In quarantaine met… Lou Berghmans!

DOP Lou Berghmans verzorgde het camerawerk van films als FC De Kampioenen 4: Viva Boma!, All Of Us, Marina, Ben x  en De Hel Van Tanger, maar ook van series als Van Vlees en Bloed, De 16, Den Elfe van den Elfde en Salamander. Daarnaast managede hij van 1983 tot 2010, samen met de Checkpointcharlies (Kris Smets, Eddie Gregoor en Bart Verbeelen), de muziekgroepen The Scabs en Stash en televisiekok Jeroen Meus. We vroegen hem wat hij zoal doet tijdens de corona-lockdown…

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
Kreeg het goede nieuws van PlaySports dat mijn sportabonnement, waar “live” niets meer te beleven valt, wordt gecompenseerd door een “voucher” waarmee ik gratis 5 films ga mogen uploaden. In het pakket zitten The Joker & Parasite, films die ik weliswaar al in de zaal heb gezien, maar die zoveel indruk nalieten dat ik ze zeker nog eens ga herbekijken. Verder ga ik zeker neuzen bij onze Belgische independent VOD-platformen, op zoek naar de betere arthousefilms en/of Belgische films die ik gemist heb in de zaal. Ik zag in het aanbod bij Lumiére films oa The Square, de prachtige animatiefilm Ce Magnifique Gateau en mag ik bij deze een lans breken voor All Of Us, de film van Willem Wallyn waarvoor ik de fotografie tekende. “Eigen stoef, stinkt”…:-)

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Ne moeilijke. Mijn kids zijn al lang het huis uit… , maar heb enorm genoten van Frederike Migom’s Binti Rosie & Mousa van Dorothée van den Berghe met. Tweemaal girlpower for kids & … adults.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Onafgezien dat ik grote fan van Wim Helsen en zijn “Winteruur” moet ik toegeven dat ik geen groot boeklezer ben. Ter compensatie vreet ik dagelijks, nieuws, actua & duiding, en dit op alle platformen. Het gevolg is dat ik mij hierdoor soms afvraag of diegene(n) die het concept “Mens” ooit hebben gecreerd, hun huiswerk wel goed hebben gedaan?
Een vriend die me hier een antwoord wil op bezorgen bezorgde me het boek van Rutger Bregman met de titel “De Meeste Mensen Deugen”. Ik hoop dat ik deze col van 1ste categorie met niet minder dan 519 bladzijden voor het einde van het jaar overwonnen krijg en vooral een antwoord krijg op mijn vraag…

Wat vind jij bingewatch-waardige series?
Zonet, The Loudest Voice, de verfilming van Gabriel Sherman’s boek “The Loudest Voice In The Room”, in 3 sessies uitgekeken. Ik onthou de schitterende vertolking van Russel Crown in de rol van Roger Ailes als oprichter van Fox News en hoe hij de “vierde macht” ter persoonlijke titel totaal fout manipuleert en de gevolgen hiervan zeer bepalend zijn voor de Amerikaanse geschiedenis.

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Gezelschapsspellen hebben jammer genoeg geen gezelschap aan mij…

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Naast mijn dagelijkse radioportie met “De ochtend” en “De wereld vandaag” (Radio 1), vind ik mijn ontspanning in “Terzake”, “De Afspraak” (Canvas) en de “7-dag” op zondag (één). Maar ik ben vooral een dagelijkse en zeer hongerige Spotify muziekvreter. “Wonderland” op radio 1 is dan weer mijn gids om al deze nieuwe muziek te ordenen en te duiden.
Check de nieuwe cd’s van Millionaire, King Crule, Alice Boman, José James, Liesa Van der Aa, Martha Da’ro, Thundercat,….
En gelukkig is er “De Ideale Wereld” (Canvas) dat mij verlost aan het teveel van emo, lees #bleit-tv, dat onze schermen de laatste tijd teistert…

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …