In quarantaine met… Raf Reyntjens!

Raf Reyntjens ©Bart Baevegems

Voor Raf Reyntjens in 2015 debuteerde met zijn langspeelfilm Paradise Trips – met Gène Bervoets in de hoofdrol – regisseerde hij reeds een aantal videoclips voor onder andere Stromae, James Deano en Monza. Hij blikte tevens enkele kortfilms in: anno 2004 zag A message from outer space het levenslicht, een kortfilm die hij schreef en regisseerde met Roel Mondelaers. In 2008 was het dan de beurt aan Tunnelrat, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol.  Raf Reyntjes en Roel Mondelaers vormen tevens een tandem die op regelmatige basis commercials regisseren. Bovendien is Reyntjens voorzitter van deAuteurs,  een niet-commerciële burgerlijke collectieve vennootschap zonder winstoogmerk, die de auteursrechten voor auteurs in Vlaanderen beheert.
Momenteel werkt hij aan de VTM-serie Phil Frisco, over de self-made ijscoman Philip Druyts. Showrunner is Koen Van Sande, voor de productie tekenden Cartouche en Desfilm. Wanneer de reeks op televisie komt is nog niet geweten.

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?

Raf Reyntjens
©Bart Baevegems

Toen alles stil viel half maart dacht ik nog: eindelijk tijd om eens wat films in te halen. Dat viel toch tegen met een driejarige regisseur fulltime in huis. Wij hebben geen kabel TV maar ik kan niet klagen met het online aanbod vandaag. Omdat ik nogal gaten in mijn geheugen heb, post ik sinds meer dan een jaar een dagelijkse must see film op mijn facebook page. Onvoorstelbaar hoeveel straffe films er al gemaakt zijn. Daarnaast zit ik met een veel te lange watchlist. Van de meeste titels weet ik ook niet meer waarom ze erop staan. Af en toe tik ik er eentje af. About Endlessness van Roy Anderson is de volgende.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Ik was dolenthousiast toen alle Studio Ghibli films op Netflix verschenen. Ik weet nu ook dat de Ghibli films niet echt peuter-proof zijn en garant staan voor wat nachtmerries, maar het zijn echt allemaal totaalervaringen. Ook aanraders onder de animatiefilms zijn O Menino e o Mundo en Planète Sauvage.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Ik blader nu vooral in kookboeken maar ik heb toch nog tijd gevonden om ‘Serotonine’ van Houellebecq te lezen. Ik kreeg heimwee naar ‘Elementaire deeltjes’, ondertussen meer dan twintig jaar geleden. Nu alles wat stiller is geworden wil ik ‘Siddharta’ van Herman Hesse nog wel eens herlezen. Ook non-fictie gaat er bij mij goed in. Na het magistrale ‘Homo Deus’ ligt ‘Sapiens’ van Yuhal Noah Harari op mijn nachtkastje, net als ‘De Meeste Mensen Deugen’ van Rutger Bregman.

Wat vind jij bingewatch-waardige series?
Vlaams: In de Gloria, Clan, De Twaalf, Chaussé d’Amour, Van Vlees en Bloed.
Internationaal: Black Mirror, Chernobyl, ManiacEuphoria, When They See Us, Unorthodox,  The Wire, Wild Palms, Band of Brothers, Fargo, Twin Peaks, The Kingdom.

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
GO is mijn favoriete bordspel, maar het is weer even geleden dat ik het speelde. Online kan je er uren tijd mee verdrijven. Het werkt met handicaps zoals in de golf, dus het duurt even voor je iemand hebt gevonden om het live mee te spelen. Voor de gezelligheid kan je me ook altijd strikken voor een partijtje Boggle.

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Ik probeer up to date te blijven met Vlaamse fictie, in de eerste plaats om onze acteurs aan het werk te zien omdat ik te weinig in het theater geraak (toen ze nog open waren). Als alles weer naar het oude gaat, wil ik die schade graag inhalen. Met de radio ben ik niet echt meer mee. Ik luister enkel in de auto en die gebruik ik nu niet veel meer. Liefst vrije radio zonder reclame en altijd weer dezelfde nieuwsdrill.  In Antwerpen staat Radio Centraal op, In Gent Urgent, In Brussel Radio Panik.

Bekijk ook

Tim Mielants regisseert film met Cillian Murphy, in coproductie van Ben Affleck en Matt Damon!

Gisterenavond maakte deadline.com bekend dat Belgisch regisseur Tim Mielants, (De Patrick, Peaky Blinders, The Responder, Legion, Terror) …