In quarantaine met… Aza Declercq!

Aza Declercq

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
De films die ik met veel plezier nog eens wil bekijken zijn: Joker. Ik denk dat deze bij veel nr 1 op de lijst staat. Ik heb Joker in de cinema gezien… Mind blowing!

Aza Declercq

Once Upon a Time in Hollywood van Tarantino vond ik ook heerlijk. Recent heb ik ook The two Popes gezien. Ook een aanrader en wat al even geleden is: Dallas Buyers Club met de fantastische Matthew McConaughy. Als ik een film kan zien met Matthew McConaughey, weet ik al dat die steengoed zal zijn. Dijk van een acteur. Ik kijk ook heel graag naar Italiaanse films zoals Lo Spietato en Ultras. Ultras is behoorlijk rauw. Heftig ook!  La stanza del figlio van Nanni Moretti is ook erg goed. En ideaal om mijn Italiaans bij te houden. Hilarisch is de film Rock n Roll met Marion Cotillard. Ontzettend grappig.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Mijn zoon is ondertussen al 20 jaar en op kot dus ben ik niet echt meer up to date wat momenteel goede kinderfilms zijn. Misschien gewoon de heerlijke Ice Age, Up, Finding Nemo, The Incredibles, Wall-E, Indiana Jones and the Raiders of the lost Ark. In die laatste is er een hilarische scène met een kameel die een ‘scheetje’ laat en elke keer bij die scène verschiet mijn poes Poetzli. Heel erg grappig. Ooo… en romantische ziel als ik ben mag Aladdin ook altijd !! En ook alle films van Tim Burton. Ja… daar ben ik ook fan van.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Ik ben recent bijna drie weken bedlegerig geweest door een ‘akelig griepje’, dus heb ik best wat kunnen lezen. Chris Van Camp haar boek ‘De Kus van Dabrowski’ is net uit. Heb ik op twee dagen uitgelezen. Zalig geschreven en verveeld geen seconde. Ook heb ik de kans gekregen om eindelijk het boekje ‘Polaroid’ van regisseuse Caroline Strubbe te kunnen uitlezen. Prachtig! Ik ben verder mijn boekenkast wat aan het uitpluizen en begonnen in Salman Rusdies ‘De Grens Over’ maar daar ben ik snel mee gestopt. Vond ik saai. En dan wat steun in deze vreemde tijden omdat we toch al teveel tijd hebben om na te denken ‘Resilience’ van Boris Cyrulnik. Maar dat is niet bepaald vrolijke fictie. Het kerstcadeau van mijn schoonbroer ‘Catching The Big Fish’ van David Lynch lag lang naar me te wuiven en ben ik ook uiteindelijk in begonnen. ‘Meditation, consciouness, and creativity’.. het kan een boodschap zijn voor iedereen nu. Ook een goed iets om te lezen als je films wil creëren dat je er niet van moet uit gaan dat mensen je films ‘moeten begrijpen’. Laat ons maar wat zoeken en nadenken! Het zou geen kwaad kunnen. En wat ook kan ..nog in deze lockdown.. misschien herlees ik ‘Wil’ van Jeroen Olyslaeghers. Zeker nu ik recent vernam dat ‘Wil’ gaat verfilmd worden. Top!

 Wat vind jij bingewatch-waardige series?
Ja… heerlijk nu: bingewatchen. Leve Netflix ! Verslaafd was ik aan de Italiaanse serie Gomorra. Ik kijk echt uit naar een nieuw seizoen. Dan moet iedereen mij met rust laten… haha. Maar bon… quarantaine materiaal dus. Er is ook de film Gomorra maar die vond ik niet zo goed. En ja… eureka!… net uit: een nieuw seizoen van La Casa de Papel. Waarin overigens de prachtige quote : ”Voor liefde is meer moed nodig dan voor oorlog”. Zo juist! En wat ik ook kan aanraden zijn de series: La Casa de las Flores, Las Chicas del cable, Self Made en Versace. Een goede vriendin gaf me een tijd geleden de tip Atypical – een serie over een autistische jongen. De acteur Keir Gilchrist speelt dat fantastisch goed. 

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Ik hou ontzettend van gezelschapspelen. Gisterenavond heb ik nog met een vriendin via FaceTime (via de app Houseparty) Pictionary gespeeld. I love it. Zo leuk. En waar ik zot van ben dat is het spel Time’s Up,  waarbij je je GSM tegen je voorhoofd moet houden – de tegenspeler ziet dan een woord dat ie binnen de tijd moet uitbeelden. En terwijl je je daar als een idioot in bochten zit te wringen wordt dat gefilmd. Heerlijk. Ik moet alleen nog uitzoeken hoe we dit kunnen spelen via FaceTime. Schaken doe ik ook graag maar ik vrees met nu in quarantaine te zitten het er even niet in zit. Ik kan misschien proberen mijn poes Poetzli leren te schaken (humor ten tijde van…). Een goede vriendin heeft ook een spel – ik ben de naam van het spel kwijt – waarbij je een kaartje trekt met een woord op. Je moet binnen de tijd een verhaal verzinnen waar dat woord in voor komt en proberen je tegenstander te misleiden zodanig dat ie het woord niet kan raden. Zalig. 

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik de laatste tijd vooral naar Netflix kijk. Maar Het Eiland van Jan Eelen mogen ze altijd nog eens uitzenden. Over water vond ik ook fantastisch en Chaussée d’Amour. Guilty pleasure is het vreselijke Temptation Island. I know… I know… Ik kan het niet laten ook al erger ik me blauw. En verder wat radio betreft: dat staat hier gewoon op als ‘achtergrond muziek’. In mijn keuken standaard Radio Nostalgie en boven in de badkamer Studio Brussel. Ik mis Christophe Lambrecht zijn warme stem nog steeds. Radio Nostalgie geeft een goede vibe om af en toe een dansje te placeren in de keuken. Naar podcasts luister ik niet. Ik kan er mijn aandacht niet bijhouden.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …