Home / Nieuws / Festivals / Internationaal Film Festival Antwerpen drukt op pauzeknop en gaat voor editie voorjaar 2021!

Internationaal Film Festival Antwerpen drukt op pauzeknop en gaat voor editie voorjaar 2021!

De vereniging zonder winstoogmerk Calicot, de organisatie achter het International Film Festival Antwerpen (iffa.), drukt op de pauzeknop en zet een stap terug voor de organisatie van een filmfestival met internationale uitstraling in Antwerpen dat gepland was voor maart 2020. Er wordt nu gemikt op een eerste editie ten vroegste voorjaar 2021.

“Na rijp beraad en overleg met alle betrokkenen en reeds bestaande partners heeft iffa. besloten de editie 2020 uit te stellen. De voorbereidingen waren volop aan de gang maar in het huidige klimaat bij bedrijven en overheden is het geen evidentie om vertrouwen op te bouwen”, zegt Bart Vandesompele die het iffa. leidt. “De onzekerheid die momenteel heerst inzake cultuur heeft ook druk gezet op ons dossier bij het stadsmarketingfonds.” iffa. kreeg einde vorige week het bericht dat het Antwerpse college het positieve advies van de jury van het stadsmarketingfonds niet gaat volgen en dat er dus geen financiële steun komt.

Ben Geysen van iffa. vult aan: “Het budget voor een filmfestival is een delicaat evenwicht tussen subsidies, sponsoring en ticketinkomsten. De tijd is te kort om in de privésector naar compensatie te zoeken voor het wegvallen van deze stedelijke subsidie. Dat is erg jammer want we voelen veel enthousiasme bij distributeurs, filmmakers en acteurs/actrices want voor hen is elk initiatief om de sector te ondersteunen erg welkom. In de contacten met bedrijven voelen we hetzelfde enthousiasme alleen kijkt iedereen vandaag de kat uit de boom.”

De organisatoren stelden zich tot doel de filmcultuur in Antwerpen en Vlaanderen te bevorderen en blijven er rotsvast van overtuigd dat er plaats is in Antwerpen voor een filmfestival. Maar met een sector cultuur die nu zijn tweede en derde adem zoekt, is iets nieuws opstarten te moeilijk. De timing zit nu niet goed. De 1ste editie van het filmfestival zou plaatsvinden in maart 2020 en wilde nationale en internationale topfilms en internationale filmbeleving naar Antwerpen brengen en verscheidenheid en openheid in het huidige filmaanbod centraal zetten. Het doel is nu te mikken op voorjaar 2021.

Bekijk ook

D’Ardennen, met Kevin Janssens en Veerle Baetens, op je tv!

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z’n broer …