In quarantaine met… Tijmen Govaerts!

Tijmen Govaerts ©Bart Baevegems

Tijmen Govaerts wilde radiomaker worden en startte daarom met een studie Woordkunst aan het Conservatiorium voor Schone Kunsten in Antwerpen. Nu steunt die studierichting op drie pijlers: schrijven, media en podium, en al snel ontdekte hij dat zijn beeld van radiomaken te romantisch was. De derde discipline lag hem beter. Sindsdien heeft hij niet meer stilgezeten. Hij speelde in de kortfilm Poor Kids van Michiel Dhont, die met een Ensor werd bekroond. Kort daarna zagen we hem als het vriendje van Lara in Girl, de internationaal bejubelde debuutfilm van Lukas Dhont. Begin dit jaar kroop hij in de huid van Jonathan, het hoofdpersonage in Muidhond van Patrice Toye. Dit najaar staat hij op de affiche van Kom Hier Dat Ik U Kus, de verfilming van de bestseller van Griet Op de Beeck.

Welke films wil jij dezer dagen (her)bekijken?
Bij de opening van het Off-screen festival in Brussel zag ik About Endlessness van Roy Andersson. Het was de laatste film die ik in de cinema kon bekijken, voor de

Tijmen Govaerts

lockdown. Er zijn maar weinig films die ik op DVD heb, maar die van Roy Andersson zijn er deel van. Ik hou van zijn oog voor perfectie en het talent om het leven te vatten in enkele beelden en woorden. Dus ja, die ga ik even herbekijken. Aangezien we nu allemaal tijd hebben om duiven te zijn, reflecterend over het bestaan.
Ik ben ook heel benieuwd naar System Crasher, een film die via lumière.be te bekijken is.

Welke films moeten kinderen zeker zien?
Chicken Run en Pirates! zijn de films waar ik meteen aan moet denken. Als kind waren het deze Aardman-producties die het tot de verbeelding spraken. Ook nu kijk ik die graag opnieuw. Alleen al de stop-motion techniek, hoe die personages met klei tot leven gebracht worden… heel straf!
Een leuke kinderserie is A Series of Unfortunate Events op Netflix, waarin Count Olaf het heeft gemunt op het fortuin van drie weeskinderen. Elke aflevering verkleed hij zich als een nieuw personage om samen met zijn ongure aanhangers het geld te proberen veroveren. Een beetje absurd, prachtig gestileerd en een heel mooie fantasie. De juiste mix tussen avontuur en mysterie. Ideaal voor ouders en kinderen om samen te bekijken, denk ik toch. Ik heb zelf geen kinderen, dus heb eigenlijk echt geen idee.
Daarnaast ben ik opgegroeid met de Harry Potter-reeks en ga ik elke keer naar de cinema voor een nieuwe Toy Story.  Just, because.

Welke boeken wil jij (her)lezen?
Na het lezen van Grand Hotel Europa ben ik benieuwd naar alles wat Ilja Leonard Pfeijffer geschreven heeft. Zijn Brieven Uit Genua komen uit een leukere periode, maar doen wel verlangen naar vakantie in Italië. Het voordeel is dat deze klepper niet in één keer gelezen moet worden. Elke ochtend één brief is genoeg. Momenteel lees ik Peachez, een romance, en ben weer helemaal overtuigd. Things That Grandchildren Should Know was daarnaast één van de ontdekkingen in deze lockdown. Hoe de zanger van EELS vertelt over zijn leven was een eye-opener. Geen enkel nummer van hem is nog hetzelfde.

Wat vind jij bingewatch-waardige series?
Chernobyl heb ik met veel ongeloof gebingewatcht. Ik heb zelden een serie bekeken die zo binnen kwam.
En ja, Tiger King op Netflix. Ik hoop stiekem dat Joe Exotic toch een personage is en de acteur nog ergens een prijs voor beste prestatie kan krijgen. Gewoon kijken. When you see the tiger, you’ll understand.
Van Vlees en Bloed heb ik met veel plezier herbekeken en ik ben ook wel benieuwd naar het derde seizoen van True Detective, dat moet ik eens proberen inhalen.

Wat zijn jouw favoriete gezelschapspellen?
Gezelschapsspelen en ik zijn een lastige combinatie, aangezien ik te graag wil winnen. Het moment dat ik doorheb dat dat niet meer zal lukken, geef ik liever op. Maar als ik er toch voor ga, speel ik graag Qwixx. Het is een makkelijk spel met dobbelstenen dat snel gespeeld kan worden en de gemoederen toch kan verhitten.
Daarnaast hou ik van alle spelletjes waarbij mijn algemene kennis getest wordt. Zoals Trivial Persuit, of eender welke quiz.
Ik speel niet vaak genoeg Risk of Kolonisten van Catan om het echt te kunnen, maar kan er wel helemaal in opgaan. Al moeten de spelregels elke keer opnieuw helemaal uitgelegd worden.
En FIFA op de playstation, met mijn huisgenoot. Of is dat geen gezelschapspel?

Welke podcasts, radio- en tv-programma’s wil jij zeker niet missen?
Bij het bekijken van Chernobyl heb ik geluisterd naar de bijhorende podcast, waar elke aflevering geanalyseerd wordt samen met de scenarist. Zo ben ik uitgekomen bij Script Notes, waar Craig Mazin en John August spreken over het schrijven van scenario’s. Laatst was Noah Baumbach te gast om te spreken over het scenario van Marriage Story en de keuzes die hij maakte tijdens het filmen. Daar ga ik wel goed op. Andere podcasts die ik graag beluister zijn het entertainende De Volksjury, waar Laura en Silke bij elke aflevering speculeren over een moordzaak. Niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd maar wel leerrijk en vrolijk.
Voor de fans van The National (iedereen, neem ik aan) is er de leuke Coffee en Flowers-podcast waarbij twee presentatoren elke aflevering wijden aan een nummer uit Boxer. Ze gaan ook in gesprek met de leden van de band en praten over betekenis, de tijd waarin het opgenomen werd…
Ik ga ervan uit dat iedereen S-town, Bob (schik) en El Tarangu (schik) al beluisterd heeft. Indien niet, moet dat toch even op nummer één komen te staan.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …