In quarantaine met… Jean-Claude van Rijckeghem!

Jean-Claude van Rijckeghem ©Bart Baevegems

Vooral achter de schermen is Jean-Claude van Rijckeghem bijzonder productief, als producent en als scenarist. Van zijn hand zagen we films als The Best of Dorien B., Zagros, Vincent, Trouw Met Mij, Brasserie Romantiek, Adem en Aanrijding in Moscou, om er maar enkele te noemen. Maar ook series als Amigo’s en binnenkort Een Goed Jaar.
We vroegen hem wat hij zoal doet tijdens de corona-lockdown…

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
In deze tijden snak ik naar komedies. To Be Or Not To Be van Ernst Lubitsch (en scenaristen Thomas Meehan & Ronny Graham) is, naast The Great Dictator van Chaplin, de grappigste film die gemaakt is over de tweede wereldoorlog – die grote crisis uit de vorige eeuw.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Daarvoor moet je naar je kinderen luisteren. Via mijn zoon ontdekte ik Your Name (2016) van schrijver/regisseur Makoto Shinkai. Een prachtig geschreven en subliem geanimeerde avonturenfilm over een vriendschap en een natuurramp.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Een grappig en hoopgevend boek zoals ‘Less’ (2018) van Andrew Sean Greer: een onweerstaanbaar origineel verhaal over een gedeprimeerde schrijver die verplicht is de wereld rond te reizen: een heel omslachtige manier om thuis en tot zichzelf te komen. Het boek kreeg vorig jaar de Pulitzer voor fictie.

Wat vind jij bingewatch-waardige series?
The Last Kingdom gebaseerd op de romans van de grote Britse verteller Bernard Cornwell. Een brutale maar pakkende en epische vertelling over het ontstaan van het begrip “Engeland” in de late negende eeuw. Boeiende personages, meeslepend verhaal en, zelfs, historisch correct. Game of Thrones maar dan zonder draken en zombies. Acteur David Dawson, die Alfred the Great speelt, is fantastisch. Te zien op Netflix.

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Dammen. Maar dat is heel lang geleden.

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
De re-run van Amigo’s op VTM elke zondag. :-). En de podcasts over Breughel, De Bourgondiërs en Hendrik I.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …