Home / Nieuws / IKL : ‘Umpire’ van Leonardo Van Dijl

IKL : ‘Umpire’ van Leonardo Van Dijl

Leonardo Van Dijl is sinds zijn selectie voor ‘Get Ripped’, zijn vorige kortfilm, een naam onder de vaste bezoekers van het IKL en onder de filmliefhebbers die het kortfilmcircuit volgen.  Dat hij een nieuwe film uit heeft, zal ‘de fans’ niet ontgaan zijn.  Aan de vele anderen nu ook om Leonardo Van Dijl en zijn ‘Umpire’ te ontdekken. En wees niet verwonderd als Kim Clijsters en Justine Henin plots in de zaal zitten.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt?  Wat wilde u vertellen?

‘Umpire’ vertelt het verhaal van Axelle, een meisje van veertien wiens tenniscoach haar misbruikt. In de plaatst van mij te focussen op het effectief misbruik, capteer ik hoe gevoelens van schuldgevoel en schaamte Axelle in greep houden wanneer haar coach opgepakt wordt. ‘Umpire’ is synoniem voor  scheidsrechter in tennis, het verwijst naar Axelle en de onmacht die zij voelt nu ze voor het eerst in haar leven als scheidsrechter voor zichzelf moet optreden.

 

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

De leegte die de coach, Jeremy P. achterlaat in het leven van de veertienjarige tennisbelofte, Axelle D. wordt groter en groter nu zijn aanhouding verlengd wordt. Stil wacht Axelle hun weerzien af. Wanneer duidelijk wordt dat Jeremy niet meer zal weerkeren, begrijpt Axelle dat haar stilzwijgen niet volstaan heeft Jeremy te beschermen.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

 

Met de Franstalige Benjamin Ramon, die de tenniscoach speelt in de film,  had ik reeds samengewerkt voor ‘Get Ripped’. Hoewel ik eigenlijk een Nederlandstalige acteur wilde casten voor de rol, werd al snel duidelijk dat ik de rol op Benjamin had geschreven en dat dit met een andere acteur toch niet zou lukken… Lilith, die Axelle (midden op foto) speelt is er eigenlijk een beetje per ongeluk ingesukkeld. Ik had reeds haar beste vriendin, Mirthe (rechts) gecast en Mirthe vertelde me dat ze nog een vriendinnetje had die tennis speelde. Lilith had voor ‘Umpire’ nog nooit geacteerd, maar ze vond het wel leuk idee om met haar beste vriendin op set te staan. Ze kwam op auditie met het idee ergens op de achtergrond te mogen figureren…   Alexandra (links) leerde ik kennen nadat zij auditie had gedaan voor de kortfilm van een mede-studente.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren?  

Door enkele videoclips te regisseren ben ik een efficiënte regisseur geworden, die ervaring hielp om  tijd en kost te drukken op set. Het budget heb ik grotendeels bij een gespaard in aanloop van het WK Brazilië, toen had iedereen plotseling een voetbalspotje nodig.

5) Waar hebt u gedraaid?

In de regio van Brasschaat. Eigenlijk had ik graag in  Kortrijk gefilmd, waar ik zelf ben opgegroeid  maar mijn cast was overheersend Antwerps. Het voelde natuurlijker aan om daar te filmen.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Best veel eigenlijk. IKL heeft me 2 jaar geleden als bachelorstudent met ‘Get Ripped’ in de schijnwerpers gezet. Hetgeen ik tot nu toe heb verwezenlijkt, is grotendeels te danken aan deze selectie. Ik ben blij dat het festival in ‘Umpire’ gelooft.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Zie vorige vraag. Ja dus.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Omwille van de acteerprestaties van Lilith, Mirthe & Alexandra. Ik wilde iets vertellen dat geëmancipeerd aanvoelt en toch de thema’s aansnijdt waarmee meisjes op die leeftijd worstelen. De meisjes weerspiegelen dit perfect op scherm. Ik ben ook erg blij met de muziek van Senjan Jansen.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film?  Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Ik hoop dat hij net zoals ‘Get Ripped’ zijn weg vindt naar het publiek. Uiteraard droom ik van veel selecties en prijzen maar je mag je daar niet op vastbijten. Het is een onvoorspelbaar parcours. Stiekem droom ik wel van dat Kim of Justine eens in de zaal zal zitten.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Alles op z’n tijd. Ik wil gewoon goeie dingen maken. Niet tegenstaande mag het geld wat mij betreft, beginnen rollen… dan ik eens wat flappen gaan uitdelen aan cast & crew.

11) Hebt u een site?  Een facebookpagina? Zo ja, welke?

www.vimeo.com/leonardovandijl + www.facebook.com/umpireshortfilm

 

Bekijk ook

Volledig programma 46ste Film Fest Gent bekend: Spaans getint, oog voor kortfilm en taboedoorbrekend!

Focus op de kwaliteitsvolle Spaanse film, een grotere aandacht voor de kortfilm en een nieuw …