Home / Nieuws / In quarantaine met… Anke Blondé!

In quarantaine met… Anke Blondé!

Anke Blondé

Het gaat hard voor Anke Blondé! In 2019 opende het filmfestival van Oostende met haar debuutfilm The Best Of Dorien B. Net voor de lockdown rondde ze de opnames af van de Belgisch/Nederlandse serie Red Light af, die ze co-regisseerde met Wouter Bouvijn (De Twaalf). En terwijl ze nog volop aan het monteren is, bereidt ze haar volgende film voor, Dust. Het scenario werd geschreven door Angelo Tijssens (Girl), die zich liet inspireren door de lotgevallen van Lernout en Hauspie. We vroegen haar of zij enkele tips heeft om de tijd door te komen tijdens de lockdown (die stilaan begint te versoepelen…)

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?

Anke Blondé

Ik ga vandaag eindelijk No country for old men van de Coen Brothers herbekijken en binnenkort ook nog naar Unforgiven (Clint Eastwood) en een paar andere classic westerns die ik nog niet gezien heb.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Ik denk niet zo in hokjes. Er zijn veel films waar zowel kinderen naar kunnen kijken . Bv. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, alle films van Kusturica of de films van Wes Anderson. Hangt van de leeftijd af natuurlijk maar: mijn dochter was 11 toen ze naar The Curious Case of Benjamin Button keek samen met mij en ze heeft daar enorm van genoten. Dat was een film die lang bleef hangen en waar ze veel vragen over had.
Verder is er een NL film die ik ook echt prachtig vind: Kauwboy (Boudewijn Koole) die deed me denken aan KES van Ken Loach een film die een grote indruk op mij gelaten heeft vanuit mijn jeugdjaren.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Ik wil al een tijdje ‘Things the grandchildren should know’ van Mark Oliver Everett en ‘Just Kids’ van Patti Smith lezen. Die liggen hier nog niet op mijn nachtkastje te wachten dus bij deze ga ik er achter aan!

Wat vind jij bingewatch-waardige series?
Ik heb net Unorthodox met veel belangstelling uitgekeken (een minireeks). Een superintrigerend hoofdpersonage én actrice. Ik ben sowieso gefascineerd door de arena van die streng orthodoxe joodse gemeenschappen. Verder nog een paar oldies: The Wire, The Sopranos, Breaking BadThe Kingdom (Lars Von Trier) zou ik nog eens graag opnieuw bekijken. Het eerste seizoen van True Detective, ook niet slecht. Deze topper kent bijna niemand: The Singing Detective (briljante oude BBC reeks naar een boek van Dennis Potter, vind je op youtube gewoon gratis) Of Twin Peaks. Heerlijk.

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Het is alweer even geleden maar: Carcasonne en Rummikub.

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Radio 1 is mijn absolute favoriete zender momenteel. Ik luister heel graag naar ‘Nieuwe feiten’ (nu mét een coronaspecial-revival van het Leugenpaleis – eindelijk) , Interne Keuken, Ayco …noem maar op, het is allemaal prachtige radio. Ik ben een trouwe kijker van ‘De ideale wereld’ en zeker nu want er mag al eens gelachen worden. Een geniaal programma, bedacht door slimme mensen met veel humor.
Podcasts:
S-town heel intrigerend verhaal over een klokkenmaker.
WTF, een reeks garage-interviews, echt hilarisch en schoon tegelijk, je moet wel even over de vele reclameboodschappen heen springen.
BOB (VPRO)
Iemand (radio 1)
De kasteelmoord (VPRO)

Bekijk ook

De eerste beelden van Black-out!

Eén lost de eerste beelden van hun nieuwe prestigieuze reeks Black-out. Het ganse land valt …