eerst echt geraakt geweest is door muziek of een bepaalde plaat, en denkt; dat ga ik ook doen (en dan snel merkt dat hij niet kan zingen en van z’n leven de gitaar niet onder de knie krijgt). Ik krijg constant ideeën maar waarom dit ene idee nu is blijven hangen om het uiteindelijk tot een afgewerkte film te halen, daar kan ik niet onmiddellijk m’n vinger opleggen. Ik denk dat alle puzzelstukjes gewoon op de juiste plaats gevallen zijn. Wat ik wil vertellen is iet iets waar ik niet bewust over nadenk. Het proces voltrekt zich omgekeerd, het verhaal dringt zich aan mij op in grote lijnen die worden geconcretiseerd door het uit te schrijven en dan daarna wordt het duidelijk wat ik te vertellen heb. Maar ik werk vrij narratief dus het is redelijk duidelijk denk ik. Ik ben vatbaar voor schoonheid,  humor, melancholie. De thematiek van mijn film zal dan ongetwijfeld weer voortkomen uit dingen uit mijn eigen leefwereld, maar daar op ingaan heeft weinig zin. De film heeft bestaan in mijn, hoofd, dan op papier dan wordt het concreet, maar nu ben ik er eigenlijk niet zo zeer mee bezig en is het aan het publiek om er al dan niet iets in te zien.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?
Thomas moet zijn spirituele excursie in India afbreken wegens geldgebrek. Dankzij de financiële steun van zijn vader kan hij een ticket te kopen om naar huis terug te keren. Maar niet iedereen in zijn familie is even blij met de thuiskomst van de verloren zoon.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Acteurs kies ik zelf en spreek ik aan omdat ik hun werk ken of speciaal op zoek ga. Voor één bepaalde rol hebben we een auditie gedaan. maar als het anders kan ga ik die liever uit de weg. Crew verloopt heel organisch, met de cameraman heb je natuurlijk een aantal gesprekken, maar die neemt dan mensen mee waarmee hij werkt werkt. Hetzelfde geld voor de andere functies of het zijn mensen die je al kent.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Via Vaf steun.

5) Waar hebt u gedraaid?

Op verschillende locaties in Vlaanderen en in India

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKFL?

Het is fijn erg fijn om er terug bij te zijn na al die jaren.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Ja.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Mensen moeten van mij niets en vooral doen waar ze zin in hebben. Maar als ze hem zien dan hoop ik dat ze er iets aan vinden, wat dat dan ook moge zijn. Als het ze helemaal onverschillig laat dan zou dat jammer zijn. Alles daar tussen is mooi.

 

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Dat is iets wat ik niet in de hand heb en waar ik eigenlijk ook niet over nadenk. Er zijn zoveel smaken en zoveel goede en originele dingen die gemaakt worden dat het me gezonder lijkt om eens het mooi afgewerkt is, de film los te laten; come what may.

 

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Op de eerste vraag sowieso volmondig ja. In de film zit al vrij veel samen gebald voor een kortfilm. Mijn uiteindelijke ambitie, daar probeer ik niet over na te denken. Ik heb het laatste jaar van alles gedaan, maar voornamelijk geschreven voor een Nederlands telvisie project. Dat was heel leerrijk maar ook hier weer; come what may. Ik weet nu wat doen tot mei ongeveer en daarna zien we wel weer. er ligt van alles klaar in kast of en wat daar van komt, dat valt af te wachten. Vooral hard werken.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

Neen.

Zie ook : 

de andere Vlaamse deelnemers aan de competities aan het woord

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …