Home / Nieuws / Interviews / Interview met Tom Vermeir op de set van ‘Seule à mon mariage’

Interview met Tom Vermeir op de set van ‘Seule à mon mariage’

Vlaamse acteurs die over de taalgrens in het Frans gaan acteren, er zijn er intussen een hele kudde.  We hadden het er onlangs nog over met Johan Heldenbergh die tegenwoordig ook vaker in het Frans speelt dan in zijn eigen moedertaal.  Eerder al vonden mensen als Jan Hammenecker, Johan LeysenWim Willaert, Veerle Baetens, Sam Louwyck, Tom Audenaert, Laura Verlinden, Kevin Janssens, Tibo Vandenborre, Marijke Pinoy en Jeroen Perceval daar hun weg, om er maar enkele te noemen, en nu gaat ook Tom Vermeir diezelfde toer op.  Eerder dit jaar bezochten we de hoofdrolspeler van ‘Belgica’ in Luik op de set van ‘Seule à mon mariage’ en binnenkort gaat hij nog een Franstalige film doen.  Het gesprek dat we op die set met hem hadden, kan je hier integraal bekijken.

Het is de eerste lange fictiefilm van Marta Bergman, een dame van Roemeens origine die tot nu toe in de eerste plaats documentairemaakster was. Haar documentaires situeren zich vaak tussen de Roma, het volk dat vaak in films van Tony Gatlif en Emir Kusturica aan bod komt. Ze vertelt verhalen waarin dingen gebeuren omdat ze gebeuren, niet omdat het plotmatig moet. ‘Als we  de geest van haar documentaires in de film weten te vatten, dan zouden we wel eens een mooie film kunnen bekomen,’ zegt Tom Vermeir ergens in ons gesprek.  Hij speelt de rol van Bruno, een man die via het internet in contact komt met een dame van Roma-origine die zijn vriendin wordt.  We vroegen eerst en vooral aan Tom waarom hij die film wou doen.

KLIK HIER om Toms antwoord te horen op de vraag waarom hij de film wou doen.

Foto KVdm – Cinevox

Ziezo, nu weet u waarom hij de film wou doen.  Maar u weet nog niet hoe ze bij hem terechtgekomen zijn.  Want zoals hij zelf zegt. Hij speelt een heel ander personage dan in ‘Belgica’. Eigenlijk is hij een Vlaming die in Brussel werkt. Als medisch vertegenwoordiger. Zijn ouders, die ook kort even in de film passeren, worden trouwens ook gespeeld door Vlamingen : Karen Tanghe en Johan Leysen.

KLIK HIER om Tom te horen vertellen over hoe Marta Bergman bij hem terechtgekomen is.

Hij heeft er zelf nog geen idee van hoe ‘Seule à mon mariage’ er moet uitzien. Maar hij heeft er een goed gevoel bij. Al was het maar omdat hij het scenario heel goed vond en dat je, zoals hij zegt ‘heel hard je best moet doen om een goed scenario naar de knoppen te helpen’.

KLIK HIER om Tom te horen praten over het gevoel dat hij er bij heeft.

Foto KVdm – Cinevox

Het scenario is heel goed, zegt Tom. En dus vroegen we hem uiteraard waarover het verhaal dan precies ging.

KLIK HIER om Tom de synopsis van de film te horen vertellen.

De film wordt geen sociale prent over de Roma-problematiek, maar eerder een ‘kleinmenselijk verhaal over het verlangen naar beter’, zo vertelde Tom ons.

KLIK HIER om het hem te zien zeggen.

foto KVdm – Cinevox

De enige langspeler die Tom Vermeir tot nu toe gedaan had, was er één met een regisseur die niets aan het toeval overlaat, Felix Van Groeningen. Maar dit keer kwam hij tegenover een documentairemaakster te staan, een dame die veel meer haar instinct volgt. En dat was af en toe zoeken, zo legde de acteur ons uit op de set.

KLIK HIER om Tom te horen en zien spreken over werken met Marta Bergman

foto KVdm – Cinevox

De tegenspeelster van Tom heet Alina Serban. Zij speelt de rol van Pamela, een jongedame van Roma-afkomst die na correspondentie via het internet bij hem intrekt. Alina woont en werkt als actrice in Londen, is Roemeense en ‘Seule à mon mariage’ is haar eerste film.

KLIK HIER om Tom te horen en zien spreken over werken met Alina Serban

foto KVdm – Cinevox

Zelf speelt Tom de rol van Bruno, een medisch vertegenwoordiger die in Brussel woont. Hij is Vlaming maar in Brussel draait hij mee in een Franstalige wereld. De man lijkt in de verste niet op zijn personage uit ‘Belgica’. Zoals je wel kunt zien op de beelden, is Tom flink wat bijgekomen om de rol te spelen.  Dat was niet op vraag van de regisseuse, maar dt was zijn eigen keuze.

KLIK HIER om Tom te horen praten over Bruno.

foto KVdm – Cinevox

Johan Leysen en Karen Tanghe passeren dan wel eventjes kort als de Vlaamse ouders van het personage van Tom, toch had hij duidelijk het gevoel dat hij in het buitenland was.  Of dat hij een buitenlandse film aan het doen was.  Jaja, zo ver is Wallonië voor een Vlaams acteur.

KLIK HIER om Tom te horen praten over werken in Wallonië

Als je eenmaal in een vreemde taal bezig bent voor een camera, dan besef je al snel dat er meer mogelijk is.  Met Tom is het niet anders.  Trouwens, na ‘Seule à mon mariage’ is er al spraken van een volgend Franstalig project.  Op de duur zou je nog gaan geloven dat je toekomst over de (taal)grens ligt.

KLIK HIER om Tom te horen praten over een internationale carrière

foto KVdm – Cinevox

Tom is met zijn rol in ‘Seule à mon mariage’ de zoveelste Vlaamse acteur die het in het Frans doet. Het lijkt wel een rage.

KLIK HIER om te horen wat Tom denkt over al die Vlaamse acteurs die in het Frans spelen.

foto KVdm – Cinevox
foto KVdm – Cinevox

Zie ook :

Stef Aerts over Tom Vermeir

Felix Van Groeningen over Tom Vermeir

Tom Vermeir vindt ‘Belgica’ een heel herkenbaar verhaal

Tom Vermeir herkent de sfeer van de late uurtjes

Tom Vermeir heeft de knop van zijn baldadigheid op 11 gezet

Voor Tom Vermeir had ‘Belgica’ even goed over dokters of boekhouders kunnen gaan

Tom Vermeir vindt ‘Belgica’ precies een rock & roll-concert

Tom Vermeir is zot van de muziek in ‘Belgica’

Tom Vermeir speelt een man die graag muzikant zou zijn in ‘Belgica’

Tom Vermeir over zijn tegenspeler in ‘Belgica’

Tom Vermeir over Felix Van Groeningen

Tom Vermeir vindt ‘Belgica’ een tof muzikaal document

Tom Vermeir is niet uit de film geknipt

Tom Vermeir vindt ‘Belgica’ the rise & fall of a kingdom

foto KVdm – Cinevox
foto KVdm – Cinevox

Bekijk ook

In ‘De Patrick’ schittert topactrice Ariane van Vliet als Liliane!

Ariane van Vliet (1971) studeerde af aan de studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Daar leerde …