In quarantaine met… Kris Dewitte!

Kris Dewitte

Kris Dewitte werkt al jaren als setfotograaf op films in binnen- en buitenland. Hij maakte het dEUS-album Following sea en portretteerde grote namen uit onze kleine Vlaanderenland als Jan Fabre, Jan Decleir, Julien en Matthias Schoenaerts, maar ook David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese en Wong Kar Wai. We vroegen hem wat hij zoal doet tijdens de corona-lockdown…

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
Er zijn heel wat films waar ik naar uit keek en heb gemist waaronder deze drie films die ik iedereen wil aanraden, zonder ze gezien

Kris Dewitte

te hebben: Martin Eden , The Wild Goose Lake en The Invisible Life of Euridice Gusmao. Alle drie de regisseurs heb ik afgelopen jaar gefotografeerd en alle films vielen in de prijzen maar heb ik gemist in de zalen.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
De films van de Japanse animatie grootmeester/filmer Hayao Miyazaki en/of Aardman Animations.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Ik neem vooral de tijd om boeken te bekijken, en vooral fotoboeken. Ik heb een zeer grote collectie en veel speciale uitgaves.
Titels opsommen zou teveel zijn. Ik doe toch een aanzet waar ik een (kort) persoonlijk verhaal bij heb. Speciale aandacht voor mijn collega fotograaf Renaud Monfourny, die jaren foto’s maakte voor mijn favoriete Franse weekblad ‘Les Inrockuptibles’ en een mooi boek heeft ‘Sui Generis’, met een foto van Patti Smith op de cover. Het boek bevat zowel foto’s van één van mijn favoriete Belgische kunstenaars Guy Peellaert (hoes voor Diamond Dogs van Bowie of de affiche voor Paris, Texas en Taxi Driver zijn van hem), als een foto in de tuin van en met PJ Harvey.
Wegdromen bij ‘Het Verlangen naar Frankrijk’, het grote boek van Michiel Hendryckx over hoe mooi Frankrijk wel is en hoe weinig ik wel heb gezien van dat land.
‘Autobiography’ van Helmut Newton. Heb ik gekocht kort na zijn dood bij Book Soup op Sunset Boulevard, L.A. Eigenlijk bijna de plek waar hij is te komen overlijden. Ik was ooit assistent van Newton. Een mooi boek over een leven van veel onderweg zijn en passie voor het vak.
Het boek ‘Just like a shadow’ van Jonas Mekas. Vind ik het meest inspirerend. Het zijn ook geen foto’s maar uitvergrote stills van zijn films. Jonas Mekas heb ik via Zoë Lund leren kennen in de Lower Eastside van New York, begin de jaren negentig, en pas later durven vragen om te fotograferen. Zoë Lund stond dan weer op de cover van mijn eerste boek ‘Facts of Emotions’, binnenkort (16 april) is het reeds 21 jaar geleden dat ze is overleden aan een longontsteking op 37 jarige leeftijd.
In dat eerste boek(je) van me staan zowel David Lynch, Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Steve Buscemi maar ook An Pierlé in een badkuip met poes, Arno op het strand van Westende, Hooverphonic bij hun eerste bezoek aan New York, als Isabelle A. op een bed van rozen. Er is ook de reeks die ik maakte met dragqueens in New York.

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Radio Paradise en KCRW zijn mijn favoriete radio zenders, leuk is dat je er ook vaak Belgische bands hoort.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …